Какво трябва да знаем за себореята?

Себореен дерматит или себорея, е често срещано хронично кожно възпаление, което въпреки че не е заразно или опасно, предизвиква силен дискомфорт и неестетичен външен вид. Вижте какво трябва да знаете за себореята и как да неутрализирате проявите й.

СебореяСебореята най-често се проявява в зоните с повишена мастна секреция - по скалпа, лицето (около носа, клепачите и веждите), челото, гърдите, зад ушите, в гънките на тялото. Състоянието е по-характерно за мъжете, но се среща и при двата пола, при това на всякаква възраст. При бебетата е познато като млечни корички (крусти) или обрив в зоните под пелените зоната, а при зрелите индивиди наподобява пърхот и прекомерно изсушаване на кожата.

Симптомите се проявяват постепенно, като най-често процесът започва с червен, сърбящ обрив и лющене на кожата, което варира от ситен прашец до големи люспи. Те периодично затихват и се активизират, като особено се обострят в зимните месеци. Други признаци за себорея са:

  • Образуване на корички по скалпа
  • Чувствителност и болезненост на кожата и скалпа
  • Прекомерно омазняване или изсушаване на кожата и скалпа
  • Поява на жълтеникави до червеникави пъпчици в засегнатите участъци
  • Косопад

Въпреки че точната причина за появата на себорея все още не са изяснени, специалистите я приписват на няколко възможни фактора: неконтролирано размножаване на гъбичката Malassezia furfur, която обитава кожната повърхност и отделя определени токсини, дисбаланс във функцията на мастните жлези, хормони, стрес, смяна на сезоните, отслабена имунна система, генетична предразположеност, умора, цялостно влошаване на здравето.

Лечението на себорея зависи от индивидуалните особености на кожата, степента на състоянието и участъците, където се проявява, но е съсредоточено върхусамото възпаление.

Себорея


Много често се препоръчва втриването в кожата и скалпа на подхранващи природни съставки като масло от жожоба, масло от ленено семе (богато на омега-3 мастни киселини), екстракт от див кестен, масло от чаено дърво, алое вера, зехтин. Същевременно е добре да се увеличи престоят на слънчева светлина, тъй като UVA / UVB лъчите влияят положително върху себореята и да се спазва отлична хигиена.

Много е важно обаче домашните методи за лечение да се съчетават със специализирани козметични продукти (противопърхотни шампоани, шампоани при себорея или за чувствителен скалп, медицински лосиони и кремове), тъй като те съдържат конкретни активни съставки за успокоение и лечение на засегнатите зони, които не можете да си набавите от други източници.

 

Прочетете още статии
Чистота и хигиена. Въпрос на дезинфекция

Чистота и хигиена. Въпрос на дезинфекция

Наличието на патогенни микроорганизми в дома ни представлява риск за здравето ни. Почистването и дезинфекцирането е с цел прекъсване веригата на инфекции.

Кога изчезва детския атопичен дерматит?

Кога изчезва детския атопичен дерматит?

В повечето случаи се наблюдава спонтанно затихване на болестта, но не е изключена и повторната ѝ поява на по-късен етап от живота.

Специализирана грижа за атопична кожа

Специализирана грижа за атопична кожа

Въпреки че за атопичния дерматит все още не е открито лечение, с подходящия терапевтичен план и промени в начина на живот, заболяването може да бъде поставено под контрол.

Зодии и козметика

Зодии и козметика

Открийте кои са най-подходящите за Вас козметични средства според Вашия астрологичен знак.