Какао – сладката страна в грижите за кожата

Какаото е едно от най-сладките изкушения за сетивата и същинско изпитание за волята при диета. Но ако по отношение на какаовите изделия има препоръки, с които трябва да се съобразявате, то можете да задоволявате глада си за сладко по друг, съвсем достъпен начин – чрез козметични продукти, съдържащи какао. Опознайте сладката страна в грижите за кожата, от което и тялото ви ще се чувства по-добре.

КакаоКакаото (Theobroma cacao) е дребно дърво, което произхожда от Южна Америка, но днес се отглежда в цял свят, предимно в регионите с тропически климат като Западна Африка. Като земеделска култура е познато от преди 4000 г., когато се е използвало за медицински, кулинарни религиозни цели. Ацтеките пък го добавяли към тютюна, който пушели.

Основен източник на суровина при какаовото дърво са семената му, „приютени“ в големи шушулки. Те съдържат около 50 % масло, което се извлича и се използва като великолепен растителен агент, а стрити на прах се превръщат в добре познатото какао на прах, което оказва се има множество ползи за здравето.

Какаото в любимите ви шоколадови десерти е изключително богато на антиоксиданти и флаваноиди, които намаляват вредата от свободните радикали в околната среда, като по този начин предпазват организма от редица заболявания, сред които диабет и инфаркт.

Освен това то укрепва сърдечно – съдовата система, понижава кръвното налягане и холестерола, успокоява работата на мозъка и подобрява настроението. Последното се дължи до голяма степен на специфичния мирис и вкус на какаото, които стимулират производството на хормоните на щастието.

В козметичната индустрия какаото – на прах или като масло, присъства във всевъзможни продукти за лице и тяло. Благодарение на изобилието от полезни вещества в състава му то прави кожата плътна, здрава и сияйна, бори се ефективно с признаците на стареене, подпомага придобиването на слънчев загар като същевременно неутрализира вредното влияние на слънчевите лъчи. Една от най-ценните му съставки е кофеинът, който освен, че стяга порите и поддържа еластина и колагена в норма, ефективно разбива мастните депа на целулита.

Какви са другите предимства на какаото като козметична съставка?

  • Подпомага възстановяването на клетките какао
  • Неутрализира свободните радикали
  • Мощен анти-ейдж агент
  • Намалява стриите и цеулита
  • Хидратира, стяга и омекотява в дълбочина
  • Премахва подпухването
  • Облекчава и намалява раздразненията при чувствителна кожа
  • Лекува кожни проблеми като екзема и дерматит

Тъй като в прекомерно количество чистото какаово масло може да запуши порите и да предизвика образуването на комедони, най-добре е да го включите в разкрасителния си режим чрез подходящ козметичен продукт, където какаото е точно толкова, колкото трябва, за да има само позитивни ефекти. Сами ще се убедите, че доверите ли се на сладката страна в грижите за кожата, всичките ви сетива ще бъдат еднакво удовлетворени. И вероятно фигурата ви също ще се подобри.

 

Прочетете още статии
Безопасност при работа с дезинфектанти

Безопасност при работа с дезинфектанти

При работа с дезинфектанти задължително е да се използват ръкавици, а персоналът, отговорен за хигиенизирането, трябва да бъде снабден с лични предпазни средства като работно облекло, маски и по възможност очила. След работа личните предпазни средства се отстраняват внимателно, а тези, предназначени за еднократна употреба се изхвърлят безопасно.

Хигиена в офиса

Хигиена в офиса

На работното място (бюра, маси, дръжки на врати и прозорци, осветителни ключове, бутони на асансьори и банкомати, вендинг-машини и др.) и използваните предметите (телефони, клавиатури на различни устройства, монитори, ключове и др.), както и повърхности в санитарни помощения (седалки на тоалетни чинии, мивки, кранове и др.) трябва неколкократно (3-4 пъти на ден) да бъдат избърсвани с дезинфектант.

Хигиена в дома

Хигиена в дома

В домакинството е достатъчно да се извършва дезинфекция веднъж дневно, най-вече след влизане отвън. Подовите настилки могат да бъде забърсвани с моп или кърпа, напоени в разтвор на почистващ препарат след всяко влизане в дома.

Пандемия и превенция

Пандемия и превенция

Намираме се в извънредно положение във връзка с пандемията от COVID-19. Предприети са мерки за ограничаване разпространението на новият коронавирус (SARS-CoV-2). Тези мерки, обаче, не могат да гарантират успех, ако цялото общество не участва активно.