Кога изчезва детския атопичен дерматит?

Атопичният дерматит, наричан още атопична или ендогенна екзема, е най-често срещаното разстройство на кожата при децата. От заболяването могат да бъдат засегнати и възрастни, но в 90% от случаите то се развива през първите 5 години от живота.

Кога изчезва детския атопичен дерматит?

Атопичният дерматит се характеризира с увреждане на епидермалната бариера и хронично възпаление на кожата в следствие от свръхчувствителността на индивида към често срещани алергени. Обикновено този вид дерматоза се асоциира с персонална или фамилна история за астма, конюнктивит, сенна хрема и др. алергични прояви.

Причинителите на атопичния дерматит все още не са напълно изяснени, но е установена известна корелация между появата му и слабата имунна система. В тази връзка, ексклузивното кърмене в първите 6 месеца от живота на детето (спомагащо за изграждането на имунитета) се явява добра превантивна мярка срещу заболяването.

Статистиката показва, че ендогенната екзема е много по-характерна за развитите страни с висока хигиенна култура. Този факт се обяснява с хипотезата на епидемиолога Дейвид Страчан, според която, ако човек влиза в контакт с потенциални алергени (непастьоризирано мляко, домашни любимци и т.н.) от ранна възраст е много по-вероятно имунната му система да ги толерира в бъдеще. Ето защо, привържениците на „хигиенната хипотеза” смятат, че отглеждането на дете в „стерилна” среда увеличава риска от развитието на заболяването.

Атопичната екзема протича с периоди на обостряне и затишие и има специфични проявления при всеки отделен човек. Въпреки това, при пациентите от една и съща възрастова група (бебета, деца, лица над 16 години) се наблюдават сходни симптоми.

Започвайки в първите месеци след раждането, атопичният дерматит причинява изсушаване и лющене на кожата, съпроводено със сърбеж, а типичните за болестта обриви са локализирани най-вече в областта на скалпа и лицето. Обичайни явления са още неспокойният сън (резултат от сърбежа), както и появата на кожни инфекции и мехурчета пълни с течност.

При децата над 2 години клиничната картина на дерматозата се различава по отношение на разположението на кожните лезии, които покриват главно сгъвките на лактите и коленете, шията, китките, глезените и седалищните гънки.

С течение на времето кожата в поразените участъци би могла да загрубее, да стане по-плътна или да промени цвета си към по-светъл или по-тъмен нюанс, при което сърбежът да стане постоянен.

В 80% от случаите атопичната екзема изчезва до навършването на 7-годишна възраст. При някои от малките пациенти, обаче, болестта преминава в ремисия за дълъг период от време и се завръща през пубертета (или на по-късен етап от живота) в резултат от хормонални промени, стрес или други отключващи фактори.

У част от възрастните с белязано от болестта, детство, пък, се забелязват особености като много суха и чувствителна кожа, екзема в областта на ръцете, проблеми с очите (екзема на клепачите, катаракта) и др.

Тъй като разграничаването на ремисията от пълното излекуване не винаги е лесно, е много важно на атопичната кожа да се осигури специализирана грижа, с която да се избегнат, както влошаването на състоянието ѝ, така и да се облекчи дискомфорта по време на острите фази на заболяването.

 

Атопичен дерматит

Прочетете още статии
Безопасност при работа с дезинфектанти

Безопасност при работа с дезинфектанти

При работа с дезинфектанти задължително е да се използват ръкавици, а персоналът, отговорен за хигиенизирането, трябва да бъде снабден с лични предпазни средства като работно облекло, маски и по възможност очила. След работа личните предпазни средства се отстраняват внимателно, а тези, предназначени за еднократна употреба се изхвърлят безопасно.

Хигиена в офиса

Хигиена в офиса

На работното място (бюра, маси, дръжки на врати и прозорци, осветителни ключове, бутони на асансьори и банкомати, вендинг-машини и др.) и използваните предметите (телефони, клавиатури на различни устройства, монитори, ключове и др.), както и повърхности в санитарни помощения (седалки на тоалетни чинии, мивки, кранове и др.) трябва неколкократно (3-4 пъти на ден) да бъдат избърсвани с дезинфектант.

Хигиена в дома

Хигиена в дома

В домакинството е достатъчно да се извършва дезинфекция веднъж дневно, най-вече след влизане отвън. Подовите настилки могат да бъде забърсвани с моп или кърпа, напоени в разтвор на почистващ препарат след всяко влизане в дома.

Пандемия и превенция

Пандемия и превенция

Намираме се в извънредно положение във връзка с пандемията от COVID-19. Предприети са мерки за ограничаване разпространението на новият коронавирус (SARS-CoV-2). Тези мерки, обаче, не могат да гарантират успех, ако цялото общество не участва активно.