Копринен екстракт - загадъчен като самата коприна

Понякога, за направата на сензационно откритие не се изисква друго освен да поседнем в градината си и да зачакаме откритието да падне от някое дърво под формата на ябълка или... гъсеница.

Копринен екстракт

Легенда разказва как преди 5000 години, докато китайската императрица си почивала под сянката на една черница, в чашата ѝ с чай цопнала, гъсеница, обвита в изкусно изпреден пашкул. Императрицата така силно се впечатлила от фините нишки, че решила да се възползва от уменията на малките предачки, скрити сред черничевите листа. Така, тя поставила началото на бубарството и копринарството.

Макар че и други видове насекоми си изплитат пашкули, когато става въпрос за коприна се има предвид влакното, създадено от пеперудата - Bombyx mori. То представлява протеинова нишка от фиброин и серицин.

Първоначално коприната била използвана за създаването на луксозни платове с изящен блясък и мекота. Китайците били единствените ѝ производители и смъртно наказание заплашвало всеки, който дръзне да разкрие пред останалия свят тайната за получаването ѝ (не случайно Китай запазил абсолютният си монопол в продължение на хилядолетия, а коприната - изключително високата си цена).

На по-късен етап коприната започва да намира приложение извън текстилната индустрия - в областта на медицината (, включително естетичната) и козметиката. За новите цели се употребява предимно екстракт от коприна, добит чрез накисване на копринените пашкули.

В миналото нишките са служели за хирургически конци, а днес смело се употребяват за нуждите на тъканното инжeнерство - за реконструкция на човешката мускулно-скелетна система и създаване на органи и тъкани за трансплантация.

Екстрактът от коприна помага за облекчаването на възпаления и зачервявания и често се добавя в бебешките пелени и козметични продукти. Той е изключително полезен и за поддържането на женския комфорт - охлажда при прилив на топли вълни по време на менопауза, предпазва от инфекции в интимната област, успокоява раздразнената кожа на кърмачките.

Съществуват данни, че коприненият протеин притежава антиоксиданти свойства. Освен да предпазва кожата от увреждащото действие на свободните радикали, той допринася и за запазването на младежкия вид на кожата, забавяйки процесите на стареене.

Спането върху копринена възглавница предотвратява формирането на бръчки през нощта и е сред ритуалите за красота на редица холивудски звезди. Екстрактът от коприна, пък се използва успешно в анти-ейдж козметиката и естетичната медицина за попълването на вече образувани бръчки. С негова помощ, дамите могат да придобият и изкусителни по-плътни устни.

Коприната има способността да абсорбира влага в размер близо 30 % от собственото си тегло, което я превръща в отлична съставка за хидратиране на кожата и косата - хидратация, не просто видима, но и осезаема при допир.

Фибрите на изплетеното от копринените буби, влакно имат формата на триъгълна призма със заоблени краища. Тя отразява много добре светлината и добавена към шампоани, балсами или бои за коса, придава неустоим блясък на косъма. В допълнение, коприненият екстракт приглажда прическата и внася усещане за подреденост и изискан стил.

Установено е, че коприната има свойството да поглъща ултравиолетовите лъчи, предпазвайки кожата от увреждане и поява на нежелана пигментация. Тя дори е способна да изсветли съществуващи пигментни петна.

Коприненият екстракт намира изключително широко приложение в съвременния свят. Загадъчен като самата коприна, той крие тайни, които тепърва ще бъдат разплетени.

 

Прочетете още статии
Безопасност при работа с дезинфектанти

Безопасност при работа с дезинфектанти

При работа с дезинфектанти задължително е да се използват ръкавици, а персоналът, отговорен за хигиенизирането, трябва да бъде снабден с лични предпазни средства като работно облекло, маски и по възможност очила. След работа личните предпазни средства се отстраняват внимателно, а тези, предназначени за еднократна употреба се изхвърлят безопасно.

Хигиена в офиса

Хигиена в офиса

На работното място (бюра, маси, дръжки на врати и прозорци, осветителни ключове, бутони на асансьори и банкомати, вендинг-машини и др.) и използваните предметите (телефони, клавиатури на различни устройства, монитори, ключове и др.), както и повърхности в санитарни помощения (седалки на тоалетни чинии, мивки, кранове и др.) трябва неколкократно (3-4 пъти на ден) да бъдат избърсвани с дезинфектант.

Хигиена в дома

Хигиена в дома

В домакинството е достатъчно да се извършва дезинфекция веднъж дневно, най-вече след влизане отвън. Подовите настилки могат да бъде забърсвани с моп или кърпа, напоени в разтвор на почистващ препарат след всяко влизане в дома.

Пандемия и превенция

Пандемия и превенция

Намираме се в извънредно положение във връзка с пандемията от COVID-19. Предприети са мерки за ограничаване разпространението на новият коронавирус (SARS-CoV-2). Тези мерки, обаче, не могат да гарантират успех, ако цялото общество не участва активно.