Натурални и козметични лекове срещу напукани пети

Ние, жените, полагаме неимоверни усилия да изглеждаме добре, но въпреки всичко, често остава по нещо, което ни пречи да бъдем перфектни „от глава до пети”. Понякога точно петите ни - загрубели и напукани, са поводът за нашето страдащо самочувствие. Или пък причината за чисто физическа болка при всяка стъпка.

Натурални и козметични лекове срещу напукани пети

На какво се дължи тази деликатност на кожата в областта на ходилата? Знаем, че дебелината ѝ е по-голяма спрямо останалите части на тялото, но очевидно това не я прави по-защитена от увреждане. Истината е, че стъпалата ни са лишени от мастни жлези, чиято функция е да предпазват епидермиса от изсушаване и напукване. А като добавим факта, че често са принудени да поемат цялата ни тежест, да търпят неудобни обувки или грапави повърхности, когато ходим боси, отговорът сам изниква в съзнанието ни.

За жалост, съществува и определен кръг от хора, чиито стъпала са още по-уязвими. Това са пациентите с диабет, смущения на щитовидната жлеза, псориазис и някои други заболявания. В рисковата група попадат и възрастните, хората с наднормено тегло, както и тези, които прекарват работния си ден „на крак”.

Най-сигурният начин да се справим с проблема е да не допуснем неговата поява. Ето защо е важно да се грижим за общото си здравословно състояние и за това в менюто ни да няма недостиг на ценни хранителни вещества; да поддържаме висока лична хигиена, както и да носим комфортни обувки.

Редовното ексфолиране на петите и нанасянето на хидратиращ продукт след къпане също са от огромно значение за запазване гладкостта на кожата.

Кремът за крака е не само превантивна мярка, но и ефикасно лечебно средство при вече появил се проблем. Съставките с антисептичен ефект предотвратяват риска от инфектиране на наранената и кървяща тъкан, докато ингредиентите с подхранващо, регенериращо и успокояващо действие се грижат за възвръщането на нейния здрав и естетичен вид.

Народната медицина също предлага спасение от напуканите пети в множество лесни за изпълнение, рецепти:

Цяр с картофени обелки

Сварете обелките на няколко картофа и поне 5 вечери подред потапяйте краката си в течността. Не ги изплаквайте, нито подсушавайте след това. Когато изсъхнат от само себе си - намажете ги с глицерин.

Мехлем от невен

Нарежете на ситно една шепа цветове, листа и дръжки на невен и ги поставете в 250 мл зехтин. След 10 дни мехлемът е готов за употреба. Намазвайте петите си с него вечер и обувайте чорапи.

Морковен лек

Настържете 100 грама моркови и ги сложете в стъклен буркан заедно с ½ литър слънчогледово олио. Приберете буркана на топло и тъмно място. Прецедете сместа след 10 дни и я употребявайте външно до зарастване на кожата.

Оризов пилинг

Разбъркайте малко количество оризово брашно, мед и оцет, така че да се получи паста. Втрийте нежно в засегнатата зона с кръгообразни движения. Повтаряйте процедурата през няколко дни.

Прочетете още статии
Чистота и хигиена. Въпрос на дезинфекция

Чистота и хигиена. Въпрос на дезинфекция

Наличието на патогенни микроорганизми в дома ни представлява риск за здравето ни. Почистването и дезинфекцирането е с цел прекъсване веригата на инфекции.

Кога изчезва детския атопичен дерматит?

Кога изчезва детския атопичен дерматит?

В повечето случаи се наблюдава спонтанно затихване на болестта, но не е изключена и повторната ѝ поява на по-късен етап от живота.

Специализирана грижа за атопична кожа

Специализирана грижа за атопична кожа

Въпреки че за атопичния дерматит все още не е открито лечение, с подходящия терапевтичен план и промени в начина на живот, заболяването може да бъде поставено под контрол.

Зодии и козметика

Зодии и козметика

Открийте кои са най-подходящите за Вас козметични средства според Вашия астрологичен знак.