Маски с хума - тайни за красива коса и кожа

Хумата е едно от онези неповторими творения на природата, които нито хилядолетията, нито идващият с тях прогрес са успели да обезценят. Тя е ефикасен лек за множество здравословни проблеми, но същевременно и отлично натурално средство за разкрасяване. Добавим ли късче от нея към различни домашно приготвени маски, можем с лекота да се избавим от редица естетични несъвършенства като бързо омазняващи се коса и кожа, пърхот, акне и косопад.

Маски с хума - тайни за красива коса и кожа

Списъкът с козметичните приложения на хумата е изключително дълъг, но с каквато и цел да я използваме, не бива да забравяме, че при контакт с метал тя губи ценните си качества. Така че, освен малко желание и свободно време, ще ни бъдат необходими и подходящи съдове и прибори за приготвянето на всяка една маска с хума.

Маска срещу косопад с хума

Смесете 4-5 супени лъжици хума (или повече, за по-дълга и гъста коса) заедно с вода и оцет в еднакви пропорции. Разбъркайте внимателно и оставете кашицата да престои половин час преди да я нанесете върху косата и скалпа си. На главата е добре да подържите сместа поне 1 час. Накрая изплакнете обилно с хладка вода.

Противопърхотна маска с хума

Пригответе гъста каша от хума и минерална вода и я втрийте в кожата на главата си преди лягане. Сложете си найлонова шапка и ако сместа не ви причинява дискомфорт, отмийте я чак на сутринта.

Маска за мазна коса с хума

Залейте ½ кафена чашка хума със сока на 1 лимон и добавете няколко капки етерично масло от чаено дърво или лавандула. Втрийте добре сместа в областта на скалпа и след половин час я отмийте с вода.

Ексфолираща маска с хума

Добавете 1 чаена лъжичка хума към същото количество кисело мляко и фини овесени ядки и обтрийте лицето си с получената смес, с помощта на леки въртеливи движения. Завършете 2-3 минутният пилинг-масаж като изплакнете кожата си със студена вода и я намажете с няколко капки бадемово масло.

Маска за проблемна кожа с хума

Освен хума, за направата на тази маска ще ви е нужно и малко количество чист незахаросан мед. Разбъркайте двете съставки и намажете лицето си с тънък слой от получената смес. Оставете маската да престои няколко минути, но задължително я измийте преди да е засъхнала.

С достатъчно познания и експериментаторски дух, бихме могли и сами да създадем свои домашни рецепти. А когато се нуждаем от “готово” и професионално решение на естетичните си проблеми, най-добре е да се доверим на козметичен продукт с хума. Това ни гарантира не само най-ефикасната комбинация от съставки, но и използването на хума без примеси, с доказан произход и високо качество.

Прочетете още статии
Безопасност при работа с дезинфектанти

Безопасност при работа с дезинфектанти

При работа с дезинфектанти задължително е да се използват ръкавици, а персоналът, отговорен за хигиенизирането, трябва да бъде снабден с лични предпазни средства като работно облекло, маски и по възможност очила. След работа личните предпазни средства се отстраняват внимателно, а тези, предназначени за еднократна употреба се изхвърлят безопасно.

Хигиена в офиса

Хигиена в офиса

На работното място (бюра, маси, дръжки на врати и прозорци, осветителни ключове, бутони на асансьори и банкомати, вендинг-машини и др.) и използваните предметите (телефони, клавиатури на различни устройства, монитори, ключове и др.), както и повърхности в санитарни помощения (седалки на тоалетни чинии, мивки, кранове и др.) трябва неколкократно (3-4 пъти на ден) да бъдат избърсвани с дезинфектант.

Хигиена в дома

Хигиена в дома

В домакинството е достатъчно да се извършва дезинфекция веднъж дневно, най-вече след влизане отвън. Подовите настилки могат да бъде забърсвани с моп или кърпа, напоени в разтвор на почистващ препарат след всяко влизане в дома.

Пандемия и превенция

Пандемия и превенция

Намираме се в извънредно положение във връзка с пандемията от COVID-19. Предприети са мерки за ограничаване разпространението на новият коронавирус (SARS-CoV-2). Тези мерки, обаче, не могат да гарантират успех, ако цялото общество не участва активно.