Наследствен ли е косопадът?

 Всеки косъм следва свой собствен ритъм- расте активно за определен период от време, след което видимата му част се отделя от скалпа, а коренът му „заспива”. Този цикъл се повтаря от само себе си, докато някаква съществена причина не осуети пробуждането на фоликула.

Наследствен ли е косопадът?

Две, независими едно от друго, проучвания, проведени в началото на века, показват, че подобна причина често се крие в нашето генетично наследство. Учените стигат до заключението, че множество от случаите на засилен косопад са плод на специфичен ген в Х-хромозомата, от която всички ние притежаваме 1 или 2 копия в зависимост от пола си. Този ген повишава активността на андрогенните рецептори в космените фоликули, с което предизвиква лавинообразни реакции, водещи до загиване на голям брой косми.

Изследователите откриват виновници за оплешивяването и в хромозома 20 като предполагат, че такива може би съществуват и в други участъци на сложната човешка ДНК.

Направените опити посочват наследствеността като основна причина за косопада, но учените са единодушни, че той може да бъде провокиран и от редица други фактори като начин на живот и грижа за косата, някои заболявания и т.н.

Интересен експеримент, реализиран век по-рано от микробиолога Джон Кернс, доказва, че клетките имат съзнание и реагират под въздействието на околната страна. Така например, подтикнат от обстоятелствата, организмът активира или деактивира определени гени.

Макар да звучи малко по-абстрактно, теорията, че не само средата, но и човешкият ум е способен да въздейства на закодираната в тялото информация, също разполага с достатъчен брой доказателства и привърженици.

Ето защо, гените не бива да се разглеждат като непроменимо статукво, от което потомците на хора с оредели коси трябва да се плашат. По-подходящо би било да възприемаме семейната история като добронамерен призив към воденето на по-здравословен начин на живот.

В тази връзка, е добре да обърнем внимание на останалите фактори, които биха могли да окажат влияние върху жизнения цикъл на косъма.

Специалистите определят грубото фризиране като една от причините за косопада. Той е чест страничен ефект след продължителен курс от разкрасителни процедури, използващи агресивна топлина или химикали.

Друг момент, който не бива да се подценява е здравето на скалпа, както и общото състояние на организма. Инфектираната кожа на главата, някои автоимунни заболявания и хормоналните смущения не рядко стоят в основата на плешивостта. Пагубни за косъма могат да бъдат също приемът на определени медикаменти и дори витаминни добавки, продължителният физически и емоционален стрес и непълноценното хранене, което не задоволява нуждата от протеини и други важни нутриенти.

Придружени със загуба на коса са и напредването на възрастта, следродилният период, както и пролетта и есента.

Наследствен или не, в повечето случаи косопадът е напълно обратимо явление. Но е добре да знаем причината, довела до неговата поява, за да можем да ѝ противодействаме успешно. С отстраняването на причината (, когато това е възможно) и чрез своевременната употреба на специален козметичен продукт, косопадът бързо стихва. А грижовността ни скоро бива възнаградена с израстването на нова коса от заздравените и стимулирани с помощта на препарата, луковици.

Прочетете още статии
Чистота и хигиена. Въпрос на дезинфекция

Чистота и хигиена. Въпрос на дезинфекция

Наличието на патогенни микроорганизми в дома ни представлява риск за здравето ни. Почистването и дезинфекцирането е с цел прекъсване веригата на инфекции.

Кога изчезва детския атопичен дерматит?

Кога изчезва детския атопичен дерматит?

В повечето случаи се наблюдава спонтанно затихване на болестта, но не е изключена и повторната ѝ поява на по-късен етап от живота.

Специализирана грижа за атопична кожа

Специализирана грижа за атопична кожа

Въпреки че за атопичния дерматит все още не е открито лечение, с подходящия терапевтичен план и промени в начина на живот, заболяването може да бъде поставено под контрол.

Зодии и козметика

Зодии и козметика

Открийте кои са най-подходящите за Вас козметични средства според Вашия астрологичен знак.