Modukine - ефективният съюзник в борбата с атопичния дерматит

Атопичният дерматит е резултат от сложно взаимодействие на имунологични, генетични, фармакологични фактори и фактори на околната среда. Клиничната картина при атопичния дерматит се изразява в силен сърбеж, суха и зачервена кожа, екзема. При тези състояния се нарушава способността на кожата да задържи влагата в нея. Кожата става суха, зачервена, лющеща се и тези фактори са придружени със сърбеж.

атопичен дерматитВ помощ на страдащите от лека до умерена форма на атопичен дерматит, свръхчувствителна и склонна към възпаления кожа, козметичната индустрия предлага много продукти, които в състава си съдържат вещества, облекчаващи тези състояния. Често в тези продукти се влагат вещества, които регенерират защитната бариера на дермата, като подобряват защитната й функция; съставки подобряващи влагозадържането, успокояващи зачервяванията и сърбежа. В продуктите, предназначени за атопични състояния се влагат емолиенти, меки консервиращи системи и обикновено не се съдържат най-често срещаните в козметиката алергени.

В медицината съществуват редица медикаменти като кортикостероиди или антибиотици например, които повлияват тези състояния, но често са предназначени за временно облекчаване на клиничните симптоми и се прилагат в съчетание със строга диета.

Крем за много суха и атопична кожа Здраве Форте дава уникално решение на хората страдащи от атопичен дерматит. Подуктът дължи своята ефективност на съставката ModukineTM (Модукин) - комбинация от биоактивни млечни полипептиди (лактоза и млечен полипептид) за ефективна възстановяваща грижа при чувствителна и много суха кожа.

В процеса на разработка на продукта са проведени редица клинични изследвания /in-vitro и in-vivo/, както и на крайния продукт, чиито резултати са показали, че тази комбинация от биологично-активни съставки намалява значително свръхпроизводството (хиперпролиферация) на интерлевкин IL-8. Интерлевкинът е вещество, синтезирано в тялото след сигнал от антителата, че организма е атакуван от агресори – вещества, бактерии, вируси. Интерлевкинът е отговорен за натрупването на бели кръвни телца в зоната на атака - резултат възпаление.

ModukineTM нормализира засиленото образуване на нови клетки и резултатът е възстановяване на липидната бариера в роговия слой на кожата.

Резултати от тестове върху пациенти с атопична суха кожа, необичайно висока загуба на вода, грапава, зачервена и суха кожа :
(20 доброволци за 4 седмици, териране два пъти дневно)

 Modukine

 

1/ TEWL: намаляване на трансепидермалната загуба на влага до 50% при пробанти третирани с продукт съдържащ 0,5% ModukineTM спрямо плацебо /в ляво/

2/ в резултат на това количеството вода в кожата се е увеличило с около 40% спрямо първоначалните стойности.

3/ понижаване на грапавините върху кожата спрямо първоначалните стойности /регулиране на кожната повърхност поради овладяване на хиперпролиферацията/

4/ понижаване на видимите следи от зачервяването върху кожата, предизвикано от протичането на възпалителни процеси.

 

Изводи от проведените тестове: aтопичната суха кожа е силно раздразнена, с нарушена липидна бариера, зачервена, сърбяща, грапава. Областите третирани с продукт съдържащ ModukineTM прекъсват възпалителния процес, изглаждат грапавата кожа, регенерират нарушената липидна защитна бариера, нормализират TEWL и здравословната хидратация.

От тестовете е потвърдено, че сърбежът спада при 70% от доброволците.
Не са наблюдавани странични ефекти при нито един от тестваните пробанти.

В крем ЗДРАВЕ ФОРТЕ за много суха и атопична кожа ModukineTM е комбиниран с Д-пантенол за максимална и бърза регенерация на клетките в кожата.

 

Наталия Михайлова,

специалист Иновации - Бяла козметика, АРОМА

Прочетете още статии
Чистота и хигиена. Въпрос на дезинфекция

Чистота и хигиена. Въпрос на дезинфекция

Наличието на патогенни микроорганизми в дома ни представлява риск за здравето ни. Почистването и дезинфекцирането е с цел прекъсване веригата на инфекции.

Кога изчезва детския атопичен дерматит?

Кога изчезва детския атопичен дерматит?

В повечето случаи се наблюдава спонтанно затихване на болестта, но не е изключена и повторната ѝ поява на по-късен етап от живота.

Специализирана грижа за атопична кожа

Специализирана грижа за атопична кожа

Въпреки че за атопичния дерматит все още не е открито лечение, с подходящия терапевтичен план и промени в начина на живот, заболяването може да бъде поставено под контрол.

Зодии и козметика

Зодии и козметика

Открийте кои са най-подходящите за Вас козметични средства според Вашия астрологичен знак.