Мъжете или жените страдат по-често от акне?

Единици са късметлиите, които не са се сблъсквали с най-разпространения в света дерматологичен проблем- акнето. Ето защо е излишно да го дефинираме. Но може би не на всекиго е известно, че то съществува под няколко форми с различна степен на интензивност. Причините за появата на заболяването и влошаващите го фактори са също многобройни и навярно списъкът им далеч не е изчерпателен.

Мъжете или жените страдат по-често от акне?

Макар често наричано „младежки пъпки”, акнето не признава възрастови граници и застрашава дори бебетата и зрелите хора. Здравословният проблем е характерен, както за мъжете, така и за жените, но съществуват теории, че той изказва особени „предпочитания” към един от двата пола.

Някои медицински специалисти споделят своите наблюдения относно по-високият процент на момчетата, страдащи от акне, при които заболяването протича същевременно с по-голям интензитет и продължителност. Специалистите се опитват да обяснят явлението с факта, че мастните жлези са високо чувствителни към количеството на половия хормон тестостерон, което е по-голямо при мъжете и рязко се покачва в периода на пубертета.

Изглежда, обаче, че ситуацията се променя с напредване на възрастта и везните се накланят в ущърб на нежния пол. През 2008 година, екип от лекари публикува доклада от свое проучване по темата в научния журнал на Американската академия по дерматология. В изследването взимат участие над 1000 доброволци от 20 до 50+ години и резултатите от него сочат, че дамите са по-предразположени към развитието на акне от мъжете. Нещо повече- рискът за тях нараства заедно с възрастта. Докато процентът на страдащите от проблема 20-годишни жени е минимален спрямо този на техните връстници от мъжки пол, то броят им се удвоява след 40-годишна възраст. На пръв поглед изследването е доста показателно, но тъй като е под формата на анкета, базирана на самооценката на участниците, резултатите от него не са приемани единодушно в научните среди.

Други дерматолози са на мнение, че мъжете са по-податливи към акне и се стараят да докажат твърдението си с особеностите на тяхната кожа. Засиленото окосмяване по лицето и тялото, по-едрите пори, по-голямото количество на пот и себум, обясняват лекарите, са предпоставка за възникването на възпаления. Разбира се, съществуват и по-умерени теории, според които господата отново са по-застрашени, но този път само от определени форми на акне- конглобатното и инверсното.

И докато за едни специалисти акнето е тревога най-често на жените, а според други- на мъжете, то за трети половата принадлежност не е от съществено значение. Според привържениците на „златната среда” трябва да се обърне внимание на факторите, оказващи влияние върху проблема. А това предимно са: генетичната предразположеност; хормоналните промени; наличието на определени заболявания- най-често гинекологични, ендокринни, стомашно-чревни и др.; приемът на медикаменти; използването на неподходящи козметични продукти; количеството на произвеждания себум; механичното триене в даден участък от кожата... И след като се направи обзор на причините се стига до заключението, че те са напълно „универсални” и за двата пола.

 

Прочетете още статии
Безопасност при работа с дезинфектанти

Безопасност при работа с дезинфектанти

При работа с дезинфектанти задължително е да се използват ръкавици, а персоналът, отговорен за хигиенизирането, трябва да бъде снабден с лични предпазни средства като работно облекло, маски и по възможност очила. След работа личните предпазни средства се отстраняват внимателно, а тези, предназначени за еднократна употреба се изхвърлят безопасно.

Хигиена в офиса

Хигиена в офиса

На работното място (бюра, маси, дръжки на врати и прозорци, осветителни ключове, бутони на асансьори и банкомати, вендинг-машини и др.) и използваните предметите (телефони, клавиатури на различни устройства, монитори, ключове и др.), както и повърхности в санитарни помощения (седалки на тоалетни чинии, мивки, кранове и др.) трябва неколкократно (3-4 пъти на ден) да бъдат избърсвани с дезинфектант.

Хигиена в дома

Хигиена в дома

В домакинството е достатъчно да се извършва дезинфекция веднъж дневно, най-вече след влизане отвън. Подовите настилки могат да бъде забърсвани с моп или кърпа, напоени в разтвор на почистващ препарат след всяко влизане в дома.

Пандемия и превенция

Пандемия и превенция

Намираме се в извънредно положение във връзка с пандемията от COVID-19. Предприети са мерки за ограничаване разпространението на новият коронавирус (SARS-CoV-2). Тези мерки, обаче, не могат да гарантират успех, ако цялото общество не участва активно.