Лайката - билката на Средновековието

Има защо да ценим лайката. Качествата й валят едно след друго.

Време е да се убедим защо лайката е една от най-често използваните билки, но преди това да посъберем малко исторически факти за нея.

Изсушените цветчета от това растение са били използвани като лекарство още от древните египтяни, гърци и римляни. Популярността й набира главоломна скорост през Средновековието, когато хората започват да я прилагат като лек срещу многобройни оплаквания от типа на астма, колики, висока температура, възпаления, гадене, детски болести, нервни проблеми, кожни заболявания и някои форми на рак.

Днес тя присъства активно във всекидневието ни под различни форми – таблетки, капсули, ароматно масло или чай.

Освен в медицината, тази билка се радва на широка употреба като освежаващ чай, а също и като съставка на множество козметични средства. Над един милион чаши чай от лайка се изпиват в света всеки ден, което прави въпросния натурален продукт един от най-консумираните.

Лайката може да се прилага както външно, така и вътрешно. По-конкретно тя намира приложение:

 

 • като чай – при лумбаго, ревматични проблеми, обриви и трудности с храносмилането;
 • под формата на мехлем – за хемороиди и рани;
 • парата от чая се ползва за инхалации, защото облекчава симптомите на настинка и астма;
 • успокоява проблемите със зъбите и възпаленията на венците;
 • облекчава алергичните пристъпи;
 • успокоява гаденето по време на бременност, а също и менструалните спазми;
 • ускорява зарастването на кожните рани и изгаряния;
 • повлиява положително проявите на гастрит, киселини, газове и язвен колит;
 • намалява стреса и улеснява заспиването;
 • действа отпускащо на мускулатурата;
 • облекчава кожните обриви (включително екземи) и слънчевите изгаряния. Под формата на лосион лайката редуцира сърбежите и ограничава възпаленията по кожата;
 • лекува очни възпаления и инфекции. Охладеният чай от лайка може да се използва като компрес за успокояване на уморени или раздразнени очи и дори спомага за лечението на конюнктивит.
   

 Източник: edna.bg

Прочетете още статии
Безопасност при работа с дезинфектанти

Безопасност при работа с дезинфектанти

При работа с дезинфектанти задължително е да се използват ръкавици, а персоналът, отговорен за хигиенизирането, трябва да бъде снабден с лични предпазни средства като работно облекло, маски и по възможност очила. След работа личните предпазни средства се отстраняват внимателно, а тези, предназначени за еднократна употреба се изхвърлят безопасно.

Хигиена в офиса

Хигиена в офиса

На работното място (бюра, маси, дръжки на врати и прозорци, осветителни ключове, бутони на асансьори и банкомати, вендинг-машини и др.) и използваните предметите (телефони, клавиатури на различни устройства, монитори, ключове и др.), както и повърхности в санитарни помощения (седалки на тоалетни чинии, мивки, кранове и др.) трябва неколкократно (3-4 пъти на ден) да бъдат избърсвани с дезинфектант.

Хигиена в дома

Хигиена в дома

В домакинството е достатъчно да се извършва дезинфекция веднъж дневно, най-вече след влизане отвън. Подовите настилки могат да бъде забърсвани с моп или кърпа, напоени в разтвор на почистващ препарат след всяко влизане в дома.

Пандемия и превенция

Пандемия и превенция

Намираме се в извънредно положение във връзка с пандемията от COVID-19. Предприети са мерки за ограничаване разпространението на новият коронавирус (SARS-CoV-2). Тези мерки, обаче, не могат да гарантират успех, ако цялото общество не участва активно.