Косопад след раждане

Косопадът е едно от най-честите явления при жените след раждане. Добрата новина е, че отминава до година. Затова, вместо да се паникьосвате, че ще оплешивеете, научете малко повече за причините, водещи до загубата на коса след раждане и какви мерки да вземете, за да облекчите процеса и да намалите дискомфорта.

Косопад и раждане

Основната причина за косопада след раждане е играта на хормоните. Обикновено човек губи по 100 косъма дневно при къпане или ресане – онези, които са преминали в период на покой след израстване (между 5 и 15 %). По време на бременност обаче, нивата на естроген в организма са повишени, което удължава активната фаза на косъма, забавя фазата на покой и на практика прави косата по-плътна и блестяща.

След раждане, хормоните се балансират и много повече косми преминават във фаза на покой, което увеличава и косопада, понякога на цели кичури. В някои случай проблемът се наблюдава след отбиване на бебето (ако кърмите). Но това не означава, че оплешивявате. Просто косата ви се връща към нормалното си състояние. И космите, които губите са онези, които така или иначе са щели да паднат при ежедневните процедури. Просто сега са накуп.

Онова, което можете да направите докато чакате да отмине косопада след раждане е да въведете някои промени в грижите за косата и скалпа, за да не чувствате състоянието толкова осезателно. Ето какво ви съветваме:

  • Следете състоянието на вашия скалп. Ако се появи лющене, чувствителност или сърбеж, вземете мерки като използвате шампоан с успокояващи съставки, които осигуряват необходимото количество влага, стимулират клетъчния метаболизъм и цялостно тонизират кожата.
  • Много е вероятно мастната секреция на скалпа също да се промени под въздействие на хормоналния дисбаланс. Използвайте продукт, който регулира производството на себум и предпазва от развитието на гъбичките, причинители на пърхот.
  • Добре е продуктът за грижа за коса да съдържа активни съставки като хинин, например, които стимулират микроциркулацията на кръвта в скалпа, като по този начин подхранват косъма, заздравяват го и ускоряват растежа му.
  • Избягвайте да миете косата твърде често, а когато го правите се доверете на шампоан за комлексна грижа, съдържащ укрепващи и почистващи космените фоликули съставки, за да елиминирате вредните агенти, задушаващи косъма.
  • Опитайте се да осигурите допълнителна доза цинк и витамини на косъма не само чрез храната, но и чрез формулата на продукта за грижа. По този начин ще го подсилите външно и ще подпомогнете образуването на защитен щит срещу външните агресори, които ускоряват косопада.
  • При оформяне на прическата избягвайте употребата на стилизанти, нагряващи уреди и химикали, които допълнително изтощават и отслабват косъма.
  • Помислете за нова подстрижка. Подкъсяването на косъма ще го освежи и ще придаде повече обем и плътност на косата. А и ще ви е нужно по-малко време за стилизиране.
  • Вмъкнете аксесоарите за коса в ежедневната си визия. Шаловете, лентите и шапките са чудесен начин да прикриете изтънялата коса, а и ще придадат свежо излъчване на стайлинга ви.

Специалистите препоръчват да вземете мерки срещу косопада непосредствено след раждане, а не когато проблемът е налице. С употребата на подходяща укрепваща косъма грижа имате големи шансове да повлияете положително на процеса, тъй като формулата с активни съставки ще въздействат върху фоликулите и ще забавят отпадането им. Така процесът няма да е толкова очевиден.

 

Прочетете още статии
Чистота и хигиена. Въпрос на дезинфекция

Чистота и хигиена. Въпрос на дезинфекция

Наличието на патогенни микроорганизми в дома ни представлява риск за здравето ни. Почистването и дезинфекцирането е с цел прекъсване веригата на инфекции.

Кога изчезва детския атопичен дерматит?

Кога изчезва детския атопичен дерматит?

В повечето случаи се наблюдава спонтанно затихване на болестта, но не е изключена и повторната ѝ поява на по-късен етап от живота.

Специализирана грижа за атопична кожа

Специализирана грижа за атопична кожа

Въпреки че за атопичния дерматит все още не е открито лечение, с подходящия терапевтичен план и промени в начина на живот, заболяването може да бъде поставено под контрол.

Зодии и козметика

Зодии и козметика

Открийте кои са най-подходящите за Вас козметични средства според Вашия астрологичен знак.