Какао – сладката страна в грижите за кожата

Какаото е едно от най-сладките изкушения за сетивата и същинско изпитание за волята при диета. Но ако по отношение на какаовите изделия има препоръки, с които трябва да се съобразявате, то можете да задоволявате глада си за сладко по друг, съвсем достъпен начин – чрез козметични продукти, съдържащи какао. Опознайте сладката страна в грижите за кожата, от което и тялото ви ще се чувства по-добре.

КакаоКакаото (Theobroma cacao) е дребно дърво, което произхожда от Южна Америка, но днес се отглежда в цял свят, предимно в регионите с тропически климат като Западна Африка. Като земеделска култура е познато от преди 4000 г., когато се е използвало за медицински, кулинарни религиозни цели. Ацтеките пък го добавяли към тютюна, който пушели.

Основен източник на суровина при какаовото дърво са семената му, „приютени“ в големи шушулки. Те съдържат около 50 % масло, което се извлича и се използва като великолепен растителен агент, а стрити на прах се превръщат в добре познатото какао на прах, което оказва се има множество ползи за здравето.

Какаото в любимите ви шоколадови десерти е изключително богато на антиоксиданти и флаваноиди, които намаляват вредата от свободните радикали в околната среда, като по този начин предпазват организма от редица заболявания, сред които диабет и инфаркт.

Освен това то укрепва сърдечно – съдовата система, понижава кръвното налягане и холестерола, успокоява работата на мозъка и подобрява настроението. Последното се дължи до голяма степен на специфичния мирис и вкус на какаото, които стимулират производството на хормоните на щастието.

В козметичната индустрия какаото – на прах или като масло, присъства във всевъзможни продукти за лице и тяло. Благодарение на изобилието от полезни вещества в състава му то прави кожата плътна, здрава и сияйна, бори се ефективно с признаците на стареене, подпомага придобиването на слънчев загар като същевременно неутрализира вредното влияние на слънчевите лъчи. Една от най-ценните му съставки е кофеинът, който освен, че стяга порите и поддържа еластина и колагена в норма, ефективно разбива мастните депа на целулита.

Какви са другите предимства на какаото като козметична съставка?

  • Подпомага възстановяването на клетките какао
  • Неутрализира свободните радикали
  • Мощен анти-ейдж агент
  • Намалява стриите и цеулита
  • Хидратира, стяга и омекотява в дълбочина
  • Премахва подпухването
  • Облекчава и намалява раздразненията при чувствителна кожа
  • Лекува кожни проблеми като екзема и дерматит

Тъй като в прекомерно количество чистото какаово масло може да запуши порите и да предизвика образуването на комедони, най-добре е да го включите в разкрасителния си режим чрез подходящ козметичен продукт, където какаото е точно толкова, колкото трябва, за да има само позитивни ефекти. Сами ще се убедите, че доверите ли се на сладката страна в грижите за кожата, всичките ви сетива ще бъдат еднакво удовлетворени. И вероятно фигурата ви също ще се подобри.

 

Прочетете още статии
Чистота и хигиена. Въпрос на дезинфекция

Чистота и хигиена. Въпрос на дезинфекция

Наличието на патогенни микроорганизми в дома ни представлява риск за здравето ни. Почистването и дезинфекцирането е с цел прекъсване веригата на инфекции.

Кога изчезва детския атопичен дерматит?

Кога изчезва детския атопичен дерматит?

В повечето случаи се наблюдава спонтанно затихване на болестта, но не е изключена и повторната ѝ поява на по-късен етап от живота.

Специализирана грижа за атопична кожа

Специализирана грижа за атопична кожа

Въпреки че за атопичния дерматит все още не е открито лечение, с подходящия терапевтичен план и промени в начина на живот, заболяването може да бъде поставено под контрол.

Зодии и козметика

Зодии и козметика

Открийте кои са най-подходящите за Вас козметични средства според Вашия астрологичен знак.