Лайка – нежна милувка за детската кожа

Лайката (Matricaria chamomilla) е една от най-използваните билки за лечебни цели и сред най-добрите приятели на майките в козметичните грижи за техните малучгани. Заради изключително мощните й антибактериални, противовъзпалителни и успокояващи свойства, тя намира приложение във всякакви козметични формули, превръщайки ги в нежна милувка за детската кожа. 

Лайка

Вече хилядолетия ароматната лайка се използва като лек за разнообразни здравословни състояния при деца и възрастни. И въпреки че най-често се предписва под формата на чай като традиционна рецепта срещу безсъние, тревога и стомашно-чревни неразположения, билката има също толкова ценни лечебни предимства и като разкрасителен мехлем.

Лайката е известна с терапевтичните си свойства върху кожата още от времето на Хипократ (500 г. пр. Хр.). Древните гърци и египтяни използвали счуканите й цветчета за лекуване на редица състояния, включително еритема и изсушаване на кожата, причинено от климатичните условия.

Именно заради способността й да възстановява епителните клетки и да овлажнява, днес лайката участва във формулите на всевъзможни козметични продукти, особено в онези, насочени към нуждите на чувствителната кожа. А тъй като детската кожа е особено деликатна, тя често страда от неразположения, изискващи нежна и успокояваща външна намеса.

Почиствайки порите, убивайки бактериите и възспирайки алергичните реакции, лайката е идеалната съставка за облекчаване на сърбежа и лющенето при млечни корички по бебешкия скалп, при обриви от пелени и подсичане в памперс зоната, при повърхностни инфекции, ухапвания и изгаряния.

 

Достатъчно е просто да го нанесете върху кожата и след няколко минути вашият мъник ще се усмихне. Зачервяването ще се успокои, болката и дразненията ще отшумят, а кожата ще стане гладка и нежна, излъчваща деликатен аромат на цветя.

Лайката може да ви помогне да се справите и с редица други проблеми, които неизбежно съпътстват израстването на детето. Втриването на лосион с лайка в кожата след баня ще запечата достатъчно количество влага в порите, ще предпази кожата от възпаления и ще притъпи коликите.

Редовният масаж на скалпа с шампоан, съдържащ лайка ще успокои нервната система и ще подмогне съня, като едновременно с това нежно ще почисти детския скалп. А ако мъникът има проблем със зъбките и венците, просто ги масажирайте с малко паста за зъби, съдържаща лайка.

Многобройните ползи на лайката се дължат на основните активни вещества в състава й – етерични масла и флаваноиди. Веществото алфа – бизаболол в етеричните масла ускорява регенерацията на клетките, успокоява раздразненията и възпаленията, докато флаваноидите действат като антиоскидантна защита и възспират промените в кожата под въздействие на свободните радикали.

Какви са козметичните предимства на лайката за мама?Лайка

 • Намалява появата на фини линии и бръчки
 • Избелва, омекотява и успокоява кожата
 • Хидратира
 • Премахва тъмните кръгове и подпухването
 • Лекува акнето и заличава белезите от него
 • Защитава кожата от свободните радикали
 • Облекчава възпаленията, слънчевите изгаряния, изпръхването
 • Ускорява зарастването на нараняванията
 • Подобрява цвета на русата коса
 • Изсветлява естествения цвят на косата
 • Предпазва от пърхот и го елиминира

Лайката е от онези чудеса на природата, които трябва да присъстват във всеки дом под всякаква форма. И ако чаят от лайка е безценен лечител при индивидуални вътрешни неразположения, то козметичните продукти с лайка са подходящи за всеки член на семейството. 

Прочетете още статии
Чистота и хигиена. Въпрос на дезинфекция

Чистота и хигиена. Въпрос на дезинфекция

Наличието на патогенни микроорганизми в дома ни представлява риск за здравето ни. Почистването и дезинфекцирането е с цел прекъсване веригата на инфекции.

Кога изчезва детския атопичен дерматит?

Кога изчезва детския атопичен дерматит?

В повечето случаи се наблюдава спонтанно затихване на болестта, но не е изключена и повторната ѝ поява на по-късен етап от живота.

Специализирана грижа за атопична кожа

Специализирана грижа за атопична кожа

Въпреки че за атопичния дерматит все още не е открито лечение, с подходящия терапевтичен план и промени в начина на живот, заболяването може да бъде поставено под контрол.

Зодии и козметика

Зодии и козметика

Открийте кои са най-подходящите за Вас козметични средства според Вашия астрологичен знак.