Какво да правим при заплитаща се коса

Без съмнение непокорната коса придава известна доза обаяние на своя притежател, подсказвайки за не по-малко непокорен дух. Но когато стане напълно неуправляема, тя издава единствено грешките, които са допускани по отношение на грижите за нея. Ако не можете да се справите с хаоса от заплетени кичури вие навярно:

Какво да правим при заплитаща се коса?

 

Миете косата си с твърде топла вода

Опитайте се да преодолеете слабостта си към горещите душове, тъй като те не се отразяват положително нито на кожата, нито на косата. Тъкмо напротив - косъмът се изтощава и изсушава прекомерно от високите температури. Най-подходяща за миене на косата е хладката вода, а финалното изплакване е желателно да се направи със студена, за да се затворят плътно кутикулите и повърхността на косъма да остане гладка.

Събирате косата си на куп, докато я сапунисвате

Може би ви се струва, че само така ще измиете косата си “както трябва”, но опитвали ли сте по друг начин? Ако нанесете малка доза шампоан в областта на скалпа, а след това още една по протежението на косъма, ще се образува също толкова богата пяна, която да отстрани всички замърсявания. Но с тази разлика, че косата ви няма да прилича на изоставено гнездо след банята.

Пренебрегвате балсама и маската за коса

Грижите за косата започват с избора на подходящ шампоан, но далеч не приключват с него. Не подценявайте ролята на балсама и маската, които посрещат нуждите на косъма от допълнителни количества хранителни вещества и влага, като по този начин го предпазват от изсушаване и цъфтене, а следователно и от заплитане.

Увивате кърпа около главата си след къпане

Това със сигурност е най-предпочитаният начин за сушене на косата, но не и най-безобидният, когато се стараете да не причините допълнително заплитане. Най-добре би било да попиете водата, притискайки нежно и без търкане, хавлиената кърпа към косата си. Започнете от краищата, за да уловите стичащите се към пода капки, а след това прокарайте кърпата няколко пъти по цялата дължина на косата.

Спите с пусната коса

Ако дългата ви коса и без друго е склонна към оплитане, по-добре не засилвайте бъркотията през нощта. Срешете косата си непосредствено преди лягане и я приберете в по-свободен кок високо на главата, така че да не ви убива или скубе, докато спите. На сутринта, щом разпуснете косата си тя ще бъде изключително подредена и дори може да ви изненада с красиви едри къдрици.

Не подрязвате краищата на косата си редовно

Повечето жени силно се привързват към косите си и трудно се разделят с дори сантиметър от тях. Но този един сантиметър е необходима “жертва” за благото на останалата част от косата. С течение на времето върховете на космите се нацепват и оплитат, а ресането се превръща в истинско мъчение, което често ги изтръгва от корен. Ето защо е силно препоръчително да подстригвате косата си по мъничко, но редовно.

Не обичате ресането

Ако ресането на косата ви е съпроводено с болезнени усещания, е напълно ясно защо го избягвате. Но то е нещо, без което няма да се разминете, щом искате да опазите косата си от заплитане. Най-добре е да използвате гребен вместо четка. И за предпочитане дървен, който не наелектризира косата. А при условие, че се постараете да избягвате навиците изброени по-горе, ресането със сигурност ще се превърне в приятно занимание.

 

Прочетете още статии
Чистота и хигиена. Въпрос на дезинфекция

Чистота и хигиена. Въпрос на дезинфекция

Наличието на патогенни микроорганизми в дома ни представлява риск за здравето ни. Почистването и дезинфекцирането е с цел прекъсване веригата на инфекции.

Кога изчезва детския атопичен дерматит?

Кога изчезва детския атопичен дерматит?

В повечето случаи се наблюдава спонтанно затихване на болестта, но не е изключена и повторната ѝ поява на по-късен етап от живота.

Специализирана грижа за атопична кожа

Специализирана грижа за атопична кожа

Въпреки че за атопичния дерматит все още не е открито лечение, с подходящия терапевтичен план и промени в начина на живот, заболяването може да бъде поставено под контрол.

Зодии и козметика

Зодии и козметика

Открийте кои са най-подходящите за Вас козметични средства според Вашия астрологичен знак.