Какво не знаете за лицето и кожата?

Факти за кожата

Хората имаме някак неблагодарната склонност да (не) приемаме физическите си характеристики, без да се замисляме защо са такива, каквито са. Но ако се запитаме колко добре познаваме лицето и кожата си, по шестобалната система, отговорът вероятно няма да покрие изискванията за 3. Ето защо селектирахме някои от най-забавните и странни факти за лицето и кожата:

 • Човешкото лице има над 40 мускула, които в комбинация с нервите и тъканите могат да изразят общо около различни 5000 емоции.
 • В една целувка участват 30 мускула на лицето, най-вече на бузите. Така, колкото по-страстно и продължително се целувате, толкова по-тонизирана кожа ще имате. 
 • За една усмивка са нужни около 20 мускула, за мръщене - над 40, а за плач - 50. Така че се усмихвайте. Не само съхранявате енергия, но и повдигате настроението си.
 • Всеки косъм има по един микроскопичен мускул – пили, който именно го повдига при настръхване.
 • Носът и ушите са органите, които не спират да растат през целия живот. Това се дължи най-вече на измененията в клетъчната структура – разграждането на хрущялните клетки и отслабване на поддържащите тъкани.
 • Всички бoзайници имат мигли, съставени от 97 % кератин и 3 % вода.
 • Животът на една мигла е 90 дни. А времето новата да достигне оптималния си размер от 1 см. е 4 - 8 седмици.
 • В основата на миглите живеят микроскопични буболечки – демодекс, който изпълзяват докато спите. Но всъщност това са добри организми, които се хранят с кожни клетки и по този начин предпазват фоликулите на миглите от запушване.
 • Върху кожата живеят над 1000 вида бактерии, формиращи т.нар. кожен микробиом. По-голямата част от тях съставляват здравословната микрофлора, поддържаща функциите на кожната бариера.
 • Всяко бебе се ражда със сини очи, защото меланинът е концентриран на едно място. След около 6 месеца той се разнася и тогава могат да бъдат определени същинския цвят на очите и тен на кожата.
 • След навършване на 29-годишна възраст кожата започва да губи по 1 % колаген годишно.
 • Най-тънка е кожата на клепачите – 0,02 мм, а най-дебела на стъпалото – 1,4 мм.
 • Всеки човек има собствена миризма на кожата, по която може да бъде разпознат от най-близките си (детето, любимият). Тя е съвкупност от гени, околна среда, хигиена и козметични продукти.
 • От дълбока древност бръчките, луничките, пигментните петна, лющенето на кожата и пъпките се смятат за несъвършенство, което нарушава естествената красота. За да изгладят бръчките древните римляни използвали лебедова или крокодилска мас, или магарешко мляко, а пъпките и луничките третирали с пепеп от охлюви.
 • Бръчките не възникват в резултат от дехидратация, а на липсата на колаген. Но поддържането на кожата оптимално влажна с подходящ козметичен продукт може да подпомогне заличаването им.

За да бъде здрава, кожата се нуждае от: витамин А (срещу слънцето и целулита), витамин С (антиоксидант, стимулиращ производството на витамин Е и осигуряващ защита от слънцето), витамин D (намалява пигментните петна и израстъците) и витамин Е (антиоксидант, защитаващ от свободните радикали и преждевременно стареене).

Лицето и кожата ни притежават физиологични характеристики, които няма как да променим. Но единствено от нас зависи да удължим жизнения им цикъл, така че да ни служат максимално дълго време. Точно тук на помощ идват козметичните средства и най-вече продуктите за грижа за кожата.

Благодарение на висококачествените формули, обогатени с компонентите, участващи в естествените клетъчни процеси, един крем против бръчки, с анти-ейдж насоченост или със специални активни съставки, може видимо и за кратко време да подобри цялостното излъчване на кожата и на лицето.

 

Прочетете още статии
Чистота и хигиена. Въпрос на дезинфекция

Чистота и хигиена. Въпрос на дезинфекция

Наличието на патогенни микроорганизми в дома ни представлява риск за здравето ни. Почистването и дезинфекцирането е с цел прекъсване веригата на инфекции.

Кога изчезва детския атопичен дерматит?

Кога изчезва детския атопичен дерматит?

В повечето случаи се наблюдава спонтанно затихване на болестта, но не е изключена и повторната ѝ поява на по-късен етап от живота.

Специализирана грижа за атопична кожа

Специализирана грижа за атопична кожа

Въпреки че за атопичния дерматит все още не е открито лечение, с подходящия терапевтичен план и промени в начина на живот, заболяването може да бъде поставено под контрол.

Зодии и козметика

Зодии и козметика

Открийте кои са най-подходящите за Вас козметични средства според Вашия астрологичен знак.