Може ли целулитът да изчезне завинаги?

Необходимо е да осъзнаем, че целулитът е не просто естетичен, но и здравословен проблем, чието лечение изисква време, търпение и постоянство. Важно е да разберем и кои са факторите, които го причиняват, за да можем да им противодействаме ефективно. С елиминирането на причинителите, кожата може да бъде загладена видимо, а задълбочаването на целулита- предотвратено. В случай че атакуваме подкожното заболяване още в ранна фаза, бихме могли да го отстраним напълно, но без подходящите ежедневни грижи то неминуемо ще рецидивира. Затова, да не губим и минутка повече, а да пристъпим към действие.

Може ли целулитът да изчезне завинаги?
Хормоните

Поддържането на хормоналния баланс в организма е от съществено значение за подтискане появата на целулит. При бременност, повишен стрес или с напредване на възрастта, обичайно настъпват промени в нивата на хормоните ни. Но за щастие, съществуват множество лечебни растения и методи за релаксация, които биха могли да възвърнат равновесието в тялото и да го предпазят от образуването на "портокалова" кожа.

Кръвообръщението и лимфата

Лошото кръвоснабдяване и застоят на лимфната течност водят до неестетични изменения в релефа на кожната тъкан. Замисляли ли сте се, че целулитът се появява най-вече в зоните, където притокът на кръв често е затруднен, поради заседяване или кръстосване на бедрата? Необходимо е да сме достатъчно активни, за да циркулират правилно и течностите в телата ни. А също и да носим по-свободни дрехи, които не затрудняват тяхното придвижване. Масажът, дори и собственоръчен, както и обливането с топла и студена вода на засегнатите или предразположени към целулит, участъци също много ефикасно подобрява кръвообръщението и лимфотока.

Храната и приемът на вода

Всички сме чували, че е полезно да се пият по няколко литра вода на ден. Тази препоръка е в сила и при лечението на целулит, тъй като водата отвежда отпадните продукти от организма, пречейки им да се натрупат под кожата. Приемът на чиста вода може да бъде допълнен и от консумацията на прясно изцедени плодови и зеленчукови сокове. Богати на полезни вещества с подсилващо и дренажно действие, те значително подобряват вида на кожата. Здравословното хранене пък е предпоставка за добър метаболизъм, ограничаване на подкожните мазнини, които карат целулита да изпъква още повече и регулиране на хормоните, чиято важност вече споменахме.

Генетичната предразположеност

Уви, има неща, които не са под наш контрол, като например чертите, които наследяваме по рождение. Структурата на тялото, пола, расата, са сред факторите, които могат да ни поставят в групата на привилигированите хора без целулит или пък да ни обрекат на продължителна борба с този неприятен дефект. Разбира се, не бива да се отчайваме, ако не сме родени с късмет, а да подходим с двойно повече упоритост за отстраняване на проблема.

Опознаването на същността на целулита и полагането на адекватни мерки за предотвратяване на условията за неговото образуване, е обещание за значително подобрение. А с употребата и на подходящата антицелулитна козметика, това обещание за здрава и гладка кожа със сигурност ще бъде изпълнено!

Прочетете още статии
Безопасност при работа с дезинфектанти

Безопасност при работа с дезинфектанти

При работа с дезинфектанти задължително е да се използват ръкавици, а персоналът, отговорен за хигиенизирането, трябва да бъде снабден с лични предпазни средства като работно облекло, маски и по възможност очила. След работа личните предпазни средства се отстраняват внимателно, а тези, предназначени за еднократна употреба се изхвърлят безопасно.

Хигиена в офиса

Хигиена в офиса

На работното място (бюра, маси, дръжки на врати и прозорци, осветителни ключове, бутони на асансьори и банкомати, вендинг-машини и др.) и използваните предметите (телефони, клавиатури на различни устройства, монитори, ключове и др.), както и повърхности в санитарни помощения (седалки на тоалетни чинии, мивки, кранове и др.) трябва неколкократно (3-4 пъти на ден) да бъдат избърсвани с дезинфектант.

Хигиена в дома

Хигиена в дома

В домакинството е достатъчно да се извършва дезинфекция веднъж дневно, най-вече след влизане отвън. Подовите настилки могат да бъде забърсвани с моп или кърпа, напоени в разтвор на почистващ препарат след всяко влизане в дома.

Пандемия и превенция

Пандемия и превенция

Намираме се в извънредно положение във връзка с пандемията от COVID-19. Предприети са мерки за ограничаване разпространението на новият коронавирус (SARS-CoV-2). Тези мерки, обаче, не могат да гарантират успех, ако цялото общество не участва активно.