Кой е най-предразположен към акне?

Под влиянието на редица фактори, , мастните жлези започват да произвеждат повече от необходимата за здравето на кожатаестествена смазваща субстанция. В резултат от свръхсекрецията, в отворите на космените фоликули се натрупва прекомерно количество себум, което примесено с мъртви клетки и външни замърсители води до запушване на порите и поява на добре познатите комедони.

Кой е най-предразположен към акне?

В блокираните пори често се създават и благоприятни условия за размножаването на Propionibacterium acnes, които отделяйки химикали и ензими, предизвикват струпване на бели кръвни клетки (левкоцити). Изпращането на левкоцити към колонизирания от бактерии участък и последващото му възпаляване е защитна реакция на организма, която в дадения случай се проявява под формата на гнойни пъпки.

Засягайки близо 660 милиона души, акнето се класира в топ 10 на най-често срещаните в света заболявания. В обхвата на кожния проблем попадат най-често младежите, но съществуват и още няколко рискови групи.

Тийнейджърите

В периода на пубертета рязко се покачват нивата на андрогенните хормони, чиято функция е пряко свързана с тази на мастните жлези. Хормоните предизвикват уголемяването на жлезите, което води до повишено отделяне на себум и риск от запушване на космените фоликули.

Хората, чиито родители са имали акне

Изследвания върху двойки близнаци и родственици от първа линия показват, че към акнето съществува наследствена предразположеност. При това, учените са на мнение, че за предаването на заболяването е отговорен не един, а няколко гена.

Жените

Причината нежната половина от човечеството в дадения случай да е и „слабият” пол, са честите колебания в хормоналния фон на женския организъм, съпътстващи периода на овулацията, бременността и менопаузата.

Хората, подложени на силен стрес

Неконтролираното нервно напрежение води до появата на акне, а акнето – до нервно напрежение, създавайки омагьосан кръг. Под влиянието на стресовите хормони се активизират мастните жлези и произвеждайки повече себум стават причина за запушването на порите.

Пушачите

Съдържащите се в цигарения дим над 4 800 химични съединения дразнят и изсушават кожата на лицето. Опитвайки се да компенсират отнетата влага и кислород, себумните жлези стават хиперактивни и се превръщат в предпоставка за развитието на акне.

Любителите на бързите въглехидрати

Съществуват научни потвърждения за връзката между прекалената консумация на храни с висок гликемичен индекс (бял хляб, сладкиши, картофи и т.н.) и появата на акне. Обяснението се крие в рязкото покачване на кръвната захар, което предизвиква низ от хормонални промени в организма.

Хората, подложени на определен тип лечение

Хората, приемащи определени медикаменти също попадат в рисковата група. Някои лекарствени препарати слагат началото на вече познатата верига „хормонален дисбаланс  свръхсекреция на себум  акне”, а други подават лъжливи сигнали към белите кръвни телца, карайки ги да реагират с възпаление на въображаемата опасност.

Известни са още множество фактори, способни да поставят даден човек в редиците на най-застрашените от акне:

  • животът и работата в силно замърсена среда
  • липсата на добра хигиена
  • маниакалното почистване на лицето
  • честото механично дразненe на кожата
  • употребата на неподходяща козметика и т. н.

Във всеки един от случаите, откриването на първоизточника е най-важната стъпка към разрешаването на проблема. Едва след идентифицирането на причинителя и неговото елиминиране (когато това е възможно) може да се гарантира ефикасността на прилаганите лекарствени препарати и специализирани козметични средства.

 

ПРОМО комплект Здраве Акне Стоп   Кажете СТОП на акнето СЕГА

 

 

Прочетете още статии
Чистота и хигиена. Въпрос на дезинфекция

Чистота и хигиена. Въпрос на дезинфекция

Наличието на патогенни микроорганизми в дома ни представлява риск за здравето ни. Почистването и дезинфекцирането е с цел прекъсване веригата на инфекции.

Кога изчезва детския атопичен дерматит?

Кога изчезва детския атопичен дерматит?

В повечето случаи се наблюдава спонтанно затихване на болестта, но не е изключена и повторната ѝ поява на по-късен етап от живота.

Специализирана грижа за атопична кожа

Специализирана грижа за атопична кожа

Въпреки че за атопичния дерматит все още не е открито лечение, с подходящия терапевтичен план и промени в начина на живот, заболяването може да бъде поставено под контрол.

Зодии и козметика

Зодии и козметика

Открийте кои са най-подходящите за Вас козметични средства според Вашия астрологичен знак.