Натурални съвети срещу побеляване на косата

Белият цвят на космите се дължи на липсата на пигмент в тях, както и на натрупването на прекомерни количества водороден пероксид - съединение, което клетките на косата естествено произвеждат. Струва ни се, че механизмът на стареенето на косата е съвсем елементарен, но той е сложен пъзел, съставен от стотици, важни за цялостната картина, части.

Натурални съвети срещу побеляване на косата

Свикнали сме да приемаме побеляването като неизбежен отпечатък на отминаващите години, а всъщност не само техният брой, но и начинът, по който ги изживяваме, могат да се превърнат в катализатор на стареенето на косите ни.

Вярно е, че голяма част от живота ни е предопределена от гените, които биха могли да прошарят косата ни още на 40. Но този факт не бива да ни демотивира да бъдем всеотдайни в поддържането на младежкия й цвят.

Някои заболявания, като например на щитовидната жлеза, нерядко се превръщат в причина за преждевременното побеляване на косата. Ето защо е изключително важно да се грижим за цялостното здраве на организма си, за да се радваме и на отличен външен вид.

В тази връзка е необходимо да преустановим и вредните си навици. Установено е, че тютюнопушенето генерира големи количества свободни радикали, което повишава оксидативния стрес в организма и уврежда клетките, произвеждащи меланин. Така, рискът от ранно побеляване на косата нараства около 4 пъти при пушачите.

Храната, която даваме на клетките си също е ключов фактор за съхраняване на техните функции. Обикновено липсата на определена субстанция в организма има негативни последици.

Много често за акумулирането на водороден пероксид са отговорни ниските нива на ензима каталаза, който се грижи за разграждането на съединението. Консумирането на по-големи количества кръстоцветни зеленчуци(броколи, зеле, ряпа и др.) не просто ни снабдява с важния ензим, но и стимулира производството му в тялото. Въпреки, че каталазата е един от най-топлоустойчивите ензими, термичната обработка на храната намалява неговата активност. Ето защо е препоръчително да похапваме зеленчуците пресни и сурови. Почти всички плодове съдържат каталаза, а прасковите, черешите и кайсиите се славят с особено високи количества.

Лученият сок също подпомага производството на ензима. Ако наситеният му аромат не ви притеснява, можете да опитате следната рецепта за предотвратяване побеляването на косата: Изстискайте глава лук и втрийте сока ѝ в скалпа си с леки масажни движения. Оставете да престои половин-един час и отмийте. Повтаряйте процедурата ежедневно в продължение на няколко седмици.

Елементът магнезий е поредното парченце от мозайката, което оказва влияние на производството на ензима каталаза. Но редица фактори смущават усвояването на самия магнезий. Сред тях са стресът, честото или продължително боледуване, употребата на газирани напитки, минералният дисбаланс в организма. След като отстраним блокажите за клетъчната активност на магнезия, можем да си набавим допълнителни количества от него чрез храната- тиквени семки, спанак, соя и др.

Недостигът на витамин В12 е сочен за още една от причините за ненавременното побеляване на косата. Витаминът се съдържа в най-големи количества в месните продукти, но се препоръчва набавянето му и чрез консумация на яйца (особено гъши) и сирене.

Има десетки неща, които можем да направим, за да предотвратим появата на първите бели косми. Добре е да продължаваме да изучаваме процеса на формирането им и разбира се, да експериментираме. А за случаите, в които сме позакъснели с превантивните мерки, козметичната индустрия предлага отлични решения за оцветяване на косата- натурална къна, боя за жени и боя, съобразена със специфичните особености на мъжката коса, брада и мустаци.

 

Прочетете още статии
Безопасност при работа с дезинфектанти

Безопасност при работа с дезинфектанти

При работа с дезинфектанти задължително е да се използват ръкавици, а персоналът, отговорен за хигиенизирането, трябва да бъде снабден с лични предпазни средства като работно облекло, маски и по възможност очила. След работа личните предпазни средства се отстраняват внимателно, а тези, предназначени за еднократна употреба се изхвърлят безопасно.

Хигиена в офиса

Хигиена в офиса

На работното място (бюра, маси, дръжки на врати и прозорци, осветителни ключове, бутони на асансьори и банкомати, вендинг-машини и др.) и използваните предметите (телефони, клавиатури на различни устройства, монитори, ключове и др.), както и повърхности в санитарни помощения (седалки на тоалетни чинии, мивки, кранове и др.) трябва неколкократно (3-4 пъти на ден) да бъдат избърсвани с дезинфектант.

Хигиена в дома

Хигиена в дома

В домакинството е достатъчно да се извършва дезинфекция веднъж дневно, най-вече след влизане отвън. Подовите настилки могат да бъде забърсвани с моп или кърпа, напоени в разтвор на почистващ препарат след всяко влизане в дома.

Пандемия и превенция

Пандемия и превенция

Намираме се в извънредно положение във връзка с пандемията от COVID-19. Предприети са мерки за ограничаване разпространението на новият коронавирус (SARS-CoV-2). Тези мерки, обаче, не могат да гарантират успех, ако цялото общество не участва активно.