Макадамия – копринена ласка за красота

Дъхавият, сладък, млечен и упойващ вкус на ядките от макадамия не може да се сбърка, без значение дали се добавя към ястията или в козметични продукти. А маслото, извличано от сърцевината им, се смята за перфектната съставка за красота и здраве. 

Макадамия (Macadamia integrifolia) е дърво с внушителни размери, което произхожда от Австралия, но се отглежда и на територията на Бразилия, Индонезия, Кения, Нова Зеландия и Южна Африка. Съществуват 7 вида, като само 2 от тях са ядивни (другите са отровни). Цъфти в бяло, розово или лилаво, а ядките му са затворени в изключително твърда черупка. Именно те се смятат за едни от най-хранителните сред събратята си и осигуряват безценния за организма еликсир под формата на масло.

МакадамияМаслото от макадамия е богат източник на калций, витамини А и В (тиамин, рибофлавин, ниацин и фолиева киселина), фосфор, желязо, антиоксиданти (полифеноли, аминокиселини, флавони), селен, цинк, мед, калий, магнезий и въглехидрати, белтъчини, фибри както и около 80 % мононенаситени мазнини (които са добрите мазнини за организма). Всичко това му придава високи хранителни стойности (около 720 ккал в 100 гр.), но и незаменими предимства в хранителните и разкрасителни навици.

Едно балансирано меню, съдържащо ядки от макадамия (или маслото им) може да осигури добро здраве, дълголетие и потушаване на регенеративните заболявания. Как? Укрепват сърцето, тъй като са 100 % лишени от холестерол и същевременно благоприятстват понижаването на нивата му в организма, прочистват артериите и неутрализират вредните мазнини. Предпазват клетките от увреждане и от токсините в околната среда, а така намаляват риска от ракови болести.

Спомагат още за минерализацията на костите и зъбите, за трансфера на хранителните компоненти, за образуването на нови костни тъкани и за добро здраве на нервната система. Огромното количество Омега киселини пък съдейства за отслабване, тъй като контролират изгарянето на мазнините и апетита, ускоряват метаболизма, защитават от остеопороза и намаляват артритните болки.

Тъй като по консистенция маслото от макадамия е сходно на естествените мазнини на тялото, то много лесно и бързо се усвоява от кожата и косата. От всички растения съдържа най-високо количество палмитолеинова киселина (Омега-7), която осигурява ключовите структуроизграждащи блокове на клетките и по този начин поддържа младостта им.

Маслото от макадамия прониква в скалпа и в космените фоликули, обгръща косъма като защитна обвивка, естествено подхранва, хидратира, привлича и задържа влагата, дори имитира себума като по този начин подобрява блясъка и здравето им. Ето защо, все по-често макадамията присъства в козметични продукти за зряла кожа, както и в бои за коса, шампоани, стилизиращи серуми, лосиони за тяло.

Какво още прави макадамията перфектна съставка за красота?
 • Подобрява усвояването на цвета от боята за коса и същевременно го поддържа наситен и бляскав дълго време след това
 • Подобрява здравината и еластичността на косъма
 • Предпазва го от накъсване
 • Предотвратява заплитането
 • Придава сатенен блясък на косата
 • Стимулира растежа й
 • Ускорява времето за сушене със сешоар, тъй като избутва водните молекули на повърхността на косъма
 • Подходяща е за всеки тип кожа
 • Почиства грима и лицето, без да запушва порите
 • Забавя скоростта на стареене на кожата
 • Подхранва кожичките около ноктите и ги предпазва от възпаления

Едно от най-ценните предимства на маслото от макадамия е, че има дълъг срок на годност. А добавено към козметичен продукт, прави формулата по-дълготрайна, ефективна и пристрастяващо благоуханна – все основателни причини въпросният продукт да се превръща мигновено във ваша слабост, а макадамията да смятате за перфектната съставка за красота.

 

1

Маслото от макадамия е невероятно. Аз ползвам непрекъснато натурални масла и билкови екстракти за укрепване на косата или подхранване кожата на лицето и тялото. Маслото от макадамия е прекрасно както за косата, така и за лицето. Пробвайте!
http://www.foryoubg.com/products.php?id=263

Прочетете още статии
Безопасност при работа с дезинфектанти

Безопасност при работа с дезинфектанти

При работа с дезинфектанти задължително е да се използват ръкавици, а персоналът, отговорен за хигиенизирането, трябва да бъде снабден с лични предпазни средства като работно облекло, маски и по възможност очила. След работа личните предпазни средства се отстраняват внимателно, а тези, предназначени за еднократна употреба се изхвърлят безопасно.

Хигиена в офиса

Хигиена в офиса

На работното място (бюра, маси, дръжки на врати и прозорци, осветителни ключове, бутони на асансьори и банкомати, вендинг-машини и др.) и използваните предметите (телефони, клавиатури на различни устройства, монитори, ключове и др.), както и повърхности в санитарни помощения (седалки на тоалетни чинии, мивки, кранове и др.) трябва неколкократно (3-4 пъти на ден) да бъдат избърсвани с дезинфектант.

Хигиена в дома

Хигиена в дома

В домакинството е достатъчно да се извършва дезинфекция веднъж дневно, най-вече след влизане отвън. Подовите настилки могат да бъде забърсвани с моп или кърпа, напоени в разтвор на почистващ препарат след всяко влизане в дома.

Пандемия и превенция

Пандемия и превенция

Намираме се в извънредно положение във връзка с пандемията от COVID-19. Предприети са мерки за ограничаване разпространението на новият коронавирус (SARS-CoV-2). Тези мерки, обаче, не могат да гарантират успех, ако цялото общество не участва активно.