Кои са най-полезните морски храни и какво съдържат?

Лятото е идеалният момент да наблегнете на морските храни. Дори да не сте техни почитатели, съществува такъв богат избор от дарове, че нищо не ви пречи да експериментирате с предпочитанията си.

Кои са най-полезните морски храни и какво съдържат?

Сьомга и друга мазна риба (херинга, сардини, тон ) – сред най-препоръчваните източници на Омега-3 мастни киселини. A 120 гр. са достатъчни да ви осигурят препоръчителната дневна доза витамин D. Имат и високо съдържание на натрий, селен, магнезий, витамини В, калций.

Стриди – само 3 стриди са достатъчни да осигурят препоръчителната дневна доза цинк. Освен това са богати на протеини, Омега – 3 мастни киселини, витамини А, С и В12, цинк, калций, аминокиселинната Тирозин.

Миди – 100 грама миди са достатъчни да ви осигурят препоръчителната дневна доза витамин В12 и половината дневна доза йод. Те са богати още на витамин А, фолиева киселина, селен, желязо, цинк, Омега-3 мастни киселини.

Скариди – една шепа са достатъчни да заредят организма ви с огромно количество витамин В12, цинк, йод, селен. Много нискокалорични (100 ккал за 100 гр.), но и с високо съдържание на холестерол.

Калмари – великолепен източник на Омега – 3, протеини, витамини В, фосфор, мед, йод, цинк. Също много ниско калорични (70 ккал в 100 гр.), но трябва да се консумират без добавени мазнини и съвсем пресни.

Октопод – най-често се консумират пипалата. Богати са на витамини В, калий, селен, таурин, желязо. Не съдържат никакви наситени мастни киселини.

Раци – десетокраките морски обитатели са богати на протеини и Омега-3 мастни киселини, калций, мед, цинк, селен и хром. С доста високо съдържание на холестерол, затова са препоръчителни в малки дози.

Може да се окаже, че морските храни ви допадат само като гарнитура или добавка в салатата, пастата или друго основно ястие. А това пак ще е в полза на организма ви. Защото дори минимално количество морски храни е достатъчно да ви дари с желязно здраве и завидна красота!

Прочетете още статии
Чистота и хигиена. Въпрос на дезинфекция

Чистота и хигиена. Въпрос на дезинфекция

Наличието на патогенни микроорганизми в дома ни представлява риск за здравето ни. Почистването и дезинфекцирането е с цел прекъсване веригата на инфекции.

Кога изчезва детския атопичен дерматит?

Кога изчезва детския атопичен дерматит?

В повечето случаи се наблюдава спонтанно затихване на болестта, но не е изключена и повторната ѝ поява на по-късен етап от живота.

Специализирана грижа за атопична кожа

Специализирана грижа за атопична кожа

Въпреки че за атопичния дерматит все още не е открито лечение, с подходящия терапевтичен план и промени в начина на живот, заболяването може да бъде поставено под контрол.

Зодии и козметика

Зодии и козметика

Открийте кои са най-подходящите за Вас козметични средства според Вашия астрологичен знак.