Козметични процедури, подходящи за зимата

В XXI в. жените (и мъжете) са готови на какви ли не жертви в името на красотата. И е разбираемо след като всевъзможни козметични процедури за лице и тяло обещават по-млада и съвършена кожа без хирургическа интервенция. Но внимание! Поради агресивната манипулация със специфични технологии, някои от тях трябва да се извършат само през зимата, когато слънцегреенето е минимално. Иначе рискувате трайни и много по-видими несъвършенства.

Козметични процедури за лице и тяло, подходящи за зиматаНай-голям риск за кожата представлявaт UVA / UVB лъчите на слънцето и солариума, които могат да предизвикат хиперпигментация и да засилят симптомите на преждевременното стареене. Затова след подобни козметични процедури е изключително наложително да се избягват слънчеви бани и зали за изкуствен тен, да се взимат защитни мерки за откритите кожни зони и да се използва слънцезащитна козметика със SPF 20 или по-висок, без значение от времето навън.

Химичен пилинг

Козметична процедура, която прониква и действа в по-дълбоките слоеве на кожата и се прилага за заличаване на бръчки, белези от акне, старчески или пигментни петна. Използва се разтвор от киселини (гликолова, млечна, салицилова, фенолова), който поглъща и разгражда мъртвите клетки, правейки кожата по-млада, по-гладка и по-свежа. Една процедура трае около 15 минути. Повтаря се максимум 4 – 5 пъти, на всеки няколко седмици, до постигане на желания резултат. Прилага се върху лицето, врата и ръцете, но и при стрии по тялото.

Лазерен пилинг

Козметична процедура с лазер, чиято енергия загрява и изпарява водата в повърхностния кожен слой. Останалите твърди клетъчни вещества се превръщат в корички, които падат след около седмица и разкриват нова свежа и здрава кожа. Изпозлва се предимно за премахване на белези, бръчки и хиперпигментации по лицето, но се постига и стягащ ефект. Възстановяването е около месец, а манипулацията се повтаря не повече от 3 пъти.

Микродермабразио

Козметична процедура с микроскопични кристали, които ексфолират мъртвите клетки, превръщайки ги в ситен прашец. Така се заличават фините бръчки, хиперпигментацията и белезите. Новата кожа изглежда по-свежа, розова и стегната. Възможно е кървене и възпаление, подобно на слънчево изгаряне, но утихва в рамките на денонощие, а пълно възстановяване настъпва след около седмица. Прилага се най-често на лице и шия, но може и по тялото, особено при стрии. При някои са нужни около 10 манипулации за видими резултати.

Фотоподмладяване

Козметична процедура с лазер за директно въздействие върху средния кожен слой, за да се стимулира производството на колаген. В резултат фините линии и бръчки намаляват, порите се свиват, капилярите и някои хиперпигментации изчезват, подобрява се тонусът на кожата. Възстановяването е по-бързо, отколкото при процедури, засягащи епидермиса, но за видим резултат са нужни повече манипулации. Прилага се върху лицето.

IPL (Интензивна Пулсова Светлина) технологияКозметични процедури за лице и тяло, подходящи за зимата

Козметична процедура, при която с помощта на светлинни импулси с различна дължина и цвят се атакува дермата и се унищожават различен тип увредени клетки в конкретни зони. По този начин се премахват всевъзможни кожни несъвършенства, включително разширени и разкъсани вени, капиляри, акне и розацея, тъмни кръгове под очите, прекомерно окосмяване. Стимулира се производството на колаген, а кожата е обновена. Няма почти никакви видими следи от манипулацията.

Фотоепилация

Козметична процедура за трайно обезкосмяване с помощта на лазер. Чрез радиочестотна енергия се уврежда фоликулът и по този начин се спира косменият растеж. Може да се въздейства върху множество фоликули едновременно, което позволява третиране на по-обширни области – както по лицето, така и по тялото. Тъй като се засягат само активните фоликули са необходими няколко процедури за максимална ефективност.
 

Подходящи за зимата са и повечето пластични, дерматологични и естетични терапии. Каквато и козметична процедура да сте избрали обаче, следвайте стриктно препоръките на специалиста, комуто сте се доверили. Вероятно ще трябва да използвате антибиотични и епителизиращи кремове, слънцезащитна козметика и хидратанти, които да подпомагат възстановителните процеси на новата ви кожа.

Козметичните процедури за лице и тяло, подходящи за зимата, обикновено включват лазерни или друг тип лъчеви устройства, както и силни химични и активни реагенти, които оставят кожата уязвима и податлива на възпаления докато се възстанови напълно от интервенцията. Затова бъдете внимателни с грижите за кожата си след козметичните процедури описани в този материал.
 

Прочетете още статии
Чистота и хигиена. Въпрос на дезинфекция

Чистота и хигиена. Въпрос на дезинфекция

Наличието на патогенни микроорганизми в дома ни представлява риск за здравето ни. Почистването и дезинфекцирането е с цел прекъсване веригата на инфекции.

Кога изчезва детския атопичен дерматит?

Кога изчезва детския атопичен дерматит?

В повечето случаи се наблюдава спонтанно затихване на болестта, но не е изключена и повторната ѝ поява на по-късен етап от живота.

Специализирана грижа за атопична кожа

Специализирана грижа за атопична кожа

Въпреки че за атопичния дерматит все още не е открито лечение, с подходящия терапевтичен план и промени в начина на живот, заболяването може да бъде поставено под контрол.

Зодии и козметика

Зодии и козметика

Открийте кои са най-подходящите за Вас козметични средства според Вашия астрологичен знак.