Край на нацепените нокти

Нацепените нокти са често срещан проблем, но и най-сигурният признак, че не полагате достатъчно грижа за тях. A всъщност са необходими само няколко минути седмично, за да им осигурите нужните влага, поддръжка и хранителни вещества, за да да устояват на всички предизвикателства на околната среда. Сложете край на нацепените нокти с нашите съвети.

Край на чупливите ноктиЗдравите нокти са неделима част от красотата на ръцете и са показател за цялостното здравословно състояние на организма. Започнат ли да се цепят, чупят или пожълтяват, значи има някакъв проблем.

В повечето случаи нацепените нокти са резултат от липса на определени витамини и минерали (т.е неправилен хранителен режим), дехидратация, липса на естествени мазнини, климатични фактори, употреба на грешни инструменти за маникюр, контакт с химикали, нарушаване на нокътната плочка, прием на медикаменти или просто работни задължения – фактори, които отслабват структурата на нокътя и го правят уязвим.

Няколко полезни съвета, с които да сложите край на нацепените нокти:

 • В менюто ви трябва да присъстват голямо количество плодове и зеленчуци, сьомга, ядки, месо, пълнозърнести култури. И минимум 2 литра вода дневно.
 • Специалистите призвоват при нацепени нокти да използвате само картонена пила при оформяне. Металната повърхност, нарушава целостта на кератиновите влакна и по този начин ги прави по-уязвими.
 • В случай, че искате да ги намалите с нокторезачка, отрежете ги първо хоризонтално в горната част, а след това леко ръбчетата. Заоблете с пилата.
 • Най-добре е да оформяте маникюра след баня, когато ноктите са меки и триенето няма да е толкова агресивно. Правете го често, за да стимулирате обновяването на клетките и производството на кератин, което ще ги заздрави.
 • Хубаво е да избягвате продължителния контакт на ноктите с водата, защото както при кожата, тя отмива естествените им мазнини и ги дехидратира.
 • Не е добре да боравите със силни почистващи или други препарати без ръкавици, защото те съдържат силно увреждащи и агресивни химикали.
 • За допълнително подхранване и задзравяване на нацепените нокти е пропоръчително веднъж седмично да им правите вана с вода и лимонов сок. Накиснете ръцете за около 10 минути, след което попийте внимателно с памучна кърпа и хидратирайте.
 • За да запазите влагата и хранителните компоненти в ноктите, можете да нанесете 1 – 2 пласта заздравител за нокти или топ лак. Той ще запечата нокътната плочка и ще я направи по-устойчива на външни агресори, включително при удар.
 • Край на чупливите ноктиВажно е да знаете, че лакочистителят също изсушава ноктите. Затова е добре да ограничите употребата му до веднъж седмиично, при това да е без ацетон. А след това да измивате ноктите и да ги хидратирате.
 • Постарайте се да превърнете в навик употребата на крем за ръце (и нокти) след всяко измиване. С нежни и масажни движения втривайте текстурата в ноктите и кожичките. Формулата обикновено съдържа голямо количество витамини, протеини, овлажняващи и защитаващи съставки, които попълват липсите в структурата.
 • Най-добре е продуктите за ръце и нокти да съдържат натурални съставки, защото като всеки природен дар, ще възстановят нацепените нокти бързо, безопасно и многостранно.

Не забравяйте, че поддържаният маникюр е част от визитната картичка на личността ви. Дори да се идеално чисти и оформени, ако са нацепени, ноктите ви няма да изглеждат добре – с лак още по-малко. Затова започнете да се грижите търпеливо и отговорно за тях и само след няколко седмици ще сложите на край на проблема с нацепените нокти.

Прочетете още статии
Чистота и хигиена. Въпрос на дезинфекция

Чистота и хигиена. Въпрос на дезинфекция

Наличието на патогенни микроорганизми в дома ни представлява риск за здравето ни. Почистването и дезинфекцирането е с цел прекъсване веригата на инфекции.

Кога изчезва детския атопичен дерматит?

Кога изчезва детския атопичен дерматит?

В повечето случаи се наблюдава спонтанно затихване на болестта, но не е изключена и повторната ѝ поява на по-късен етап от живота.

Специализирана грижа за атопична кожа

Специализирана грижа за атопична кожа

Въпреки че за атопичния дерматит все още не е открито лечение, с подходящия терапевтичен план и промени в начина на живот, заболяването може да бъде поставено под контрол.

Зодии и козметика

Зодии и козметика

Открийте кои са най-подходящите за Вас козметични средства според Вашия астрологичен знак.