Мъжките ритуали за красота

Докато за повечето мъже поддържането на външния вид се свежда до една простичка „войнишка” рутина, то други тайничко (или не толкова) посягат и към козметичния арсенал на своите половинки. За трети пък няма никакви табута в сферата на разкрасяването. И именно те поставят началото на една нова ера, в която мъжете са борещите се за равноправие.

Мъжките ритуали за красота

Парадоксално или не, но по-голямата част от господата полагат ежедневни грижи, за да лишат тялото си от този белег (макар и чисто физиологичен) на мъжественост, какъвто е брадата. Според анкетно проучване, проведено неотдавна сред двата пола, мъжете без брада биват инстинктивно възприемани като по-кротки и чистоплътни. А като добавим и това, че гладко избръснатото лице и упойващият аромат на афтършейв предразполагат жените към повече ласки, може би ще успеем да разберем тази честа практика.

Навярно поради същите подбуди - да бъдат по-добре приемани в обществото и по-атрактивни за другия пол, съвременните мъже започват все повече и повече да стесняват кръга на „позволеното” окосмяване. На прицел са не само косъмчетата в носа и ушите, но и тези по ръцете, краката и интимната зона. Работещите в козметичния бранш ще потвърдят нарастващия брой на господата, посещаващи салоните за красота, с цел оформяне на веждите, кола маска и лазерна епилация.

Изключително висок се запазва и процентът на мъжете, които считат за неприемливо да оставят косата си да расте свободно. Те отделят около половин година от живота си за да я подкъсяват (не случайно машинките за подстригване са едни от най-продаваните уреди за лична грижа в световен мащаб).

Ако не става въпрос за излишно окосмяване, то фокусът на мъжката суета ще е недостатъчното окосмяване. За да прикрият оредяващата си коса, доста от представителите на силния пол прибягват до ежедневно бръснене на скалпа си или се опитват да компенсират гъстотата с дължина - нещо, което дамите учтиво се правят, че не забелязват.

С пускането на пазара на първите мъжки бои за коса, господата получиха картбланш да противодействат и на следите на времето редом с жените. Бързо действащата формула на тези продукти и изключително лесната им употреба, е на път да превърне боядисването на мъжката коса в чест домашен ритуал за разкрасяване.

В последните години се наблюдава повишен интерес и селективност от страна на мъжете по отношение на козметичните продукти. Сред тоалетните им принадлежности, наред с козметиката за и след бръснене, се наместват трайно крема за лице и балсама за устни. Представителите на силния пол започват да долавят разликата между парфюма и антиперспиранта, да предпочитат подхранващите и ароматерапевтични свойства на душ гела пред традиционния сапун.

Заедно с хигиенните навици, които съблюдава всеки от нас, поддържането на косата и анти ейдж грижата, господата влагат и завидна енергия в редовни спортни занимания. Някои поддържат чрез тях фигурата си стегната и теглото умерено, а други са така обсебени от желанието си да се нарекат заслужено „силния пол”, че прекарват часове на ден в трупането на мускули.

Макар понякога да ни се струва, че суетата отива само на дамите, нека не съдим мъжете, които се грижат за външния си вид повече от обичайното, а вместо това подкрепим ентусиазма и усилията им. Така всяка грижа, която полагат за да изглеждат добре, ще им напомня, какво старание влагат нежните им половинки за винаги перфектната си визия.

 

Прочетете още статии
Дезинфекциращият антибактериален гел Чисто е одобрен и включен в Регистъра за биоциди на МЗ

Дезинфекциращият антибактериален гел Чисто е одобрен и включен в Регистъра за биоциди на МЗ

Становище на Арома във връзка с публикации на резултатите от теста на дезинфектанти на Асоциация „Активни потребители“

Безопасност при работа с дезинфектанти

Безопасност при работа с дезинфектанти

При работа с дезинфектанти задължително е да се използват ръкавици, а персоналът, отговорен за хигиенизирането, трябва да бъде снабден с лични предпазни средства като работно облекло, маски и по възможност очила. След работа личните предпазни средства се отстраняват внимателно, а тези, предназначени за еднократна употреба се изхвърлят безопасно.

Хигиена в офиса

Хигиена в офиса

На работното място (бюра, маси, дръжки на врати и прозорци, осветителни ключове, бутони на асансьори и банкомати, вендинг-машини и др.) и използваните предметите (телефони, клавиатури на различни устройства, монитори, ключове и др.), както и повърхности в санитарни помощения (седалки на тоалетни чинии, мивки, кранове и др.) трябва неколкократно (3-4 пъти на ден) да бъдат избърсвани с дезинфектант.

Хигиена в дома

Хигиена в дома

В домакинството е достатъчно да се извършва дезинфекция веднъж дневно, най-вече след влизане отвън. Подовите настилки могат да бъде забърсвани с моп или кърпа, напоени в разтвор на почистващ препарат след всяко влизане в дома.