Кой е най-застрашен от формирането на зъбен камък?

Накратко казано, зъбният камък представлява минерализирана плака, натрупала се по емайла на зъбите. Той е съвкупност от хранителни остатъци, микроорганизми, мъртви клетки, соли и микроелементи. Водещ до жълтеникаво, кафеникаво и дори черно оцветяване на емайла, зъбният камък е много повече от естетичен проблем.Той притежава порьозна структура и грапава повърхност, което го превръща в идеално убежище за развитието на бактерии и увеличава риска от кариес и заболявания на венците.

Кой е най-застрашен от формирането на зъбен камък?

Един от основните фактори за неговото отлагане е липсата на ежедневна орална хигиена. Дентални специалисти от цял свят апелират към редовно и старателно почистване на зъбите, но въпреки това хиляди хора продължават да неглижират препоръките им, застрашавайки собственото си здраве. Отлаганията по зъбите могат да се превърнат в причина не само за стоматологични проблеми, но и за по-сериозни възпаления. Ето защо е толкова важно да мием зъбите си с подходяща паста, както и да използваме конец и вода за уста за почистване на труднодостъпните места.

Полезно да използваме паста за зъби с пирофосфати, ако сме предразположени към образуването на зъбен камък. Пирофосфатите блокират повторното акумулиране на плака и зъбен камък и запазват повърхността на зъбите гладка.

Независимо с какъв продукт почистваме зъбите си и колко често, ако не прилагаме правилната техника на четкане, ще попаднем сред хората, които са най- застрашени от зъбен камък. Най-добре е, ако не сме сигурни в знанията си, да се обърнем за съвет към зъболекар, който да ни демонстрира правилните движения.

Тъй като остатъците от храна са един от основните компоненти на зъбния камък, е необходимо да обърнем внимание на продуктите, които консумираме. Добре е да намалим употребата на сладкиши и рафинирани храни и да наблегнем на суровите плодове и зеленчуци, които имат свойството да почистват естествено налепите преди да са се втвърдили. Важно е също така, всичките ни зъби да участват активно в процеса на дъвчене. Триейки се в зъбите, храната премахва много от частиците, останали от предходното ядене. Ето защо “по-ленивите” ни зъби задържат най-много отлагания.

Наред с хранителните продукти е редно да обърнем внимание и на водата, която пием. Силно варовитата вода може да създаде проблеми не само на домашната ни пералня, но и на красивата ни усмивка, увеличавайки риска от зъбен камък. Най-безопасно е да пием минерална вода или да пречистваме чешмяната с помощта на специален филтър.

Не на последно място, ако искаме да държим далеч от зъбите си неприятния зъбен камък или пък търсим още по-силна мотивация да се откажем от цигарите, е добре да сме наясно със следния факт: катранът има склонността да се натрупва по повърхността на зъбите, причинявайки отлагания с неприятен, често черен, цвят. Ако не можем току-така да се освободим от своята слабост, е важно да използваме специализирана паста и редовно да посещаваме зъболекар, който да следи състоянието на зъбите ни и при необходимост да ги почиства.

Прочетете още статии
Чистота и хигиена. Въпрос на дезинфекция

Чистота и хигиена. Въпрос на дезинфекция

Наличието на патогенни микроорганизми в дома ни представлява риск за здравето ни. Почистването и дезинфекцирането е с цел прекъсване веригата на инфекции.

Кога изчезва детския атопичен дерматит?

Кога изчезва детския атопичен дерматит?

В повечето случаи се наблюдава спонтанно затихване на болестта, но не е изключена и повторната ѝ поява на по-късен етап от живота.

Специализирана грижа за атопична кожа

Специализирана грижа за атопична кожа

Въпреки че за атопичния дерматит все още не е открито лечение, с подходящия терапевтичен план и промени в начина на живот, заболяването може да бъде поставено под контрол.

Зодии и козметика

Зодии и козметика

Открийте кои са най-подходящите за Вас козметични средства според Вашия астрологичен знак.