Люляк – ароматерапевтична грижа за духа и тялото

С настъпването на пролетта благоуханният аромат на люляк се понася във въздуха и упоява съзнанието до степен на „нирвана“. Сетивата се отпускат, мисълта се прояснява, а тревогата и напрежението изчезват мигновено. Именно поради тези му ароматерапевтични свойства, люлякът присъства в не един и два козметични за тяло и в релаксиращите процедури за душата.

ЛюлякЛюляк (Syringa vulgaris) e разклонен и пищен храст, характерен за облика на Балканския полуостров. Цветовете му, лилави и бели, имат тежък, сладък и особено разпознаваем аромат, който мнозина описват като съчетаниие от рози и ванилия и дори смятат за магически.

Според някои специалисти по окултни науки, освен символ на първата, най-чиста любов, люлякът е мощен генератор на позитивна енергия и по този начин държи злото далеч, прояснява съзнанието до степен на провидение, внася спокойствие, хармония и креативност в душата.

Но ако трябва да се придържаме към доводите на разума, люлякът e ценен най-вече заради изключително релаксиращото за сетивата действие и благотворния му ефект не само в психологически, но и в чисто физически аспект. Консумиран умерено, той понижава температурата при треска и лекува удебеляване и срастване на кръвоносните съдове, както и малария. А в колониална Америка се използвал за лечение на глисти, тения и други стомашно-чревни паразити.

Маслото от люляк пък съдържа естествени вещества (предимно сложни химически съединения) с омекотяващо, заздравяващо и антибактериално действие, които галят кожата като нежна милувка и правят растението предпочитана съставка в козметичната и парфюмерийната индустрии. Освен това то е богато на антиоксиданти и по този начин осигурява ефективна защита на кожата от свободните радикали.

Какви са другите ползи на люляка като козметична съставка?

  • Придава жизненост на уморената кожа
  • Хидратира и възстановява влагата, включително при много суха кожа
  • Регулира мастната секреция
  • Намалява акнето и лезиите
  • Облекчава възпаления, раздразнения, слънчеви изгаряния
  • Подпомага зарастването на малки рани и ожулвания

Козметичните продукти, съдържащи люляк са най-лесният начин да се пренесете в света на чувствените изживявания. Дали ще е сапун, лосион, парфюм или масажно масло, подобна ароматерапевтична грижа за духа и тялото ще ви позволи да видите света по-цветен и по-красив.

 

Прочетете още статии
Дезинфекциращият антибактериален гел Чисто е одобрен и включен в Регистъра за биоциди на МЗ

Дезинфекциращият антибактериален гел Чисто е одобрен и включен в Регистъра за биоциди на МЗ

Становище на Арома във връзка с публикации на резултатите от теста на дезинфектанти на Асоциация „Активни потребители“

Безопасност при работа с дезинфектанти

Безопасност при работа с дезинфектанти

При работа с дезинфектанти задължително е да се използват ръкавици, а персоналът, отговорен за хигиенизирането, трябва да бъде снабден с лични предпазни средства като работно облекло, маски и по възможност очила. След работа личните предпазни средства се отстраняват внимателно, а тези, предназначени за еднократна употреба се изхвърлят безопасно.

Хигиена в офиса

Хигиена в офиса

На работното място (бюра, маси, дръжки на врати и прозорци, осветителни ключове, бутони на асансьори и банкомати, вендинг-машини и др.) и използваните предметите (телефони, клавиатури на различни устройства, монитори, ключове и др.), както и повърхности в санитарни помощения (седалки на тоалетни чинии, мивки, кранове и др.) трябва неколкократно (3-4 пъти на ден) да бъдат избърсвани с дезинфектант.

Хигиена в дома

Хигиена в дома

В домакинството е достатъчно да се извършва дезинфекция веднъж дневно, най-вече след влизане отвън. Подовите настилки могат да бъде забърсвани с моп или кърпа, напоени в разтвор на почистващ препарат след всяко влизане в дома.