Лимон – витаминозна целувка за кожата и косата

Дали ще е суров, на сок, като подправка или замаскиран с друг по-сладък плод, лимонът е сред най-безценните източници на хранителни компоненти за тялото. А прилаган като козметична съставка е същинска витаминозна целувка за кожата и косата. В последния случай дори ще ви се услади!

ЛимонЛимонът е вечнозелено дръвче с жълти или зеленикави плодове. То произхожда от Азия и много често се среща като декоративно растение в домашната флора именно заради свежестта, която разпръсква. Освен това може да осигури ударна доза витамин С по всяко време на деня като бъде включен в гозбите, под формата на прясно изцеден сок или разхлаждаща лимонада, и разбира се, участвайки в ритуалите за разкрасяване. 

Тръпчивият вкус на плода идва от високата доза лимонена киселина, което от своя страна подпомага баланса на алкалната среда и възстановяването на киселинното равновесие в организма. Освен това, слънчевият лимон е богат на витамини В и С, калций, фолиева киселина, желязо, магнезий, фосфор, калий, цинк, захари, въглехидрати, фибри, мазнини и протеини. Това го прави идеално оръжие за борба с вирусите и настинките (мощно укрепва имунната система), инфекциите, сърдечните, бъбречните, стомашните и мозъчните заболявания.

Лимонът действа особено благоприятно и върху стомашно-чревния тракт, улеснявайки процесите на храносмилане, детоксикира организма и го защитава от вредата на свободните радикали, предпазва от рак и канцерогенни образувания, подобрява зрението, убива бактериите, причиняващи тежки състояния, укрепва кръвоносните съдове, понижава кръвното налягане, подобрява функционирането на черния дроб, и да не забравяме – подпомага отслабването.

Влючен в състава на козметични средства, лимонът  хидратира, укрепва, подхранва и заздравява кожата, косата и ноктите, възвръща свежестта и младостта на излъчването, регулира pH стойностите, дезинфекцира и се справя успешно с кожни проблеми.

Изключително освежаващо и успокояващо действа през лятото след излагане на слънце или при претопляне. Присъствието му в пастите за зъби и други продукти за орална хигиена (особено хомеопатични) също е обяснимо – лимонът освежава дъха, стяга венците, облекчава гингивит и болка в зъбите.

Какви са другите предимства на лимона като козметична съставка? Лимон

 • Почиства кожата и стяга порите
 • Възвръща сияйния тен
 • Излющва мъртвите клетки
 • Идеален себорегулатор за мазна кожа
 • Действа антисептично и антибактериално
 • Омекотява загрубелите участъци по кожата (колене, лакти, пети...)
 • Ефективно намалява акне, пъпки, черни точки
 • Чудесно избелва луничките, старческите петна и белезите
 • Изключително подхранващ за суха и увредена коса
 • Заздравява косъма и предпазва от цъфтежи
 • Почиства натрупванията от козметичните продукти, както и мъртвите клетки
 • Стимулира растежа
 • Изсветлява цвета и подобрява русото

Възползвайте се от лимона предимно в менюто си, а за външния си вид се доверите на козметични продукти с екстракт от лимон. Те са не по-малко ефективни и са съобразени с всякакви нужди. Защитен крем, душ-гел или шампоан против пърхот, каквото и да изберете, мигновено ще почувствате витаминозната целувка на този разпръскващ свежест плод върху кожата, косата и цялото си тяло.

Прочетете още статии
Дезинфекциращият антибактериален гел Чисто е одобрен и включен в Регистъра за биоциди на МЗ

Дезинфекциращият антибактериален гел Чисто е одобрен и включен в Регистъра за биоциди на МЗ

Становище на Арома във връзка с публикации на резултатите от теста на дезинфектанти на Асоциация „Активни потребители“

Безопасност при работа с дезинфектанти

Безопасност при работа с дезинфектанти

При работа с дезинфектанти задължително е да се използват ръкавици, а персоналът, отговорен за хигиенизирането, трябва да бъде снабден с лични предпазни средства като работно облекло, маски и по възможност очила. След работа личните предпазни средства се отстраняват внимателно, а тези, предназначени за еднократна употреба се изхвърлят безопасно.

Хигиена в офиса

Хигиена в офиса

На работното място (бюра, маси, дръжки на врати и прозорци, осветителни ключове, бутони на асансьори и банкомати, вендинг-машини и др.) и използваните предметите (телефони, клавиатури на различни устройства, монитори, ключове и др.), както и повърхности в санитарни помощения (седалки на тоалетни чинии, мивки, кранове и др.) трябва неколкократно (3-4 пъти на ден) да бъдат избърсвани с дезинфектант.

Хигиена в дома

Хигиена в дома

В домакинството е достатъчно да се извършва дезинфекция веднъж дневно, най-вече след влизане отвън. Подовите настилки могат да бъде забърсвани с моп или кърпа, напоени в разтвор на почистващ препарат след всяко влизане в дома.