Какво трябва да знаем за хомеопатичните пасти за зъби?

Наричат хомеопатията „нежна медицина“, защото обезоръжава здравословните неразположения чрез засилване на естествените защитни реакции на организма с помощта на изцяло природни средства. Именно този елегантен, безопасен и ефективен принцип на действие е превърнал хомеопатията в своеобразна религия за всички, които търсят безвредна терапия и се стремят към природосъобразен начин на живот.

Хомеопатични пасти за зъбиХомеопатия в превод от гръцки означава „подобно на болестта“ (хомео- и -патос) и заляга в основата на първия принцип на своя създател - „подобното се лекува с подобно“. Или иначе казано онова, което в големи дози създава неразположения, в малки дози ги елиминира, т.е организмът се атакува с причинителя. За да бъдат подобрени свойствата му и елиминирани нежеланите странични ефекти обаче се изисква свръх разреждане на лечебния агент. А за да действат тези два принципа е необходим трети, а именно - при подбора на хомеопатичен препарат трябва да се вземе предвид цялостното състояние на организма, а не конкретен проблем.

Има много правила, които трябва да се спазват при употребата на хомеопатични лекарсвени средства. Ние ще фокусираме вниманието върху продуктите за орална хигиена, който е препоръчително да се използват от хора, прилагащи хомеопатично лечение или просто стремящи се към здравословен начин на живот.

Най важното, което трябва да знаем за хомеопатичните пасти за зъби и пастите с натурални съставки.

Хомеопатичните пасти за зъби са препоръчителни по време на хомеопатично лечение, защото не съдържат мента. Ментата възпира действието на хомеопатичните лекарства и неутрализира ефекта им.

Хомеопатичните пасти за зъби съчетават нежни природни екстракти с терапевтичен ефект, заместващи съставките в традиционните пасти за зъби. Така вместо изкуствени оцветители се използват растителни пигменти, специални минерали съдействат за намаляване хипер чувствителността на зъбите, система от вещества избелва и полира зъбите, а билкови или други естествени екстракти се борят с възпаленията, болката и бактериалното развитие.

Предимство е когато във формулата на хомеопатичната паста за зъби се използва ксилитол. Тази природната съставка намалява размножаването на бактериите в устната кухина, предпазвайки венците от възпаления и зъбите от кариес, и съдейства за реминерализацията на зъбния емайл. Тъй като присъства в състава на множество плодове и зеленчуци, ксилитолът се прилага като естествен подсладител в бонбони и дъвки.

Подобно на стандартните пасти за зъби, добре е при избора на хомеопатични пасти също да се търси профилирана насоченост в зависимост от индивидуалните проблеми на потребителя (чувствителност, избелване и т.н) .

Хомеопатични пасти за зъби

Много потребители днес се опитват да подбират максимално натурални хранителни, козметични и хигиенни продукти. Ако сте от тях добре е да се спрете на паста за зъби, която не съдържа SLS. Почистващото химическо съединение SLS (Sodium Lauyril Sulfate), което присъства в повечето продукти за хигиена (включително и в някои хомеопатични пасти за зъби на нашия пазар в момента) може да причини раздразнения и странични ефекти. За да се създаде същото усещане за свежест и чистота в някои натурални пасти за зъби, SLS се заменя със специален пенител.

Хомеопатичните пасти за зъби за деца са подходящи дори и за бебета, тъй като не съдържат вредния за неукрепналия организъм флуор (който може да навреди при поглъщане). Използваният заместител на флуора - ксилитолът действа като ефективна защита срещу образуването на кариеси.

Хомеопатичните пасти за зъби са с натурални съставки и не съдържат изкуствени подсладители и оцветители. Подходящи са също и за всички, които имат алергия непоносимост към определени съставки в стандартните пасти за зъби.

Въпреки че хомеопатията е обект на противоречиви мнения, нейните природосъобразни принципи и методи на действие привличат все повече последователи. А употребата на средства като хомеопатичните пасти за зъби дори не е обвързана с наличието на конкретни оплаквания или следване на терапевтична програма. Те са по-скоро разумната алтернатива за поддържане на здравословна лична хигиена и живот с по-малко химикали. Опитайте и няма да съжалявате!

Прочетете още статии
Безопасност при работа с дезинфектанти

Безопасност при работа с дезинфектанти

При работа с дезинфектанти задължително е да се използват ръкавици, а персоналът, отговорен за хигиенизирането, трябва да бъде снабден с лични предпазни средства като работно облекло, маски и по възможност очила. След работа личните предпазни средства се отстраняват внимателно, а тези, предназначени за еднократна употреба се изхвърлят безопасно.

Хигиена в офиса

Хигиена в офиса

На работното място (бюра, маси, дръжки на врати и прозорци, осветителни ключове, бутони на асансьори и банкомати, вендинг-машини и др.) и използваните предметите (телефони, клавиатури на различни устройства, монитори, ключове и др.), както и повърхности в санитарни помощения (седалки на тоалетни чинии, мивки, кранове и др.) трябва неколкократно (3-4 пъти на ден) да бъдат избърсвани с дезинфектант.

Хигиена в дома

Хигиена в дома

В домакинството е достатъчно да се извършва дезинфекция веднъж дневно, най-вече след влизане отвън. Подовите настилки могат да бъде забърсвани с моп или кърпа, напоени в разтвор на почистващ препарат след всяко влизане в дома.

Пандемия и превенция

Пандемия и превенция

Намираме се в извънредно положение във връзка с пандемията от COVID-19. Предприети са мерки за ограничаване разпространението на новият коронавирус (SARS-CoV-2). Тези мерки, обаче, не могат да гарантират успех, ако цялото общество не участва активно.