Копринен екстракт - загадъчен като самата коприна

Понякога, за направата на сензационно откритие не се изисква друго освен да поседнем в градината си и да зачакаме откритието да падне от някое дърво под формата на ябълка или... гъсеница.

Копринен екстракт

Легенда разказва как преди 5000 години, докато китайската императрица си почивала под сянката на една черница, в чашата ѝ с чай цопнала, гъсеница, обвита в изкусно изпреден пашкул. Императрицата така силно се впечатлила от фините нишки, че решила да се възползва от уменията на малките предачки, скрити сред черничевите листа. Така, тя поставила началото на бубарството и копринарството.

Макар че и други видове насекоми си изплитат пашкули, когато става въпрос за коприна се има предвид влакното, създадено от пеперудата - Bombyx mori. То представлява протеинова нишка от фиброин и серицин.

Първоначално коприната била използвана за създаването на луксозни платове с изящен блясък и мекота. Китайците били единствените ѝ производители и смъртно наказание заплашвало всеки, който дръзне да разкрие пред останалия свят тайната за получаването ѝ (не случайно Китай запазил абсолютният си монопол в продължение на хилядолетия, а коприната - изключително високата си цена).

На по-късен етап коприната започва да намира приложение извън текстилната индустрия - в областта на медицината (, включително естетичната) и козметиката. За новите цели се употребява предимно екстракт от коприна, добит чрез накисване на копринените пашкули.

В миналото нишките са служели за хирургически конци, а днес смело се употребяват за нуждите на тъканното инжeнерство - за реконструкция на човешката мускулно-скелетна система и създаване на органи и тъкани за трансплантация.

Екстрактът от коприна помага за облекчаването на възпаления и зачервявания и често се добавя в бебешките пелени и козметични продукти. Той е изключително полезен и за поддържането на женския комфорт - охлажда при прилив на топли вълни по време на менопауза, предпазва от инфекции в интимната област, успокоява раздразнената кожа на кърмачките.

Съществуват данни, че коприненият протеин притежава антиоксиданти свойства. Освен да предпазва кожата от увреждащото действие на свободните радикали, той допринася и за запазването на младежкия вид на кожата, забавяйки процесите на стареене.

Спането върху копринена възглавница предотвратява формирането на бръчки през нощта и е сред ритуалите за красота на редица холивудски звезди. Екстрактът от коприна, пък се използва успешно в анти-ейдж козметиката и естетичната медицина за попълването на вече образувани бръчки. С негова помощ, дамите могат да придобият и изкусителни по-плътни устни.

Коприната има способността да абсорбира влага в размер близо 30 % от собственото си тегло, което я превръща в отлична съставка за хидратиране на кожата и косата - хидратация, не просто видима, но и осезаема при допир.

Фибрите на изплетеното от копринените буби, влакно имат формата на триъгълна призма със заоблени краища. Тя отразява много добре светлината и добавена към шампоани, балсами или бои за коса, придава неустоим блясък на косъма. В допълнение, коприненият екстракт приглажда прическата и внася усещане за подреденост и изискан стил.

Установено е, че коприната има свойството да поглъща ултравиолетовите лъчи, предпазвайки кожата от увреждане и поява на нежелана пигментация. Тя дори е способна да изсветли съществуващи пигментни петна.

Коприненият екстракт намира изключително широко приложение в съвременния свят. Загадъчен като самата коприна, той крие тайни, които тепърва ще бъдат разплетени.

 

Прочетете още статии
Чистота и хигиена. Въпрос на дезинфекция

Чистота и хигиена. Въпрос на дезинфекция

Наличието на патогенни микроорганизми в дома ни представлява риск за здравето ни. Почистването и дезинфекцирането е с цел прекъсване веригата на инфекции.

Кога изчезва детския атопичен дерматит?

Кога изчезва детския атопичен дерматит?

В повечето случаи се наблюдава спонтанно затихване на болестта, но не е изключена и повторната ѝ поява на по-късен етап от живота.

Специализирана грижа за атопична кожа

Специализирана грижа за атопична кожа

Въпреки че за атопичния дерматит все още не е открито лечение, с подходящия терапевтичен план и промени в начина на живот, заболяването може да бъде поставено под контрол.

Зодии и козметика

Зодии и козметика

Открийте кои са най-подходящите за Вас козметични средства според Вашия астрологичен знак.