Мъдреци – въпроси и отговори

Какви са симптомите на проблемните мъдреци? Трябва ли на всяка цена мъдреците да се извадят?

Всеки ли има мъдреци? Откъде идва наименованието на мъдреците? Намерете отговорите на тези и други въпроси, свързани с последните четири кътни зъба.

Мъдреците са 4 броя кътни зъби (молари), намиращи се в най-задната част на челюстта, които обикновено поникват в края на пубертета и до средата на 20-те ви години. Така, с мъдреците, човек има в устата си общо 32 зъба. Но не при всеки човек изникват и четирите мъдеца. Процесът на поникване на мъдреците пък често е съпроводен с някои проблеми: 

  • Мъдреците не успяват да прорежат венеца и да се покажат (т.нар. ретинирани зъби) поради липса на място в челюстта. Много често се налага ретинираните мъдреци, покрити частично от кост и венец, да бъдат извадени, тъй като могат да доведат до болка, възпаление на меките тъкани около зъба, включващо подуване, болка и лош дух, т.нар. перикоронит.
  • Мъдреците растат под неправилен ъгъл, което може да доведе до увреждане и на околните зъби. Най-често става въпрос за мезиално разположение, тоест зъбът е под ъгъл, насочен към предните зъби. Е този случай ваденето на зъба е наложително.
  • Ако пък мъдрецът не покара, а остане импактиран в челюстта, може да увреди корените на съседните зъби.

Според зъболекарите мъдреците само пречат и създават проблеми и смятат за разумно ваденето им, дори да нямате оплаквания, свързани с тях. Мъдреците почти не участват в дъвкателния процес, заострените им често се случва да разраняват устната лигавица, освен това мъдреците са силно податливи към развитие на кариеси, особено когато венецът е пробил частично и се е образувал венечен джоб, където се събират бактерии поради трудното почистване на мястото. Една от причината е, че са трудни за почиставане поради разположението им най-отзад на челюстта, а другата е, че самата им структура е по-крехка от тази на другите зъби.
Но от друга страна, мъдреците могат да слушат като опора за поставяне на мост или протеза след време. Помагат и за задържането на разклатените кътни зъби, върху които пада най-голямото дъвкателно натоварване. Как обаче да запазите мъдреците си здрави? Почиствайте ги със специална четка, повдигната в края. Има възможност и за обработването на мъдреците със специален разтвор, който да защитава зъба от бактерии.

Добре е, когато започне да ви расте мъдрец, да направите рентгенова снимка, така че вашият зъболекар да установи наличието на евентуални проблеми и да ви посъветва дали е по-добре зъбът да се извади или не. Ако редовно страдате от лош дъх, изпитвате болка в областта на мъдреца, особено при дъвчене, имате главоболие и температура, то почти сигурно е, че имате проблем с мъдреците.

Ваденето на мъдреци е по-лесно още докато растат или до началото на 20-те ви години, тоест тогава когато костта около зъба все още не е толкова плътна. Тогава и възстановителният период след ваденето на мъдреците ще е по-бърз и лек.

През първото денонощие след изваждането на мъдреца, трябва да приемате само течна и мека храна, не трябва да си миете зъбите в близост до мястото на извадения зъб. Изплаквайте устната кухина със солев разтвор (200 мл. вода с 1 чаена лъжица сол) след хранене.

Любопитно

Смята се, че мъдреците са се развили по времето на първобитните хора с цел осигуряване на по-голяма дъвкателна повърхност и по-лесно разкъсване и смилане на суровата и жилава храна. А днес причината при повече от половината хора да няма зародиши на мъдреци в костта или от зародишите те да не поникнат (т.нар. импактирани мъдреци) е, че мъдреците вече не са необходими, предвид хранителните навици на съвременния човек. Липсата на мъдреци се обяснява и със стесняването на челюстта от древността до сега, отново свързано с консумирането на мека рафинирана храна. А наименованието на последните четири кътни зъба идва от факта, че изникват при завършването на физическото развитие и съзряването на човек.
 

Източник: rozali.com

Прочетете още статии
Безопасност при работа с дезинфектанти

Безопасност при работа с дезинфектанти

При работа с дезинфектанти задължително е да се използват ръкавици, а персоналът, отговорен за хигиенизирането, трябва да бъде снабден с лични предпазни средства като работно облекло, маски и по възможност очила. След работа личните предпазни средства се отстраняват внимателно, а тези, предназначени за еднократна употреба се изхвърлят безопасно.

Хигиена в офиса

Хигиена в офиса

На работното място (бюра, маси, дръжки на врати и прозорци, осветителни ключове, бутони на асансьори и банкомати, вендинг-машини и др.) и използваните предметите (телефони, клавиатури на различни устройства, монитори, ключове и др.), както и повърхности в санитарни помощения (седалки на тоалетни чинии, мивки, кранове и др.) трябва неколкократно (3-4 пъти на ден) да бъдат избърсвани с дезинфектант.

Хигиена в дома

Хигиена в дома

В домакинството е достатъчно да се извършва дезинфекция веднъж дневно, най-вече след влизане отвън. Подовите настилки могат да бъде забърсвани с моп или кърпа, напоени в разтвор на почистващ препарат след всяко влизане в дома.

Пандемия и превенция

Пандемия и превенция

Намираме се в извънредно положение във връзка с пандемията от COVID-19. Предприети са мерки за ограничаване разпространението на новият коронавирус (SARS-CoV-2). Тези мерки, обаче, не могат да гарантират успех, ако цялото общество не участва активно.