Лавандула – ароматерапия за кожата и тялото

Упояващият аромат на лавандулата в комбинация с нежния лилав цвят на цветовете й са превърнали това тревисто растение, растящо по полета и градини, в символ на спокойствието и доброто настроение. Нейното ценно етерично масло, съдържащо над 150 лечебни вещества пък, се смята за едно от най-мощните терапевтични средства в народната медицина и за също толкова полезна съставка в козметичната и парфюмерийната индустии.

ЛавандулаЛавандулата (Lavandula angustifolia) е от растенията, познати още на древните цивилизации. Още преди хиляди години египтяните и римляните изличали етерично масло от листата и цветовете й, за да лекуват рани, инфекции, психически разстройства и редица други здравословни смущения. Днес то намира най-голямо приложение в ароматерапията и разкрасяването, докато за терапевтични и кулинарни цели се използват самата лавандула като билка.

Благодарение на състава си от ценни вещества, включително витамин А, калций и желязо, лавандулата се смята за естествен антибиотик, антисептик и релаксант. Тя лекува безсъние, тревога и други психологически състояния, предпазва от инсулт, облекчава главоболието (не случайно англичаните я слагали в шапките си, за да се защитават от горещините) и мускулните болки, успокоява стомаха и регулира храносмилането, потушава страничните ефекти на бременността, спира кървенето и развитието на „лошите“ бактерии в организма, причиняващи редица неразположения.

Използван в козметиката, екстрактът от лавандула превръща с аромата си всяка формула в същинска наслада за сетивата и в естествен антидепресант. С химическия си състав пък стимулира кръвообръщението и повишава притока на кислород и хранителни елементи към кожните клетки, поддържайки ги жизнени и здрави. Така забавя образуването на бръчки и фини линии.

Какви са другите ползи от лавандулата в грижите за кожата и тялото?

  • Лекува сериозни кожни проблеми като акне и екзема
  • Облекчава стресираната, зачервена и възпалена кожаЛавандула
  • Омекотява, хидратира и успокоява кожата.
  • Тонизира и стяга кожата
  • Ускорява регенеративните процеси
  • Облекчава и лекува изгаряния, включително слънчеви
  • Изглажда, облекчава и заздравява устните
  • Контролира косопада и лекува алопеция
  • Лекува пърхота и успокоява скалпа
  • Подхранва, ароматизира и придава блясък на косата

Широко разпространена из всички умерени климатични зони по света, лавандулата намира разнородно приложение: може да се масажира върху кожата, да се добавя във водата за къпане или във ваната за крака, да се прави запарка за инхалации, да се използва като парфюм и ароматизатор за дома, да се включва в кулинарни и разкрасителни рецепти.

Най-добре е обаче да я имате и под формата на съставка в поне един козметичен продукт. Така кожата, тялото и съзнанието ви ще разчитат на експресна ароматерапевтична сесия по всяко време на денонощието.

 

 

Прочетете още статии
Чистота и хигиена. Въпрос на дезинфекция

Чистота и хигиена. Въпрос на дезинфекция

Наличието на патогенни микроорганизми в дома ни представлява риск за здравето ни. Почистването и дезинфекцирането е с цел прекъсване веригата на инфекции.

Кога изчезва детския атопичен дерматит?

Кога изчезва детския атопичен дерматит?

В повечето случаи се наблюдава спонтанно затихване на болестта, но не е изключена и повторната ѝ поява на по-късен етап от живота.

Специализирана грижа за атопична кожа

Специализирана грижа за атопична кожа

Въпреки че за атопичния дерматит все още не е открито лечение, с подходящия терапевтичен план и промени в начина на живот, заболяването може да бъде поставено под контрол.

Зодии и козметика

Зодии и козметика

Открийте кои са най-подходящите за Вас козметични средства според Вашия астрологичен знак.