Мляко – древната тайна на Клеопатра

Млякото в козметикатаМлякото (lactis) е сред най-питателните и полезни храни за малки и големи и безценен източник на красота. Освен че осигурява нужните дози калций, магнезий и фосфор на организма, то е една от най-нежните козметични съставки, чиито хидратиращи и подхранващи свойства правят кожата кадифено мека, бяла и сияйна. Като на истинска богиня.

Млякото съдържа почти всички хранителни вещества, необходими за пълноценното и здравословно развитие на организма. Богато на витамини, минерали, протеини, мазнини, ензими, аминокиселини, липиди, лактоза и антиоксиданти, то успокоява нервите, укрепва сърцето и мускулите, заздравява костите и зъбите, намалява стреса, ускорява отслабването и действа благоприятно за всички системи в тялото.

В грижите за кожата и косата млякото се използва от незапомнени времена. Именно на чудодейните му свойства се приписва част от пословичната красота на египетската кралица Клеопатра. За съжаление, точната рецепта за прословутите млечни бани, които взимала всеки ден, все още е загадка за учените.

Все пак, днес млякото си остава един от най-ефективните домашни методи за разкрасяване. Някои го нанасят директно върху косата и кожата, други го смесват с мед, лимон, брашно или натурални масла под формата на маска, а трети го впръскват периодично в косата си.

Съвременните производители пък включват различни видове мляко в козметичните формули заради доказаните му във времето свойства. То естествено почиства кожата от мъртвите клетки, избистря тена и заличава петната, укрепва тъканната структура, уплътнява космената структура и подхранва фоликулите в дълбочина и съживява уморената кожа.

Други козметични ползи на млякото

 • ХидратираМлякото в козметиката
 • Избелва
 • Озарява тена
 • Подсилва еластичността
 • Подхранва и успокоява
 • Почиства и свива порите
 • Подпомага обновяването на епидермиса
 • Облекчава слънчеви изгаряния
 • Облекчава сърбежа и  дразненията при алергии и кожни проблеми
 • Бори се ефективно с признаците на стареене и с акнето
 • Прави косата мека и блестяща
 • Посилва и укрепва косъма
 • Лекува и овлажнява скалпа
 • Предотвратява косопад

Без значение дали е от растителен или животински източник, млякото трябва да присъства в ежедневния ви здравословен и разкрасителен режим. Най-добре е да съчетавате директната консумация с външното приложение. Но ако не харесвате вкуса му, старайте се поне да подбирате козметични продукти с мляко за нуждите на косата и кожата си.

Козметични продукти за коса и тяло от АРОМА с мляко.

 

Прочетете още статии
Безопасност при работа с дезинфектанти

Безопасност при работа с дезинфектанти

При работа с дезинфектанти задължително е да се използват ръкавици, а персоналът, отговорен за хигиенизирането, трябва да бъде снабден с лични предпазни средства като работно облекло, маски и по възможност очила. След работа личните предпазни средства се отстраняват внимателно, а тези, предназначени за еднократна употреба се изхвърлят безопасно.

Хигиена в офиса

Хигиена в офиса

На работното място (бюра, маси, дръжки на врати и прозорци, осветителни ключове, бутони на асансьори и банкомати, вендинг-машини и др.) и използваните предметите (телефони, клавиатури на различни устройства, монитори, ключове и др.), както и повърхности в санитарни помощения (седалки на тоалетни чинии, мивки, кранове и др.) трябва неколкократно (3-4 пъти на ден) да бъдат избърсвани с дезинфектант.

Хигиена в дома

Хигиена в дома

В домакинството е достатъчно да се извършва дезинфекция веднъж дневно, най-вече след влизане отвън. Подовите настилки могат да бъде забърсвани с моп или кърпа, напоени в разтвор на почистващ препарат след всяко влизане в дома.

Пандемия и превенция

Пандемия и превенция

Намираме се в извънредно положение във връзка с пандемията от COVID-19. Предприети са мерки за ограничаване разпространението на новият коронавирус (SARS-CoV-2). Тези мерки, обаче, не могат да гарантират успех, ако цялото общество не участва активно.