Морската вода и кожата

Полезните свойства на морската вода, са известни от хилядолетия насам. Доказано е че тя значително наподобява по състав кръвната плазма и е способна да прониква във вените, снабдявайки организма с ценни елементи и активизирайки естествените му способности за самоизцеление. Тя оказва благоприятен ефект върху цялото тяло, включително върху неговата невидима същност - психиката и частта, която винаги е на показ - кожата ни. В следващите редове пред нас ще се разлеят необятните възможности на морската вода в подкрепа на грижата за нашата телесна обвивка.

Морската вода и кожата

Морската вода има способността да отваря порите, като по този начин улеснява почистването им в дълбочина и изхвърлянето на натрупалите се токсични вещества. Солта, от своя страна, е натурален ексфолиант, който излющва мъртвите клетки, оставяйки повърхността на кожата мека и свежа.
Освен че премахва мъртвия слой кожа, солената вода стимулира и производството на нови здрави клетки. Така тя забавя процесите на стареене и ни помага да запазим по-дълго младежкото си излъчване. Редовните морски бани видимо стягат кожата, повишават еластичността ѝ и заглаждат появилите се бръчки, благодарение на минерали като магнезия, участващи в синтеза на колаген и притежаващи силно хидратиращо действие.

Нежният масаж на вълните и коктейлът от ценни вещества подобряват значително кръвоснабдяването и регенеративните способности на кожата, което ги превръща в незаменим помощник в борбата срещу стриите и упорития целулит. Доброто оросяване съживява и лицето, придавайки му приятна руменина.

Морската вода влияе на кожата не само пряко, но и косвено като успокоява нервната система и по този начин предотвратява някои от негативните последици на стреса. Напрежението повишава нивата на хормона кортизол, при което се увреждат колагена и еластина и отслабва способността на клетките да задържат влага. В резултат кожата се дехидратира и набръчква.

Морската вода подобрява защитната бариерна функция на кожата и притежава мощно антисептично действие, унищожаващо бактериите и гъбичките. Тя е отлично средство срещу възпаления и раздразнения и подпомага лечението на заболявания като акне, дерматит, екзема, псориазис, пърхут и розацеа. Солената вода е и своеобразен афтършейф, който успокоява кожата и ускорява зарастването на порезните ранички, причинени от невнимателно бръснене.

Не на последно място, соленият лек балансира прекомерното омазняване на кожата и изпотяването, предпазвайки порите от запушване и редуцирайки неприятната телесна миризма.

Въпреки, че морето е прекрасен дар за здравето и красотата на кожата, понякога то може и да ѝ навреди. Прекалено солените водоеми крият риск от пресушаване на телесната обвивка, вместо да ѝ осигурят хидратацията, за която споменахме по-рано. Освен това, на много места водата е замърсена, вследствие на глобалната човешка небрежност и може да предизвика кожни раздразнения. Добре е да не разчитаме единствено на факта, че морето се самопречиства, а да защитим тялото си и особено деликатната кожа на лицето си с подходяща козметика.

Друга особеност на водата, която не бива да подценяваме, е че капките са своеобразни лещи, отразяващи светлината. Ето защо мократа кожа много по-лесно и бързо изгаря от силното лятно слънце. Особено уязвими, при всички от изброените случаи, са малчуганите, които прекарват дълго време във водата или на пясъка, улисани в игри. Силно препоръчително и дори задължително, е да нанесем продукти с висок слънцезащитен фактор върху тялото и лицето на детето си преди да го заведем на плаж. А когато се приберем у дома и отмием солената вода и пясъка е хубаво да използваме мляко за след слънце като допълнителна грижа за нежната кожа на малчугана.

Прочетете още статии
Безопасност при работа с дезинфектанти

Безопасност при работа с дезинфектанти

При работа с дезинфектанти задължително е да се използват ръкавици, а персоналът, отговорен за хигиенизирането, трябва да бъде снабден с лични предпазни средства като работно облекло, маски и по възможност очила. След работа личните предпазни средства се отстраняват внимателно, а тези, предназначени за еднократна употреба се изхвърлят безопасно.

Хигиена в офиса

Хигиена в офиса

На работното място (бюра, маси, дръжки на врати и прозорци, осветителни ключове, бутони на асансьори и банкомати, вендинг-машини и др.) и използваните предметите (телефони, клавиатури на различни устройства, монитори, ключове и др.), както и повърхности в санитарни помощения (седалки на тоалетни чинии, мивки, кранове и др.) трябва неколкократно (3-4 пъти на ден) да бъдат избърсвани с дезинфектант.

Хигиена в дома

Хигиена в дома

В домакинството е достатъчно да се извършва дезинфекция веднъж дневно, най-вече след влизане отвън. Подовите настилки могат да бъде забърсвани с моп или кърпа, напоени в разтвор на почистващ препарат след всяко влизане в дома.

Пандемия и превенция

Пандемия и превенция

Намираме се в извънредно положение във връзка с пандемията от COVID-19. Предприети са мерки за ограничаване разпространението на новият коронавирус (SARS-CoV-2). Тези мерки, обаче, не могат да гарантират успех, ако цялото общество не участва активно.