Маслиново масло

 

Маслиновото масло съдържа в себе си всички видове масло-разтворими витамини, ценни елементи, фитостероли, фосфолипиди и екстракти. Това първично масло е най-ценно за хранителни цели, но продължителната му употреба за козметични цели придава на кожата восъчно-матов тен. За да се избегне този ефект, маслото се обезкислява и пречиства и става годно за козметични и медицински цели.

Маслиновото масло предотвратява изсъхването на кожата, а заедно с това и образуването на бръчки

Маслината е дърво, което принадлежи на средиземноморската фауна. Засаждат се по високи места поради сухата почва. Дървото има дължина от 6 до 12 метра, с криво стъбло, а заради обвиващите го възли придобива странен и красив вид.

Маслиновото масло или зехтинът не се добива от костилките, а от плода (колкото плодът е по-месест, толкова маслото е по-малко и с по-ниско качество). Затова древните египетски свещеници казвали за учениците си същото - колкото повече месо на нея, толкова по-малко масло – т.е. колкото тялото е по-голямо, толкова сърцето и умът са малки.

Маслината и чудесният зехтин

Маслиновото масло се смята за маслото на Ориента. Маслините се консумират или варени в олио, или консервирани – кисели. Най-често едно маслиново дърво дава до 100-150 литра зехтин. В Палестина без хляб и зехтин селянинът не може да живее. Зехтинът се използва даже за осветление. При богослужението в Скинията, освен за осветление, зехтинът се използвал и за горене, за свещено помазване на царете, пророците и свещениците. Нерядко се използвал и за лечение на рани.

Маслото с ниско качество днес се използва за производство на сапун. В Палестина има много предприятия за производството на сапун от маслиново масло. За извличане на маслото в скалите на Палестина се изсичали резервоари или дупки приблизително от три кубически метра. Тези, в които се мачкали маслините се поставяли по-високо от онези, в които се отичало маслото. Маслините се мачкали с крака, както при нас гроздето, като сигурно преди това са били изчиствани от костилките с голямо каменно колело. Маслото се изтичало в долния резервоар, откъдето бивало изваждано и продавано или използвано за ядене.

 

Маслината – терапевтични ефекти на зехтина

Зехтинът се смятал от древните гърци за ключ към дълголетие и запазване на умствена цялост. Тази храна-лекарство задължително трябва да има място в домашната аптека. Тези, които искат да подържат сърцето си здраво и артериите си чисти, достатъчно е осем седмици да спазват тази диета: две лъжици зехтин на ден. Зехтинът е добър и за хипертония – три лъжици на ден – една сутрин, една на обяд и една в салатата.

Зехтинът е полезен и за външно ползване - против косопад, напукване на кожата и петите. Използва се и при суха кожа. Намажете на тънък слой лицето, шията и предмишниците с бързи и отмерени движения. Тази процедура подържа кожата достатъчно опъната и размеква бръчките.

Източник: site/neznouhaniearomaterapia/bazovi masla
 

Прочетете още статии
Дезинфекциращият антибактериален гел Чисто е одобрен и включен в Регистъра за биоциди на МЗ

Дезинфекциращият антибактериален гел Чисто е одобрен и включен в Регистъра за биоциди на МЗ

Становище на Арома във връзка с публикации на резултатите от теста на дезинфектанти на Асоциация „Активни потребители“

Безопасност при работа с дезинфектанти

Безопасност при работа с дезинфектанти

При работа с дезинфектанти задължително е да се използват ръкавици, а персоналът, отговорен за хигиенизирането, трябва да бъде снабден с лични предпазни средства като работно облекло, маски и по възможност очила. След работа личните предпазни средства се отстраняват внимателно, а тези, предназначени за еднократна употреба се изхвърлят безопасно.

Хигиена в офиса

Хигиена в офиса

На работното място (бюра, маси, дръжки на врати и прозорци, осветителни ключове, бутони на асансьори и банкомати, вендинг-машини и др.) и използваните предметите (телефони, клавиатури на различни устройства, монитори, ключове и др.), както и повърхности в санитарни помощения (седалки на тоалетни чинии, мивки, кранове и др.) трябва неколкократно (3-4 пъти на ден) да бъдат избърсвани с дезинфектант.

Хигиена в дома

Хигиена в дома

В домакинството е достатъчно да се извършва дезинфекция веднъж дневно, най-вече след влизане отвън. Подовите настилки могат да бъде забърсвани с моп или кърпа, напоени в разтвор на почистващ препарат след всяко влизане в дома.