Малина – ароматна защита

Освен, че е ароматна и сладка, малината е един от най-полезните плодове за жените – както за здравето, така и за красотата им. Изобилстващ от антиоксиданти, витамини и хранителни вещества, тя е изключително ефективна защита срещу образуване на ракови клетки, стареене на кожата и метаболитни нарушения.

Малината в козметиката

Малината (Rubus idaeus) е целогодишно растение, чиито корени, пъпки, листа и плодове са еднакво полезни за организма. Тя расте под формата на храст в огрени от слънцето горски участъци, хълмисти или крайпътни терени. На колкото по-висока надморска височина вирее, толкова по-сладки, ароматни и ценни са плодовете й.

Плодовете на малината са същинска хранителна бомба, изобилстваща от витамини (А, C, B, E), минерали (магнезий, желязо, калий, калций, фосфор, цинк), пектин, танини, фруктоза и други ценни вещества. Така подсилват имунната система, поддържат сърдечносъдовата система, защитават мозъка, зрението и бъбреците, действат антисептично и противовъзпалително и засилват плодовитостта.

С ниско съдържание на мазнини и калории, но с огромно количество фибри в състава си, малините са много подходящи за консумация при диетични режими, тъй като засищат бързо, хидратират и подхранват организма и балансират метаболизма. Освен това са силно препоръчителни за бременни жени и кърмачки, тъй като съдържат около 40 % от дневната доза фолиева киселина, която те трябва да приемат за правилно развитие на бебето.

Наред с всички тези полезни вещества, малината съдържа около 10 пъти повече антиоксиданти от доматите, което я е превърнало в популярна козметична съставка и естествено ефективен начин срещу канцерогенни образувания.

Добавяна във формулите на кремове, лосиони, шампоани, сапуни и душ – гелове, тя се грижи за еластичността, тонуса и младежкото излъчване на кожата, подобрява цвета и блясъка й, успокоява чувствителността й, стимулира производството на колаген в клетките, заличава фините линии и несъвършенствата.

Същевременно забавя процесите на стареене, като неутрализира свободните радикали в организма, елиминира гъбичките и бактериите, причиняващи акне и кожни неразположения, възстановява баланса на мазната кожа и нормализира секрецията на себум.

Други козметични ползи на малината:Малините в козметиката

  • Намалява хиперпигментацията вследствие слънчеви изгаряния и стареене
  • Заличава бръчките и белезите
  • Подобрява циркулацията на кръвта в капилярите по кожата
  • Уплътнява, изглажда и хидратира кожата
  • Придава сияен тен на лицето
  • Подпомага заздравянето на рани и слънчеви изгаряния
  • Защитава кожата от слънцето и свободните радикали
  • Засилва растежа на косата
  • Придава блясък и здравина на косъма

Въпреки че пресни малини се намират предимно в летните месеци, през останалото време можете да я консумирате под формата на сладко, чай или замразени плодове. 2 – 3 порции дневно са достатъчни за поддържане на цялостно здравословно състояние, а в комбинация с козметичен продукт с малина ще се радвате на пълноценна ароматна защита 24 / 7.

 

 

Прочетете още статии
Безопасност при работа с дезинфектанти

Безопасност при работа с дезинфектанти

При работа с дезинфектанти задължително е да се използват ръкавици, а персоналът, отговорен за хигиенизирането, трябва да бъде снабден с лични предпазни средства като работно облекло, маски и по възможност очила. След работа личните предпазни средства се отстраняват внимателно, а тези, предназначени за еднократна употреба се изхвърлят безопасно.

Хигиена в офиса

Хигиена в офиса

На работното място (бюра, маси, дръжки на врати и прозорци, осветителни ключове, бутони на асансьори и банкомати, вендинг-машини и др.) и използваните предметите (телефони, клавиатури на различни устройства, монитори, ключове и др.), както и повърхности в санитарни помощения (седалки на тоалетни чинии, мивки, кранове и др.) трябва неколкократно (3-4 пъти на ден) да бъдат избърсвани с дезинфектант.

Хигиена в дома

Хигиена в дома

В домакинството е достатъчно да се извършва дезинфекция веднъж дневно, най-вече след влизане отвън. Подовите настилки могат да бъде забърсвани с моп или кърпа, напоени в разтвор на почистващ препарат след всяко влизане в дома.

Пандемия и превенция

Пандемия и превенция

Намираме се в извънредно положение във връзка с пандемията от COVID-19. Предприети са мерки за ограничаване разпространението на новият коронавирус (SARS-CoV-2). Тези мерки, обаче, не могат да гарантират успех, ако цялото общество не участва активно.