Кога да използваме шампоан за честа употреба?

Чистотата е синоним на здраве, който важи с особена сила за кожата на главата и косата. Обикновено, 1-2 измивания седмично са напълно достатъчни, за поддържането на отлична хигиена, но при определени обстоятелства честото и дори ежедневно използване на шампоан за честа употреба е повече от необходимо. 

 Кога да използваме шампоан за честа употреба?

Прекомерно потене

Потта, както знаем, изпълнява важна терморегулаторна и отделителна функция. Но прекомерното ѝ натрупване в областта на скалпа, може значително да отслаби и увреди косата. Горещият климат и физическото натоварване са основните активатори на потоотделянето, ала хората, страдащи от дадени заболявания или наднормено тегло също са подложени на засилено изпотяване. В подобни случаи, честата употреба на шампоан е напълно оправдана, тъй като е единствен способ за елиминиране на отпадните продукти, съдържащи се в потта и предпазване от кожни раздразнения и косопад.

Свръх омазняване на скалпа

Себумът- този естествен лубрикант за косъма и кожата на главата, при определени обстоятелства също се превръща в неприятел на добрия външен вид. Хормоналните промени, съпътстващи пубертета, менструацията, бременността и менопаузата стимулират производството на себум и могат да доведат до повишено омазняване на косата. Същият нелицеприятен ефект имат и някои здравословни проблеми, както и приемът на медикаменти, наподобяващи определени човешки хормони. Продуктите, подходящи за ежедневно измиване, отстраняват излишната мазнина, която освен че поражда усещане за нечистоплътност сама по себе си, привлича и замърсители от околната среда, създавайки риск от запушване на порите и блокиране на космения растеж.

Честа употреба на стилизанти

Стилизиращата козметика е ежедневна необходимост за хората с непокорни коси, както и за онези, чиято дейност изисква винаги перфектна, но и различна, визия. Колкото и да са в помощ стилизантите, те трябва да бъдат отстранени с помощта на шампоан, след като изпълнят своята текуща задача. По този начин, косата е готова за следващата си трансформация, а скалпът- защитен от евентуалната поява на сърбеж, пърхут, изсушаване или омазняване.

Живот в замърсена среда

Работата в специфична среда, както и обитаването на райони с индустриално замърсяване и силен автомобилен трафик, подлагат организма на опустошителното въздействие на тонове прах и токсини. Отлагането им върху косата и скалпа е неизбежно и само редовната употреба на шампоан може да предотврати, причиняваните от тях оксидативен стрес, кожни възпаления и оплешивяване.

Цигареният дим, с който често съвсем доброволно се обграждаме, в качеството си на пушачи или любители на нощните заведения, е не по-малко опасен от останалите замърсители, които се носят из въздуха. Горящият тютюн отделя радиоактивни вещества, газове, сходни с автомобилните и дори субстанции, използвани при производството на химически оръжия. Със сигурност не бихме желали нито едно от тях да остане за дълго върху кожата на главата ни, тъй като може да доведе до дерматологични проблеми и сериозно увреждане на космените фоликули.

 

Прочетете още статии
Чистота и хигиена. Въпрос на дезинфекция

Чистота и хигиена. Въпрос на дезинфекция

Наличието на патогенни микроорганизми в дома ни представлява риск за здравето ни. Почистването и дезинфекцирането е с цел прекъсване веригата на инфекции.

Кога изчезва детския атопичен дерматит?

Кога изчезва детския атопичен дерматит?

В повечето случаи се наблюдава спонтанно затихване на болестта, но не е изключена и повторната ѝ поява на по-късен етап от живота.

Специализирана грижа за атопична кожа

Специализирана грижа за атопична кожа

Въпреки че за атопичния дерматит все още не е открито лечение, с подходящия терапевтичен план и промени в начина на живот, заболяването може да бъде поставено под контрол.

Зодии и козметика

Зодии и козметика

Открийте кои са най-подходящите за Вас козметични средства според Вашия астрологичен знак.