Маски с хума - тайни за красива коса и кожа

Хумата е едно от онези неповторими творения на природата, които нито хилядолетията, нито идващият с тях прогрес са успели да обезценят. Тя е ефикасен лек за множество здравословни проблеми, но същевременно и отлично натурално средство за разкрасяване. Добавим ли късче от нея към различни домашно приготвени маски, можем с лекота да се избавим от редица естетични несъвършенства като бързо омазняващи се коса и кожа, пърхот, акне и косопад.

Маски с хума - тайни за красива коса и кожа

Списъкът с козметичните приложения на хумата е изключително дълъг, но с каквато и цел да я използваме, не бива да забравяме, че при контакт с метал тя губи ценните си качества. Така че, освен малко желание и свободно време, ще ни бъдат необходими и подходящи съдове и прибори за приготвянето на всяка една маска с хума.

Маска срещу косопад с хума

Смесете 4-5 супени лъжици хума (или повече, за по-дълга и гъста коса) заедно с вода и оцет в еднакви пропорции. Разбъркайте внимателно и оставете кашицата да престои половин час преди да я нанесете върху косата и скалпа си. На главата е добре да подържите сместа поне 1 час. Накрая изплакнете обилно с хладка вода.

Противопърхотна маска с хума

Пригответе гъста каша от хума и минерална вода и я втрийте в кожата на главата си преди лягане. Сложете си найлонова шапка и ако сместа не ви причинява дискомфорт, отмийте я чак на сутринта.

Маска за мазна коса с хума

Залейте ½ кафена чашка хума със сока на 1 лимон и добавете няколко капки етерично масло от чаено дърво или лавандула. Втрийте добре сместа в областта на скалпа и след половин час я отмийте с вода.

Ексфолираща маска с хума

Добавете 1 чаена лъжичка хума към същото количество кисело мляко и фини овесени ядки и обтрийте лицето си с получената смес, с помощта на леки въртеливи движения. Завършете 2-3 минутният пилинг-масаж като изплакнете кожата си със студена вода и я намажете с няколко капки бадемово масло.

Маска за проблемна кожа с хума

Освен хума, за направата на тази маска ще ви е нужно и малко количество чист незахаросан мед. Разбъркайте двете съставки и намажете лицето си с тънък слой от получената смес. Оставете маската да престои няколко минути, но задължително я измийте преди да е засъхнала.

С достатъчно познания и експериментаторски дух, бихме могли и сами да създадем свои домашни рецепти. А когато се нуждаем от “готово” и професионално решение на естетичните си проблеми, най-добре е да се доверим на козметичен продукт с хума. Това ни гарантира не само най-ефикасната комбинация от съставки, но и използването на хума без примеси, с доказан произход и високо качество.

Прочетете още статии
Чистота и хигиена. Въпрос на дезинфекция

Чистота и хигиена. Въпрос на дезинфекция

Наличието на патогенни микроорганизми в дома ни представлява риск за здравето ни. Почистването и дезинфекцирането е с цел прекъсване веригата на инфекции.

Кога изчезва детския атопичен дерматит?

Кога изчезва детския атопичен дерматит?

В повечето случаи се наблюдава спонтанно затихване на болестта, но не е изключена и повторната ѝ поява на по-късен етап от живота.

Специализирана грижа за атопична кожа

Специализирана грижа за атопична кожа

Въпреки че за атопичния дерматит все още не е открито лечение, с подходящия терапевтичен план и промени в начина на живот, заболяването може да бъде поставено под контрол.

Зодии и козметика

Зодии и козметика

Открийте кои са най-подходящите за Вас козметични средства според Вашия астрологичен знак.