Киви – витаминозна бомба

Много плодове са известни с богатото си витаминозно съдържание, но никой не може да победи кивито по количество хранителни компоненти на грам в състава си. Като добавим специфичния търпчив вкус и многобройните ползи за здравето, не е учудващо, че именно кивито е провъзгласено за витаминозната бомба сред плодовете, при това с магически свойства за кожата и косата. Ако не вярвате, опитайте!

КивиПлодът киви (Actinidia deliciosa) произхожда от Китай, но днес вече се отглежда в цял свят, включително в България, в регионите с топъл климат. Расте по пълзящ храст, наподобяващ лоза и зрее в края на годината. Най-разпространеният сорт е с овална форма, малко по-голям от кокоше яйце, с кафеникава и леко мъхеста кора. Тя е доста жилава, така че да предпази истинската стойност на кивито – витаминозната сочна зелена сърцевина с подредени като мозайка кафяви семенца, която често става обект на фотографски страсти.

Оказва се, че кивито съдържа много повече витамин С от портокалите и много повече калий от бананите. Освен това е богато на антиоксиданта витамин Е и на мастни киселини. В комбинация с всички останали хранителни компоненти (фибри, магнезий, аминокиселини, каротиноиди) този екзотичен плод подпомага действието на сърдечно-съдовата система и стомашно-чревния тракт, подсилва имунната система, бори се с мъжката импотентност, укрепва зрението, регулира водния баланс в организма, премахва стреса.

В козметиката кивито се смята за чудодеен лек срещу стареенето на кожата. Изобилието от витамини С и Е действа като префектен антиоксидантен агент, който задържа влагата. Поради тази причина екстрактът от киви често се включва в анти – ейдж кремове и серуми. Същевременно държи далеч свободните радикали и тяхната вреда, подпомага регенерацията на клетките, ускорява зарастването на раните и придава здравословен и сияен блясък на косата и кожата.

Какви са другите предимства на кивито за кожата и косата? 

  • Стяга, омекотява и изглажда кожата
  • Укрепва колагеновите запаси
  • Предотвратява признаците на преждевременно стареене
  • Подпомага заличаването на бръчките
  • Избистря тена
  • Стимулира растежа на косата
  • Намалява косопада
  • Придава блясък на косъма

Тъй като сме в сезона на кивитата ви препоръчваме да се възползвате максимално от здравословните предимства на тази витаминозна бомба. Но да комбинирате хранителната консумация и с козметични продукти, съдържащи екстракт от киви, така че да поддържате здравето и красотата на кожата и косата в моментите, когато плодът не присъства в хранителния ви режим или в хладилника ви.

Прочетете още статии
Чистота и хигиена. Въпрос на дезинфекция

Чистота и хигиена. Въпрос на дезинфекция

Наличието на патогенни микроорганизми в дома ни представлява риск за здравето ни. Почистването и дезинфекцирането е с цел прекъсване веригата на инфекции.

Кога изчезва детския атопичен дерматит?

Кога изчезва детския атопичен дерматит?

В повечето случаи се наблюдава спонтанно затихване на болестта, но не е изключена и повторната ѝ поява на по-късен етап от живота.

Специализирана грижа за атопична кожа

Специализирана грижа за атопична кожа

Въпреки че за атопичния дерматит все още не е открито лечение, с подходящия терапевтичен план и промени в начина на живот, заболяването може да бъде поставено под контрол.

Зодии и козметика

Зодии и козметика

Открийте кои са най-подходящите за Вас козметични средства според Вашия астрологичен знак.