Манго

Манго (Mangifera) е вкусен и сочен екзотичен плод, чийто хранителен състав се оказва изключително полезен за здравето и красотата. Ето защо присъствието му в разнородни формули за грижа за коса и кожа не е само за аромат. Имайте предвид това следващия път, когато минете покрай рафта с козметични продукти или щанда с плодове. Включването на мангото в ежедневието ви е препоръчтелно. Вижте защо!

МангоВ състава на мангото влиза цяла палитра от полезни компоненти, при това в изобилие – антиоксиданти, витамини А, С и Е, фибри, каротеноиди, мед, селен, цинк, калций, калий, киселини, естествени захари. Това го прави особено ценна храна за предпазване от различни видове рак и от заболявания на сърцето и мозъка, за подобряване на зрението, храносмилането и плодовитостта, понижаване на холестерола, поддържане на алкалния баланс в тялото, ускоряване на метаболизма и укрепване на имунната система.

Нещо повече, мангото съдържа огромно количество Триптофан – аминокиселина, която участва в образуването на хормона на щастието – серотонин. Така че редовната му консумация със сигурност ще повлияе положително на настроението. Не на последно място то е препоръчително и за бременните жени и хората с анемия, тъй като съдържа много желязо и фолиева киселина.

Заради същите тези полезни вещества мангото се оказва предпочитана козметична съставка в разнородни формули за разкрасяване. Освен че действа енергизиращо за сетивата с нежния си плодов аромат, то възстановява, освежава и съживява кожата, изглажда повърхността и придава сияен тен, действа като естествен хидратант, почиства порите в дълбочина, прави косата гладка и мека като коприна и в пъти по-здрава. А заради способността му да ускорява клетъчната регенерация мангото често се предписва за външно нанасяне при редица кожни проблеми.

Какви са другите ползи от мангото като козметична съставка? Манго

  • Придава блясък на кожата
  • Намалява пигментните петна, пъпките и акнето
  • Почиства комедоните и мъртвите клетки
  • Защитава кожата и забавя признаците на преждевременно стареене
  • Подхранва и съживява клетъчната структура
  • Успокоява чувствителната кожа
  • Лекува пърхот и косопад
  • Забавя побеляването
  • Подхранва косъма

Тъй като у нас мангото не се радва на такава голяма ядивна популярност както в тропическите държави, където се култивира, най-лесният начин да се възползвате от полезните му качества е чрез козметичните формули. Един душ гел, ексфолиант, маска, шампоан или друг продукт за разкрасяване ще влеят мощна доза живителни сили на кожата и косата ви.

Все пак, похапването на манго от време навреме е препоръчително за цялостното благосъстояние на организма. Така че съчетайте двете неща.

 

Прочетете още статии
Дезинфекциращият антибактериален гел Чисто е одобрен и включен в Регистъра за биоциди на МЗ

Дезинфекциращият антибактериален гел Чисто е одобрен и включен в Регистъра за биоциди на МЗ

Становище на Арома във връзка с публикации на резултатите от теста на дезинфектанти на Асоциация „Активни потребители“

Безопасност при работа с дезинфектанти

Безопасност при работа с дезинфектанти

При работа с дезинфектанти задължително е да се използват ръкавици, а персоналът, отговорен за хигиенизирането, трябва да бъде снабден с лични предпазни средства като работно облекло, маски и по възможност очила. След работа личните предпазни средства се отстраняват внимателно, а тези, предназначени за еднократна употреба се изхвърлят безопасно.

Хигиена в офиса

Хигиена в офиса

На работното място (бюра, маси, дръжки на врати и прозорци, осветителни ключове, бутони на асансьори и банкомати, вендинг-машини и др.) и използваните предметите (телефони, клавиатури на различни устройства, монитори, ключове и др.), както и повърхности в санитарни помощения (седалки на тоалетни чинии, мивки, кранове и др.) трябва неколкократно (3-4 пъти на ден) да бъдат избърсвани с дезинфектант.

Хигиена в дома

Хигиена в дома

В домакинството е достатъчно да се извършва дезинфекция веднъж дневно, най-вече след влизане отвън. Подовите настилки могат да бъде забърсвани с моп или кърпа, напоени в разтвор на почистващ препарат след всяко влизане в дома.