Кога изчезва детския атопичен дерматит?

Атопичният дерматит, наричан още атопична или ендогенна екзема, е най-често срещаното разстройство на кожата при децата. От заболяването могат да бъдат засегнати и възрастни, но в 90% от случаите то се развива през първите 5 години от живота.

Кога изчезва детския атопичен дерматит?

Атопичният дерматит се характеризира с увреждане на епидермалната бариера и хронично възпаление на кожата в следствие от свръхчувствителността на индивида към често срещани алергени. Обикновено този вид дерматоза се асоциира с персонална или фамилна история за астма, конюнктивит, сенна хрема и др. алергични прояви.

Причинителите на атопичния дерматит все още не са напълно изяснени, но е установена известна корелация между появата му и слабата имунна система. В тази връзка, ексклузивното кърмене в първите 6 месеца от живота на детето (спомагащо за изграждането на имунитета) се явява добра превантивна мярка срещу заболяването.

Статистиката показва, че ендогенната екзема е много по-характерна за развитите страни с висока хигиенна култура. Този факт се обяснява с хипотезата на епидемиолога Дейвид Страчан, според която, ако човек влиза в контакт с потенциални алергени (непастьоризирано мляко, домашни любимци и т.н.) от ранна възраст е много по-вероятно имунната му система да ги толерира в бъдеще. Ето защо, привържениците на „хигиенната хипотеза” смятат, че отглеждането на дете в „стерилна” среда увеличава риска от развитието на заболяването.

Атопичната екзема протича с периоди на обостряне и затишие и има специфични проявления при всеки отделен човек. Въпреки това, при пациентите от една и съща възрастова група (бебета, деца, лица над 16 години) се наблюдават сходни симптоми.

Започвайки в първите месеци след раждането, атопичният дерматит причинява изсушаване и лющене на кожата, съпроводено със сърбеж, а типичните за болестта обриви са локализирани най-вече в областта на скалпа и лицето. Обичайни явления са още неспокойният сън (резултат от сърбежа), както и появата на кожни инфекции и мехурчета пълни с течност.

При децата над 2 години клиничната картина на дерматозата се различава по отношение на разположението на кожните лезии, които покриват главно сгъвките на лактите и коленете, шията, китките, глезените и седалищните гънки.

С течение на времето кожата в поразените участъци би могла да загрубее, да стане по-плътна или да промени цвета си към по-светъл или по-тъмен нюанс, при което сърбежът да стане постоянен.

В 80% от случаите атопичната екзема изчезва до навършването на 7-годишна възраст. При някои от малките пациенти, обаче, болестта преминава в ремисия за дълъг период от време и се завръща през пубертета (или на по-късен етап от живота) в резултат от хормонални промени, стрес или други отключващи фактори.

У част от възрастните с белязано от болестта, детство, пък, се забелязват особености като много суха и чувствителна кожа, екзема в областта на ръцете, проблеми с очите (екзема на клепачите, катаракта) и др.

Тъй като разграничаването на ремисията от пълното излекуване не винаги е лесно, е много важно на атопичната кожа да се осигури специализирана грижа, с която да се избегнат, както влошаването на състоянието ѝ, така и да се облекчи дискомфорта по време на острите фази на заболяването.

 

Атопичен дерматит

Прочетете още статии
Специализирана грижа за атопична кожа

Специализирана грижа за атопична кожа

Въпреки че за атопичния дерматит все още не е открито лечение, с подходящия терапевтичен план и промени в начина на живот, заболяването може да бъде поставено под контрол.

Зодии и козметика

Зодии и козметика

Открийте кои са най-подходящите за Вас козметични средства според Вашия астрологичен знак.

Най-честите грешки при масаж на лицето

Най-честите грешки при масаж на лицето

В случай че не се изпълнява по правилния начин, разкрасителната процедура може да донесе много повече вреда, отколкото полза.

Най-важното за храненето през бременността

Най-важното за храненето през бременността

Бременността е периодът, в който повече от всякога трябва да се съсредоточите върху качеството на храната, която консумирате.