Мандарина – цитрусова свежест за кожата

Благоуханната и сочна мандарина (Citrus reticulate) принадлежи към групата на цитрусовите плодове и е същинска витаминозна бомба. Именно поради тази причина е изключително полезна за организма, добре се вписва в диетичните режими и се отразява великолепно върху външния вид.

Мандарина

Мандарината е вид вечнозелено дърво, чийто произход се свързва с югоизточните субтропични гори на Китай. От там произлиза и името му – първите му и най-ревностни ценители са висшите китайски духовници – мандарините. Днес е разпространено в регионите с топъл климат в цял свят, а най-големи производители са Испания, Алжир, Мароко и САЩ.

Плодовете на мандарината са вкусни, свежи и изключително хранителни. Те са по-дребни от тези на портокала и съдържат по-голямо количество антиоксиданти от него. Освен това са богати на фибри, витамини А, B, С, минералите калий, желязо, фосфор, магнезий, мед, цинк, калций, флаваноиди.

Цялата тази палитра от жизненоважни за здравето компоненти превръща мандарините в мощно оръжие за имунната система срещу вредите от свободните радикали, при проблеми с черния дроб и храносмилателния тракт, при натрупване или задържане на токсини в тялото. Те контролират нивата на кръвната захар и холестерола, предпазват от образуването на тумори, облекчават хронични заболявания като артрит, подсилват зрението.

Кората на мандарините е не по-малко полезна, тъй като от нея се извлича ценното мандариново масло, което действа изключително енергизиращо на тялото, убива бактериите и подпомага оздравителния процеса на открити рани, премахва стреса и тревогата и осигурява спокоен сън.

Заради антиоксидантната защита и благотворните свойства върху кожата екстрактът от мандарина и мандариновото масло се включват и в козметичните продукти. Те подпомагат правилното развитие на клетките, премахват признаците на преждевременно стареене като увисване на кожата, бръчки и загуба на блясък, лекуват акне, екзема и пъпки, регулират прекомерното омазняване и стимулират производството на колаген. Душ-геловете и лосионите за тяло с мандарина пък правят кожата мека и гладка, тонизират я и прониквайки дълбоко в порите повишават нивата на енергия.

Какви са другите ползи от мандарината в козметиката?Мандарина

  • Лекува кожни проблеми и наранявания
  • Забавя процесите на стареене, включително побеляването на косата
  • Защитава от свободните радикали
  • Стимулира регенеративните процеси на клетките и тъканите
  • Подхранва и овлажнява скалпа
  • Намалява косопада
  • Стимулира растежа на косъма
  • Подпомага разграждането на мастните депа

Тъй като в страните с умерено-континентален климат консумацията на мандарини е възможна предимно в студените месеци (октомври – април), именно сега е моментът да се въползвате от техните полезни качества. Няколко мандарини дневно под формата на салата или сок ще ви спести множество здравословни неразположения. Но за да снабдите и кожата си с достатъчно цитрусова свежест не пропускайте да прибавите поне един продукт с мандарина към тоалетния си несесер.

 

Прочетете още статии
Дезинфекциращият антибактериален гел Чисто е одобрен и включен в Регистъра за биоциди на МЗ

Дезинфекциращият антибактериален гел Чисто е одобрен и включен в Регистъра за биоциди на МЗ

Становище на Арома във връзка с публикации на резултатите от теста на дезинфектанти на Асоциация „Активни потребители“

Безопасност при работа с дезинфектанти

Безопасност при работа с дезинфектанти

При работа с дезинфектанти задължително е да се използват ръкавици, а персоналът, отговорен за хигиенизирането, трябва да бъде снабден с лични предпазни средства като работно облекло, маски и по възможност очила. След работа личните предпазни средства се отстраняват внимателно, а тези, предназначени за еднократна употреба се изхвърлят безопасно.

Хигиена в офиса

Хигиена в офиса

На работното място (бюра, маси, дръжки на врати и прозорци, осветителни ключове, бутони на асансьори и банкомати, вендинг-машини и др.) и използваните предметите (телефони, клавиатури на различни устройства, монитори, ключове и др.), както и повърхности в санитарни помощения (седалки на тоалетни чинии, мивки, кранове и др.) трябва неколкократно (3-4 пъти на ден) да бъдат избърсвани с дезинфектант.

Хигиена в дома

Хигиена в дома

В домакинството е достатъчно да се извършва дезинфекция веднъж дневно, най-вече след влизане отвън. Подовите настилки могат да бъде забърсвани с моп или кърпа, напоени в разтвор на почистващ препарат след всяко влизане в дома.