Летни плодове – рецепта за добро здраве

Лятото предлага богато меню от плодове, които освежават и тонизират тялото. А най-хубавото е, че колкото повече хапвате, толкова по-добре, защото летните плодове са отлична рецепта за добро здраве.

Летните плодове се отразяват добре не само на фигурата, но и на здравето на организма. Те прочистват тялото от токсини и са изпитан лек срещу нередовен стомах. Витамините, с които зареждат организма, укрепват имунната система и са идеална защита от бактерии и микроорганизми. Редовното похапване на летни плодове помага и срещу обилно потене, което е често срещан проблем през горещия сезон. Плодовата рецепта за здраве включва:

Диня

Използва се за лечение на инфекции на черния дроб и покочните пътища. Сочният плод се отразява добре и на жлъчката, тъй като стимулира отделянето на жлъчен сок. Динята има дуиретичен ефект - повишава отделянето на вода и соли от организма, регулира перисталтиката и помага срещу проблеми с нередовен стомах. Заради наличието на калий в състава си плодът понижава кръвното налягане. Подходящ е и за диабетици, тъй като плодовата захар се усвоява от организма без инсулин. Семената на динята също са полезни заради съдържанието им на мазнини и белтъчини, използват се и за направата на растително масло.

Пъпеш

Присъства в диетите при лечение на хемороиди и камъни в бъбреците, прочиства пикочопроводите. Целулозата в плода съдейства за заздравяването на кръвоносните съдове, а ензимите в него се отразяват добре на храносмилателната система. В пъпеша има и фолиева киселина, която успокоява нервната система. Малко хора знаят, че „райският плод“ включва в състава си и хормона на щастието.
Летни плодове – рецепта за добро здраве
Полезен е и за бременни, защото енергизира организма и гони умората. Някой го използват като козметичен продукт за по-бърз растеж на косъма. Но колкото и да ви се услажда, трябва да внимавате с този летен плод, тъй като е тежка храна и се усвоява по-бавно от организма. Да се приема поне 2-3 часа след основното хранене и да не се смесва с млечни продукти или яйца. Не се препоръчва на диабетици!

Сини сливи

Богати са на минерали и се отразяват добре на организма. Помагат при болести на сърдечно-съдовата система и бактериални инфекции. Плодовете са полезни за зъбите и венците, препоръчват се за лечение на зъбен камък. Сините сливи имат силно разхлабващо действие. Не трябва да се консумират от хора, болни от чернодробни заболявания или които имат проблеми с жлъчката!

Смокини

Полезни са за костите, заради наличието на калций. Плодчетата контролират и нивото на кръвното, тъй като включват в състава си и калий. Смокините улесняват разграждането на храната и имат разхлабващ ефект. Природно лекарство са за треска, ларингит и кашлица. Ако страдате от обилно потене, лятото ви изпраща вкусните смокини.

Череши

Сочни, червени и сладки, те защитават организма от бъбречни заболявания и анемия, укрепват кръвоносните съдове и подобряват обменните процеси в тялото . Похапването на череши се отразява добре и на работата на мозъка. Плодчетата съдържат мелатонин, който се бори срещу стреса, прочиства от токсини и гарантира здрав и спокоен сън. Черешите също имат разхлабващ ефект.

Екзотични плодове

Екзотичните плодове като папая и манго също влизат в лятната плодова рецепта за здраве. Папаята помага за бързото възстановяване след операция и в борбата с летните вируси. Отразява се добре и при лечението на язви и отоци, съдейства за по-лесното усвояването на храни, богати на белтъци. Летни плодове – рецепта за добро здравеЛетният плод е богат на бета каротин, който помага при обилно потене. Мангото зарежда тялото с всичко, от което то се нуждае, тъй като включва в състава си най-различни витамини и минерали. Препоръчва се при малокръвие и кожни проблеми, засилва апетита.

Горски плодове

Малките плодчета са богати на витамини В и С, желязо, калций, хранителни влакна и органични киселини. Малините ще ви помогнат при простудни заболявания и за понижаване на температурата. Къпините пък съдържат биофлавоноиди, благодарение на които укрепват стените на кръвоносните съдове. Боровинките укрепват имунната система и подобряват зрението, а горските ягодки утоляват жаждата, подсилват апетита и ще заредят тялото ви с нужното количество витамини и минерали.

Източник: Rozali

Прочетете още статии
Дезинфекциращият антибактериален гел Чисто е одобрен и включен в Регистъра за биоциди на МЗ

Дезинфекциращият антибактериален гел Чисто е одобрен и включен в Регистъра за биоциди на МЗ

Становище на Арома във връзка с публикации на резултатите от теста на дезинфектанти на Асоциация „Активни потребители“

Безопасност при работа с дезинфектанти

Безопасност при работа с дезинфектанти

При работа с дезинфектанти задължително е да се използват ръкавици, а персоналът, отговорен за хигиенизирането, трябва да бъде снабден с лични предпазни средства като работно облекло, маски и по възможност очила. След работа личните предпазни средства се отстраняват внимателно, а тези, предназначени за еднократна употреба се изхвърлят безопасно.

Хигиена в офиса

Хигиена в офиса

На работното място (бюра, маси, дръжки на врати и прозорци, осветителни ключове, бутони на асансьори и банкомати, вендинг-машини и др.) и използваните предметите (телефони, клавиатури на различни устройства, монитори, ключове и др.), както и повърхности в санитарни помощения (седалки на тоалетни чинии, мивки, кранове и др.) трябва неколкократно (3-4 пъти на ден) да бъдат избърсвани с дезинфектант.

Хигиена в дома

Хигиена в дома

В домакинството е достатъчно да се извършва дезинфекция веднъж дневно, най-вече след влизане отвън. Подовите настилки могат да бъде забърсвани с моп или кърпа, напоени в разтвор на почистващ препарат след всяко влизане в дома.