Лайм – зелен лимон с магически свойства

Лаймът е дребен цитрусов плод, познат предимно за приготвяне на любими освежаващи напитки като лимонада и коктейл Мохито. Но заради огромното количество витамини и хранителни компоненти в състава му от векове той намира приложение в медицината и в козметичната индустрия като мощна съставка за подобряване на външното и вътрешното здраве на организма. Вижте какво още може този зелен лимон с магически свойства.

Лайм

Лайм (Citrus Aurantifolia) е дребен зелено-жълт плод, който произхожда от Ирак и Персия и се отглежда в изобилие в Индия и по Средиземноморието. Той е основна съставка в индийската кухня, широко се използа в народната медицина на множетсво народи по цял свят и става все по-популярен като средство за разкрасяване в домашни и индустриални условия.

Това широко приложение лаймът дължи на факта, че съдържа огромно количество лимонена киселина, флавоноиди, антиоксиданти (витамини А и С), фолиева киселина и калций, които помагат за неутрализиране на вредата на свободните радикали в организма и за повишаване на имунитета. Още през XVIII и ХIX в. той бил използван като ефективно средство за лечение на скорбут (заболяване, породено от липса на витамин С) у британските моряци и спасява много животи.

Днес лаймът продължава да се прилага като превантивна мярка срещу скорбут при работещите в замърсена среда, но се препоръчва и като имуностимулатор и домашен лек при редица проблеми. Той ефективно регулира смущения в храносмилателния тракт като повишава производството на стомашни сокове, жлъчка и киселини, с неустоимия си аромат стимулира слюноотделянето още преди да попадне в устата (което пък подпомага първичния процес на храносмилане), подобрява перисталтиката на червата и действа ефективно при запек.

Освен това лаймът предпазва от образуване на камъни в бъбреците и подпомага разпадането на съществуващи такива, укрепва сърдечното здраве като понижава кръвното налягане и холестерола, облекчава дишането, предпазва очите от заболявания на възрастта, почиства тялото от вредните вещества, които усилват възпаленията при артрит, лекува треска, подагра, ревматизъм и ракови заболявания, подпомага изгарянето на мазнините при отслабване и поддържането на добра форма на тялото.

Богатото съдържание на лимонена киселина и антиоксиданти придават на лайма естествени антибактериални свойства и провокират включването му в множество продукти за грижа за коса и кожа. Той е особено ефективен при проблеми като пърхот (затова е препдочитана козметична съставка в специализираните шампоани), акне и други бактериални или гъбични инфекции, ефективно изравнява тена и поддържа кожата стегната, тонизирана и сияйна, почиства фоликулите и стимулира кръвообръщението в скалпа като по този начин подпомага растежа на косъма.

Какви са другите ползи на лайма като козметична съставка?

  • Изсветлява тъмните и пигментни петна по кожата
  • Изсветлява тъмните кръгове около очите
  • Стяга и свива порите
  • Ексфолира мъртвите клетки
  • Почиства скалпа и кожата от бактерии и гъбички
  • Регулира мастната секреция на скалпа
  • Подхранва косъма
  • Лекува косопад

Лятото е идеалният момент да се насладите на магическите свойства на зеления лимон. През деня можете да пиете по чаша лимонада за разхлаждане, вечер да разпускате с коктейл Мохитo. Ароматът на козметичен коктел Мохито ще релаксира кожата и ще ви зареди с настроение. През останалото време ви препоръчваме да обгрижвате кожата и косата си с разнообразни продукти, съдържащи лайм (душ-гел, течен сапун, крем, лосион, шампоан или балсам). Така организмът ви ще бъде двойно защитен от вредата на околната среда и патогените, ще елиминирате упоритите проблеми като акне и пърхот, а кожата и косата ви ще разпръскват свежест, аромат и жизненост.

Прочетете още статии
Дезинфекциращият антибактериален гел Чисто е одобрен и включен в Регистъра за биоциди на МЗ

Дезинфекциращият антибактериален гел Чисто е одобрен и включен в Регистъра за биоциди на МЗ

Становище на Арома във връзка с публикации на резултатите от теста на дезинфектанти на Асоциация „Активни потребители“

Безопасност при работа с дезинфектанти

Безопасност при работа с дезинфектанти

При работа с дезинфектанти задължително е да се използват ръкавици, а персоналът, отговорен за хигиенизирането, трябва да бъде снабден с лични предпазни средства като работно облекло, маски и по възможност очила. След работа личните предпазни средства се отстраняват внимателно, а тези, предназначени за еднократна употреба се изхвърлят безопасно.

Хигиена в офиса

Хигиена в офиса

На работното място (бюра, маси, дръжки на врати и прозорци, осветителни ключове, бутони на асансьори и банкомати, вендинг-машини и др.) и използваните предметите (телефони, клавиатури на различни устройства, монитори, ключове и др.), както и повърхности в санитарни помощения (седалки на тоалетни чинии, мивки, кранове и др.) трябва неколкократно (3-4 пъти на ден) да бъдат избърсвани с дезинфектант.

Хигиена в дома

Хигиена в дома

В домакинството е достатъчно да се извършва дезинфекция веднъж дневно, най-вече след влизане отвън. Подовите настилки могат да бъде забърсвани с моп или кърпа, напоени в разтвор на почистващ препарат след всяко влизане в дома.