Мента за свежест и комфорт

МентаМентата (Mentha) и извличаното от нея ментолово масло са едни от най-освежаващите за кожата и косата съставки в козметиката. Повече от 2000 години полезните им свойства се използват както за разкрасяване, така и за медицински и кулинарни цели.


Едно от най-големите предимства на ментата е нейния аромат. Това я прави характерна подправка за индийската кухня и любим елемент за украса и овкусяване на ястията. Древните египтяни и древните римляни я ползвали за ароматизиране на храмовете и домовете си, а средновековните общества - за пречистване на питейната вода и организма.


Ментата е богат източник на салицилова киселина, витамини А и С, камфор, магнезий, мед, желязо и калий, което я прави изключително полезна за здравето и външния вид. С пренасянето й в Америка, започва да се прилага за лечение на треска и грип, най-вече заради силно охлаждащото й действие. То се дължи на ментола, активиращ рецепторите за студ в кожата и в лигаментните тъкани и предизвикващ усещане за изстудяване.


Заради антибактериалното й, освежаващо и успокояващо действие, ментата и ментоловото масло често присъстват в продукти за дентална хигиена, в противовъзпалителни и медикаментозни средства, в козметика за лице, тяло и коса, в ароматерапевтични масла.

Особено популярна съставка е в лосионите за тяло, в тониците и маски за лице, в кремовете за стъпала, в шампоаните, дори в сапуните и балсамите за устни.

Ползите от ментата и ментоловото масло в козметиката:

 • Хидратира кожата и скалпа
 • Контролира омазняването, предотвратява запушването на порите и изчиства акнето
 • Подпомага излющването на мъртвите клетки
 • Лекува комедоните
 • Освежава, озарява и омекотява кожата на лицето
 • Облекчава възпаленията и подутините
 • Укрепва тъканите
 • Заличава несъвърешенствата и белезите
 • Охлажда кожата и успокоява зачервяванията
 • Подпомага растежа на косата и намалява пърхота
 • Приглажда хвърчащите краища
 • Успокоява раздразненията по скалпа, предизвикани от пърхота, стилизантите и околната среда

С толкова много полезни качества за кожата и оргазнизма, ментата е сред най-мултифункционалните природни съставки. Може да се приема под формата на сок, да се налага като компрес или да се комбинира в козметични формули.
 

Продукти на АРОМА с мента и ментол

Прочетете още статии
Дезинфекциращият антибактериален гел Чисто е одобрен и включен в Регистъра за биоциди на МЗ

Дезинфекциращият антибактериален гел Чисто е одобрен и включен в Регистъра за биоциди на МЗ

Становище на Арома във връзка с публикации на резултатите от теста на дезинфектанти на Асоциация „Активни потребители“

Безопасност при работа с дезинфектанти

Безопасност при работа с дезинфектанти

При работа с дезинфектанти задължително е да се използват ръкавици, а персоналът, отговорен за хигиенизирането, трябва да бъде снабден с лични предпазни средства като работно облекло, маски и по възможност очила. След работа личните предпазни средства се отстраняват внимателно, а тези, предназначени за еднократна употреба се изхвърлят безопасно.

Хигиена в офиса

Хигиена в офиса

На работното място (бюра, маси, дръжки на врати и прозорци, осветителни ключове, бутони на асансьори и банкомати, вендинг-машини и др.) и използваните предметите (телефони, клавиатури на различни устройства, монитори, ключове и др.), както и повърхности в санитарни помощения (седалки на тоалетни чинии, мивки, кранове и др.) трябва неколкократно (3-4 пъти на ден) да бъдат избърсвани с дезинфектант.

Хигиена в дома

Хигиена в дома

В домакинството е достатъчно да се извършва дезинфекция веднъж дневно, най-вече след влизане отвън. Подовите настилки могат да бъде забърсвани с моп или кърпа, напоени в разтвор на почистващ препарат след всяко влизане в дома.