Масло от хвойна за здрави кожа и скалп

Хвойната (Juniperus communis) е силно разклонен вечнозелен храст с шиловидни листа, шишарки и кръгли, синкаво-черни, наподобяващи боровинки плодове. Именно маслото, извличано от тези плодове е сред най-ценните суровини на хвойната, тъй като има силно антисептично и лечебно действие и носи множество ползи за организма.

масло от хвойна

Хвойната е широко разпространена в цялото Северно полукълбо, най-вече в Северна Америка и Европа. Тя расте по сухите и каменисти склонове и узрява в началото на есента. Древните народи използвали плодовете при кожни възпаления и рани, за облекчаване на болките по време на раждане, в религиозни ритуали, както и за прочистване на въздуха (чрез горене).


Масло може да се добива от почти всички надземни части на хвойната, но това от плодовете (и то изсушени плодове) е най-силно и ефикасно. То има свеж, леко пикантен, дървесен аромат, блед цвят и водниста консистенция, богато е на етерични масла и киселини.

В зависимост дали се приема вътрешно или външно действа антибактериално, прочистващо, детоксикиращо, дезинфекциращо, антиспазматично, диуретично, заграяващо, успокояващо, тонизиращо или стимулиращо – както за здравето, така и за външния вид.

Маслото от хвойна има чудодеен благотворен ефект при проблеми с нервната система, включително стрес, при камъни и пясък в бъбреците, при трудно уриниране, при стомашно-чревни и гинекологични нередности, при ревматизъм, диабет, цялостно неразположение. Облекчава мускулните и ставни болки, прочиства дихателните пътища при задух и бронхит, елиминира лошия дъх и прогонва махмурлука.

В козметичната индустрия маслото от хвойна се използва най-вече заради противовъзпалителните му свойства. То помага при всякакви кожни проблеми, включително себорея, дерматит и акне, действа ефективно при подпухване и задържане на вода, подобрява циркулацията на кръвта в подкожния слой.

Други ползи на маслото от хвойна за косата и кожата:

масло от хвойна

 • Балансира мазната кожа
 • Стяга кожата
 • Повишава защитните й функции
 • Възстановява младежкия й вид
 • Подпомага регенеративните процеси
 • Почиства и отпушва порите
 • Омекотява комедоните за по-лесното им премахване
 • Действа антицелулитно, тъй като разгражда мазнините
 • Подобрява вида на мазната коса
 • Лекува пърхот и косопад
 • Заздравява скалпа

Тъй като маслото от хвойна е изключително мощен лечебен агент, не е препоръчително да се използва в чист вид, както и при бременност и проблеми с бъбреците, тъй като може да предизвика нежелани странични ефекти. Най-често то се включва във формулите на други продукти за грижа – лечебни, ароматерапевтични и козметични и по този начин ги превръша в ефективно решение за съответния проблем.

Прочетете още статии
Безопасност при работа с дезинфектанти

Безопасност при работа с дезинфектанти

При работа с дезинфектанти задължително е да се използват ръкавици, а персоналът, отговорен за хигиенизирането, трябва да бъде снабден с лични предпазни средства като работно облекло, маски и по възможност очила. След работа личните предпазни средства се отстраняват внимателно, а тези, предназначени за еднократна употреба се изхвърлят безопасно.

Хигиена в офиса

Хигиена в офиса

На работното място (бюра, маси, дръжки на врати и прозорци, осветителни ключове, бутони на асансьори и банкомати, вендинг-машини и др.) и използваните предметите (телефони, клавиатури на различни устройства, монитори, ключове и др.), както и повърхности в санитарни помощения (седалки на тоалетни чинии, мивки, кранове и др.) трябва неколкократно (3-4 пъти на ден) да бъдат избърсвани с дезинфектант.

Хигиена в дома

Хигиена в дома

В домакинството е достатъчно да се извършва дезинфекция веднъж дневно, най-вече след влизане отвън. Подовите настилки могат да бъде забърсвани с моп или кърпа, напоени в разтвор на почистващ препарат след всяко влизане в дома.

Пандемия и превенция

Пандемия и превенция

Намираме се в извънредно положение във връзка с пандемията от COVID-19. Предприети са мерки за ограничаване разпространението на новият коронавирус (SARS-CoV-2). Тези мерки, обаче, не могат да гарантират успех, ако цялото общество не участва активно.