Натурални съвети срещу побеляване на косата

Белият цвят на космите се дължи на липсата на пигмент в тях, както и на натрупването на прекомерни количества водороден пероксид - съединение, което клетките на косата естествено произвеждат. Струва ни се, че механизмът на стареенето на косата е съвсем елементарен, но той е сложен пъзел, съставен от стотици, важни за цялостната картина, части.

Натурални съвети срещу побеляване на косата

Свикнали сме да приемаме побеляването като неизбежен отпечатък на отминаващите години, а всъщност не само техният брой, но и начинът, по който ги изживяваме, могат да се превърнат в катализатор на стареенето на косите ни.

Вярно е, че голяма част от живота ни е предопределена от гените, които биха могли да прошарят косата ни още на 40. Но този факт не бива да ни демотивира да бъдем всеотдайни в поддържането на младежкия й цвят.

Някои заболявания, като например на щитовидната жлеза, нерядко се превръщат в причина за преждевременното побеляване на косата. Ето защо е изключително важно да се грижим за цялостното здраве на организма си, за да се радваме и на отличен външен вид.

В тази връзка е необходимо да преустановим и вредните си навици. Установено е, че тютюнопушенето генерира големи количества свободни радикали, което повишава оксидативния стрес в организма и уврежда клетките, произвеждащи меланин. Така, рискът от ранно побеляване на косата нараства около 4 пъти при пушачите.

Храната, която даваме на клетките си също е ключов фактор за съхраняване на техните функции. Обикновено липсата на определена субстанция в организма има негативни последици.

Много често за акумулирането на водороден пероксид са отговорни ниските нива на ензима каталаза, който се грижи за разграждането на съединението. Консумирането на по-големи количества кръстоцветни зеленчуци(броколи, зеле, ряпа и др.) не просто ни снабдява с важния ензим, но и стимулира производството му в тялото. Въпреки, че каталазата е един от най-топлоустойчивите ензими, термичната обработка на храната намалява неговата активност. Ето защо е препоръчително да похапваме зеленчуците пресни и сурови. Почти всички плодове съдържат каталаза, а прасковите, черешите и кайсиите се славят с особено високи количества.

Лученият сок също подпомага производството на ензима. Ако наситеният му аромат не ви притеснява, можете да опитате следната рецепта за предотвратяване побеляването на косата: Изстискайте глава лук и втрийте сока ѝ в скалпа си с леки масажни движения. Оставете да престои половин-един час и отмийте. Повтаряйте процедурата ежедневно в продължение на няколко седмици.

Елементът магнезий е поредното парченце от мозайката, което оказва влияние на производството на ензима каталаза. Но редица фактори смущават усвояването на самия магнезий. Сред тях са стресът, честото или продължително боледуване, употребата на газирани напитки, минералният дисбаланс в организма. След като отстраним блокажите за клетъчната активност на магнезия, можем да си набавим допълнителни количества от него чрез храната- тиквени семки, спанак, соя и др.

Недостигът на витамин В12 е сочен за още една от причините за ненавременното побеляване на косата. Витаминът се съдържа в най-големи количества в месните продукти, но се препоръчва набавянето му и чрез консумация на яйца (особено гъши) и сирене.

Има десетки неща, които можем да направим, за да предотвратим появата на първите бели косми. Добре е да продължаваме да изучаваме процеса на формирането им и разбира се, да експериментираме. А за случаите, в които сме позакъснели с превантивните мерки, козметичната индустрия предлага отлични решения за оцветяване на косата- натурална къна, боя за жени и боя, съобразена със специфичните особености на мъжката коса, брада и мустаци.

 

Прочетете още статии
Чистота и хигиена. Въпрос на дезинфекция

Чистота и хигиена. Въпрос на дезинфекция

Наличието на патогенни микроорганизми в дома ни представлява риск за здравето ни. Почистването и дезинфекцирането е с цел прекъсване веригата на инфекции.

Кога изчезва детския атопичен дерматит?

Кога изчезва детския атопичен дерматит?

В повечето случаи се наблюдава спонтанно затихване на болестта, но не е изключена и повторната ѝ поява на по-късен етап от живота.

Специализирана грижа за атопична кожа

Специализирана грижа за атопична кожа

Въпреки че за атопичния дерматит все още не е открито лечение, с подходящия терапевтичен план и промени в начина на живот, заболяването може да бъде поставено под контрол.

Зодии и козметика

Зодии и козметика

Открийте кои са най-подходящите за Вас козметични средства според Вашия астрологичен знак.