Кои храни оцветяват зъбите?

Може би не подозирате, но най-големият враг на бялата ви усмивка се крие сред любимите ви храни и напитки. Някои от тях загатват за опасността, която носят с яркия си цвят, други сигнализират с киселия си вкус, а трети тихомълком оцветят зъбите ви без да се усетите.

 Кои храни оцветяват зъбите?

Хранителните продукти с естествена наситена окраска съдържат силно пигментирани молекули наречени хромогени, които променят цвета на зъбите, полепвайки по тяхната повърхност. От друга страна, напитките и храните с висока киселинност водят до ерозия на зъбния емайл, като го превръщат в още по-приятно място за трайно настаняване на хромогените. Танините, в състава на някои продукти, също имат способността да увеличават притегателната сила, с която зъбите поглъщат пигмент.

И така, нека видим кои са най-честите заплахи на трапезата ни.

Вино

За разочарование на любителите на виното, тази напитка е събрала в себе си всички възможни механизми за оцветяване на зъбите - киселинност, танини и пигменти.

Кафе

В нашия забързан свят, почти няма човек, който да не посяга към кафето за чашка бодрост и енергия. Но за жалост, освежаващата напитка е пълна с хромогени, които водят до постепенно потъмняване на зъбите.

Чай

Чаят и особено черният, е дори по-агресивен към зъбния емайл от кафето, тъй като съдържа едновременно хромогени и танини.

Цвекло

Едва ли има домакиня, която не знае как този сочен зеленчук оцветява пръстите. Е, същото ще се случи и със зъбите ни, ако консумираме сурово цвекло.

Газирани напитки

С висока киселинност, богати на хомогени и пълни с изкуствени оцветители, газираните напитки са неподходящ избор за хората, които държат да запазят белотата на усмивката си.

Сладкиши

Добре е да избягвате яркообагрените бонбони, пасти и други сладки лакомства, особено, ако силно оцветяват езика ви, докато ги похапвате. Добре е да не прекалявате и с консумацията на полезния черен шоколад.

Плодове

Интензивно оцветените плодове, като например къпините, боровинките и нара са способни мигновено да обагрят зъбите, докато други правят емайла по-податлив на оцветяване чрез високата си киселинност.

Твърде топли или студени храни и напитки

Независимо какво консумирате, не подлагайте зъбите си на екстремни температури. Това води до разширяване и свиване на зъбите, което запечатва в тях оцветителите, които приемате.

Оцет

Навярно обичате добре овкусените ястия, но внимавайте с честата употреба на оцет или лимонов сок, тъй като тези кисели съставки гостоприемно отварят порите на зъбния емайл за пигментите.

И така, вече можете да разпознаете някои от „враговете” в чинията си, но това далеч не означава, че трябва да се откажете от любимите си храни. Достатъчно е да намалите консумацията на тези от тях, които не носят полза за организма, като например газираните питиета и десертите с неестествена сладост. И разбира се, да изплаквате устата си непосредствено след хранене, а на по-късен етап да почиствате зъбите си с подходящата избелваща паста.

Прочетете още статии
Чистота и хигиена. Въпрос на дезинфекция

Чистота и хигиена. Въпрос на дезинфекция

Наличието на патогенни микроорганизми в дома ни представлява риск за здравето ни. Почистването и дезинфекцирането е с цел прекъсване веригата на инфекции.

Кога изчезва детския атопичен дерматит?

Кога изчезва детския атопичен дерматит?

В повечето случаи се наблюдава спонтанно затихване на болестта, но не е изключена и повторната ѝ поява на по-късен етап от живота.

Специализирана грижа за атопична кожа

Специализирана грижа за атопична кожа

Въпреки че за атопичния дерматит все още не е открито лечение, с подходящия терапевтичен план и промени в начина на живот, заболяването може да бъде поставено под контрол.

Зодии и козметика

Зодии и козметика

Открийте кои са най-подходящите за Вас козметични средства според Вашия астрологичен знак.