Мъжките ритуали за красота

Докато за повечето мъже поддържането на външния вид се свежда до една простичка „войнишка” рутина, то други тайничко (или не толкова) посягат и към козметичния арсенал на своите половинки. За трети пък няма никакви табута в сферата на разкрасяването. И именно те поставят началото на една нова ера, в която мъжете са борещите се за равноправие.

Мъжките ритуали за красота

Парадоксално или не, но по-голямата част от господата полагат ежедневни грижи, за да лишат тялото си от този белег (макар и чисто физиологичен) на мъжественост, какъвто е брадата. Според анкетно проучване, проведено неотдавна сред двата пола, мъжете без брада биват инстинктивно възприемани като по-кротки и чистоплътни. А като добавим и това, че гладко избръснатото лице и упойващият аромат на афтършейв предразполагат жените към повече ласки, може би ще успеем да разберем тази честа практика.

Навярно поради същите подбуди - да бъдат по-добре приемани в обществото и по-атрактивни за другия пол, съвременните мъже започват все повече и повече да стесняват кръга на „позволеното” окосмяване. На прицел са не само косъмчетата в носа и ушите, но и тези по ръцете, краката и интимната зона. Работещите в козметичния бранш ще потвърдят нарастващия брой на господата, посещаващи салоните за красота, с цел оформяне на веждите, кола маска и лазерна епилация.

Изключително висок се запазва и процентът на мъжете, които считат за неприемливо да оставят косата си да расте свободно. Те отделят около половин година от живота си за да я подкъсяват (не случайно машинките за подстригване са едни от най-продаваните уреди за лична грижа в световен мащаб).

Ако не става въпрос за излишно окосмяване, то фокусът на мъжката суета ще е недостатъчното окосмяване. За да прикрият оредяващата си коса, доста от представителите на силния пол прибягват до ежедневно бръснене на скалпа си или се опитват да компенсират гъстотата с дължина - нещо, което дамите учтиво се правят, че не забелязват.

С пускането на пазара на първите мъжки бои за коса, господата получиха картбланш да противодействат и на следите на времето редом с жените. Бързо действащата формула на тези продукти и изключително лесната им употреба, е на път да превърне боядисването на мъжката коса в чест домашен ритуал за разкрасяване.

В последните години се наблюдава повишен интерес и селективност от страна на мъжете по отношение на козметичните продукти. Сред тоалетните им принадлежности, наред с козметиката за и след бръснене, се наместват трайно крема за лице и балсама за устни. Представителите на силния пол започват да долавят разликата между парфюма и антиперспиранта, да предпочитат подхранващите и ароматерапевтични свойства на душ гела пред традиционния сапун.

Заедно с хигиенните навици, които съблюдава всеки от нас, поддържането на косата и анти ейдж грижата, господата влагат и завидна енергия в редовни спортни занимания. Някои поддържат чрез тях фигурата си стегната и теглото умерено, а други са така обсебени от желанието си да се нарекат заслужено „силния пол”, че прекарват часове на ден в трупането на мускули.

Макар понякога да ни се струва, че суетата отива само на дамите, нека не съдим мъжете, които се грижат за външния си вид повече от обичайното, а вместо това подкрепим ентусиазма и усилията им. Така всяка грижа, която полагат за да изглеждат добре, ще им напомня, какво старание влагат нежните им половинки за винаги перфектната си визия.

 

Прочетете още статии
Чистота и хигиена. Въпрос на дезинфекция

Чистота и хигиена. Въпрос на дезинфекция

Наличието на патогенни микроорганизми в дома ни представлява риск за здравето ни. Почистването и дезинфекцирането е с цел прекъсване веригата на инфекции.

Кога изчезва детския атопичен дерматит?

Кога изчезва детския атопичен дерматит?

В повечето случаи се наблюдава спонтанно затихване на болестта, но не е изключена и повторната ѝ поява на по-късен етап от живота.

Специализирана грижа за атопична кожа

Специализирана грижа за атопична кожа

Въпреки че за атопичния дерматит все още не е открито лечение, с подходящия терапевтичен план и промени в начина на живот, заболяването може да бъде поставено под контрол.

Зодии и козметика

Зодии и козметика

Открийте кои са най-подходящите за Вас козметични средства според Вашия астрологичен знак.