Лайка – нежна милувка за детската кожа

Лайката (Matricaria chamomilla) е една от най-използваните билки за лечебни цели и сред най-добрите приятели на майките в козметичните грижи за техните малучгани. Заради изключително мощните й антибактериални, противовъзпалителни и успокояващи свойства, тя намира приложение във всякакви козметични формули, превръщайки ги в нежна милувка за детската кожа. 

Лайка

Вече хилядолетия ароматната лайка се използва като лек за разнообразни здравословни състояния при деца и възрастни. И въпреки че най-често се предписва под формата на чай като традиционна рецепта срещу безсъние, тревога и стомашно-чревни неразположения, билката има също толкова ценни лечебни предимства и като разкрасителен мехлем.

Лайката е известна с терапевтичните си свойства върху кожата още от времето на Хипократ (500 г. пр. Хр.). Древните гърци и египтяни използвали счуканите й цветчета за лекуване на редица състояния, включително еритема и изсушаване на кожата, причинено от климатичните условия.

Именно заради способността й да възстановява епителните клетки и да овлажнява, днес лайката участва във формулите на всевъзможни козметични продукти, особено в онези, насочени към нуждите на чувствителната кожа. А тъй като детската кожа е особено деликатна, тя често страда от неразположения, изискващи нежна и успокояваща външна намеса.

Почиствайки порите, убивайки бактериите и възспирайки алергичните реакции, лайката е идеалната съставка за облекчаване на сърбежа и лющенето при млечни корички по бебешкия скалп, при обриви от пелени и подсичане в памперс зоната, при повърхностни инфекции, ухапвания и изгаряния.

 

Достатъчно е просто да го нанесете върху кожата и след няколко минути вашият мъник ще се усмихне. Зачервяването ще се успокои, болката и дразненията ще отшумят, а кожата ще стане гладка и нежна, излъчваща деликатен аромат на цветя.

Лайката може да ви помогне да се справите и с редица други проблеми, които неизбежно съпътстват израстването на детето. Втриването на лосион с лайка в кожата след баня ще запечата достатъчно количество влага в порите, ще предпази кожата от възпаления и ще притъпи коликите.

Редовният масаж на скалпа с шампоан, съдържащ лайка ще успокои нервната система и ще подмогне съня, като едновременно с това нежно ще почисти детския скалп. А ако мъникът има проблем със зъбките и венците, просто ги масажирайте с малко паста за зъби, съдържаща лайка.

Многобройните ползи на лайката се дължат на основните активни вещества в състава й – етерични масла и флаваноиди. Веществото алфа – бизаболол в етеричните масла ускорява регенерацията на клетките, успокоява раздразненията и възпаленията, докато флаваноидите действат като антиоскидантна защита и възспират промените в кожата под въздействие на свободните радикали.

Какви са козметичните предимства на лайката за мама?Лайка

 • Намалява появата на фини линии и бръчки
 • Избелва, омекотява и успокоява кожата
 • Хидратира
 • Премахва тъмните кръгове и подпухването
 • Лекува акнето и заличава белезите от него
 • Защитава кожата от свободните радикали
 • Облекчава възпаленията, слънчевите изгаряния, изпръхването
 • Ускорява зарастването на нараняванията
 • Подобрява цвета на русата коса
 • Изсветлява естествения цвят на косата
 • Предпазва от пърхот и го елиминира

Лайката е от онези чудеса на природата, които трябва да присъстват във всеки дом под всякаква форма. И ако чаят от лайка е безценен лечител при индивидуални вътрешни неразположения, то козметичните продукти с лайка са подходящи за всеки член на семейството. 

Прочетете още статии
Дезинфекциращият антибактериален гел Чисто е одобрен и включен в Регистъра за биоциди на МЗ

Дезинфекциращият антибактериален гел Чисто е одобрен и включен в Регистъра за биоциди на МЗ

Становище на Арома във връзка с публикации на резултатите от теста на дезинфектанти на Асоциация „Активни потребители“

Безопасност при работа с дезинфектанти

Безопасност при работа с дезинфектанти

При работа с дезинфектанти задължително е да се използват ръкавици, а персоналът, отговорен за хигиенизирането, трябва да бъде снабден с лични предпазни средства като работно облекло, маски и по възможност очила. След работа личните предпазни средства се отстраняват внимателно, а тези, предназначени за еднократна употреба се изхвърлят безопасно.

Хигиена в офиса

Хигиена в офиса

На работното място (бюра, маси, дръжки на врати и прозорци, осветителни ключове, бутони на асансьори и банкомати, вендинг-машини и др.) и използваните предметите (телефони, клавиатури на различни устройства, монитори, ключове и др.), както и повърхности в санитарни помощения (седалки на тоалетни чинии, мивки, кранове и др.) трябва неколкократно (3-4 пъти на ден) да бъдат избърсвани с дезинфектант.

Хигиена в дома

Хигиена в дома

В домакинството е достатъчно да се извършва дезинфекция веднъж дневно, най-вече след влизане отвън. Подовите настилки могат да бъде забърсвани с моп или кърпа, напоени в разтвор на почистващ препарат след всяко влизане в дома.