Какво не знаете за лицето и кожата?

Факти за кожата

Хората имаме някак неблагодарната склонност да (не) приемаме физическите си характеристики, без да се замисляме защо са такива, каквито са. Но ако се запитаме колко добре познаваме лицето и кожата си, по шестобалната система, отговорът вероятно няма да покрие изискванията за 3. Ето защо селектирахме някои от най-забавните и странни факти за лицето и кожата:

 • Човешкото лице има над 40 мускула, които в комбинация с нервите и тъканите могат да изразят общо около различни 5000 емоции.
 • В една целувка участват 30 мускула на лицето, най-вече на бузите. Така, колкото по-страстно и продължително се целувате, толкова по-тонизирана кожа ще имате. 
 • За една усмивка са нужни около 20 мускула, за мръщене - над 40, а за плач - 50. Така че се усмихвайте. Не само съхранявате енергия, но и повдигате настроението си.
 • Всеки косъм има по един микроскопичен мускул – пили, който именно го повдига при настръхване.
 • Носът и ушите са органите, които не спират да растат през целия живот. Това се дължи най-вече на измененията в клетъчната структура – разграждането на хрущялните клетки и отслабване на поддържащите тъкани.
 • Всички бoзайници имат мигли, съставени от 97 % кератин и 3 % вода.
 • Животът на една мигла е 90 дни. А времето новата да достигне оптималния си размер от 1 см. е 4 - 8 седмици.
 • В основата на миглите живеят микроскопични буболечки – демодекс, който изпълзяват докато спите. Но всъщност това са добри организми, които се хранят с кожни клетки и по този начин предпазват фоликулите на миглите от запушване.
 • Върху кожата живеят над 1000 вида бактерии, формиращи т.нар. кожен микробиом. По-голямата част от тях съставляват здравословната микрофлора, поддържаща функциите на кожната бариера.
 • Всяко бебе се ражда със сини очи, защото меланинът е концентриран на едно място. След около 6 месеца той се разнася и тогава могат да бъдат определени същинския цвят на очите и тен на кожата.
 • След навършване на 29-годишна възраст кожата започва да губи по 1 % колаген годишно.
 • Най-тънка е кожата на клепачите – 0,02 мм, а най-дебела на стъпалото – 1,4 мм.
 • Всеки човек има собствена миризма на кожата, по която може да бъде разпознат от най-близките си (детето, любимият). Тя е съвкупност от гени, околна среда, хигиена и козметични продукти.
 • От дълбока древност бръчките, луничките, пигментните петна, лющенето на кожата и пъпките се смятат за несъвършенство, което нарушава естествената красота. За да изгладят бръчките древните римляни използвали лебедова или крокодилска мас, или магарешко мляко, а пъпките и луничките третирали с пепеп от охлюви.
 • Бръчките не възникват в резултат от дехидратация, а на липсата на колаген. Но поддържането на кожата оптимално влажна с подходящ козметичен продукт може да подпомогне заличаването им.

За да бъде здрава, кожата се нуждае от: витамин А (срещу слънцето и целулита), витамин С (антиоксидант, стимулиращ производството на витамин Е и осигуряващ защита от слънцето), витамин D (намалява пигментните петна и израстъците) и витамин Е (антиоксидант, защитаващ от свободните радикали и преждевременно стареене).

Лицето и кожата ни притежават физиологични характеристики, които няма как да променим. Но единствено от нас зависи да удължим жизнения им цикъл, така че да ни служат максимално дълго време. Точно тук на помощ идват козметичните средства и най-вече продуктите за грижа за кожата.

Благодарение на висококачествените формули, обогатени с компонентите, участващи в естествените клетъчни процеси, един крем против бръчки, с анти-ейдж насоченост или със специални активни съставки, може видимо и за кратко време да подобри цялостното излъчване на кожата и на лицето.

 

Прочетете още статии
Безопасност при работа с дезинфектанти

Безопасност при работа с дезинфектанти

При работа с дезинфектанти задължително е да се използват ръкавици, а персоналът, отговорен за хигиенизирането, трябва да бъде снабден с лични предпазни средства като работно облекло, маски и по възможност очила. След работа личните предпазни средства се отстраняват внимателно, а тези, предназначени за еднократна употреба се изхвърлят безопасно.

Хигиена в офиса

Хигиена в офиса

На работното място (бюра, маси, дръжки на врати и прозорци, осветителни ключове, бутони на асансьори и банкомати, вендинг-машини и др.) и използваните предметите (телефони, клавиатури на различни устройства, монитори, ключове и др.), както и повърхности в санитарни помощения (седалки на тоалетни чинии, мивки, кранове и др.) трябва неколкократно (3-4 пъти на ден) да бъдат избърсвани с дезинфектант.

Хигиена в дома

Хигиена в дома

В домакинството е достатъчно да се извършва дезинфекция веднъж дневно, най-вече след влизане отвън. Подовите настилки могат да бъде забърсвани с моп или кърпа, напоени в разтвор на почистващ препарат след всяко влизане в дома.

Пандемия и превенция

Пандемия и превенция

Намираме се в извънредно положение във връзка с пандемията от COVID-19. Предприети са мерки за ограничаване разпространението на новият коронавирус (SARS-CoV-2). Тези мерки, обаче, не могат да гарантират успех, ако цялото общество не участва активно.