Лечебните свойства на Лимона

Считани за свещени от арабите, за моряците лимоните са били точно толкова важни, колкото и прясната вода.

 В наши дни обаче витамин С слагат дори в пастата за зъби. Е, антискорбутният витамин съвсем не е всичко, което лимоните могат да ни дадат. Лимонената киселина e добър инструмент в ръцете на любители готвачи. Ролята й? Да ни отваря апетит и още... 
  Лимоните са плодовете на лимоновото дърво (Citrus limon, Rutaceae). За последното се смята, че произлиза от диви растения, обитавали териториите на южен Китай и южна Индия преди повече от 2500 години. В древната история лимоните са извървели дълъг път, преди да стигнат до днешна Европа. За пръв път били внесени в древната Римска империя (200 г. н.е.). Широкото им култивиране обаче закъсняло с още 12 века. През това време пътят им минавал през Египет (700 г. н.е.), в средиземноморския басейн, широко търгувани от арабите, които контролирали южна Испания (1000-1150 г. н.е.). Култивацията им започнала в италианския свободен град Генуа около 15 век. Разпространението на лимоните в северна Европа се случило през 15 век, когато рицарите кръстоносци се връщали от Йерусалим.
Лимоните имат продълговато-овална форма и ароматна лъскава кора с жълт цвят, чийто тон варира според сорта. Сърцевината е мека, сочна и силно кисела. Освен витамин С (аскорбинова киселина), сърцевината на лимоните съдържа около 5% лимонена киселина, която придава киселинност на плода в рамките на 2-3 pH (справка: 7 pH = неутрална среда).

Видове продукти от лимон 

  •  Сурови плодове
  •  Пресни сокове
  •  Концентрирана есенция
  •  Лимонада (газирана вода, лимонова есенция/лимонов сок + лед)
  •  Лимонов конфитюр

Как да изберем и съхраним лимоните?

Когато купувате, проверете как изглеждат лимоните и потърсете знак за генномодифицирана храна. Изберете лимони с гладка и бляскава кора, без меки участъци, които са относително тежки за размерите си. Избягвайте лимони с кафеникави участъци, суха кора без блясък или наситено жълт цвят. Това са признаци, че не са пресни. Пресните лимони се берат зелени и се оставят да узреят в специални складове. Леко зеленият лимон е по-добър избор от тъмножълтия!
На стайна температура можете да запазите лимоните за периоди до една седмица. За по-дълго съхранение ползвайте хладилник. И лимоните, и сокът им подлежат на замразяване.

Идеи за употреба на лимоните- сурови:

• сладки сортове - в салата с краставици, броколи, карфиол и зелена салата
• сок - натурален или в комбинация с други плодове и/или със зеленчуци
• изстискани с газирана вода и лед на прясна лимонада
• сос - страхотна подправка към студени ястия
• резени - добро средство за подправяне на чай и други билкови напитки
Диетолози съветват да консумирате поне по половин лимон дневно, нарязан в салата или като сок към салата или чай. Кулинарите съветват да ползвате лимоните като подправка на зелени и зелеви пресни салати, но в никакъв случай да не ги добавяте към млечни салати, за да не пресекат млякото. Важно е да запомним също, че консумацията на лимони премахва вкуса на други храни в устата, възбужда апетитa и подобрява настроението. Това е и причината да се влагат в леки салати.

Използвани източници:
1. wikipedia.org
2. whfoods.com

 

  • Лечебните свойства на Лимона
Прочетете още статии
Дезинфекциращият антибактериален гел Чисто е одобрен и включен в Регистъра за биоциди на МЗ

Дезинфекциращият антибактериален гел Чисто е одобрен и включен в Регистъра за биоциди на МЗ

Становище на Арома във връзка с публикации на резултатите от теста на дезинфектанти на Асоциация „Активни потребители“

Безопасност при работа с дезинфектанти

Безопасност при работа с дезинфектанти

При работа с дезинфектанти задължително е да се използват ръкавици, а персоналът, отговорен за хигиенизирането, трябва да бъде снабден с лични предпазни средства като работно облекло, маски и по възможност очила. След работа личните предпазни средства се отстраняват внимателно, а тези, предназначени за еднократна употреба се изхвърлят безопасно.

Хигиена в офиса

Хигиена в офиса

На работното място (бюра, маси, дръжки на врати и прозорци, осветителни ключове, бутони на асансьори и банкомати, вендинг-машини и др.) и използваните предметите (телефони, клавиатури на различни устройства, монитори, ключове и др.), както и повърхности в санитарни помощения (седалки на тоалетни чинии, мивки, кранове и др.) трябва неколкократно (3-4 пъти на ден) да бъдат избърсвани с дезинфектант.

Хигиена в дома

Хигиена в дома

В домакинството е достатъчно да се извършва дезинфекция веднъж дневно, най-вече след влизане отвън. Подовите настилки могат да бъде забърсвани с моп или кърпа, напоени в разтвор на почистващ препарат след всяко влизане в дома.