Най-честите алергии при децата

Според изследванията през последните две десетилетия алергиите при децата са се увеличили драстично. Най-разпространеният тип засяга дишането, т.е причинители са фактори от околната среда, които подрастващите вдишват в ежедневието. Но все повече са случаите на кожни и хранителни алергии, които са с комплексна симптоматика и могат да предизвикат дълготрайни здравословни неразположения. Вижте кои са най-честите алергии при децата и вземете мерки навреме.

Детските алергии

Алергията е естествена защитна реакция на организма спрямо агенти от околната среда, които попаднали в организма се явяват своеобразна заплаха за него. Или поне така го разпознава имунната система. В резултат тя започва да произвежда антитела (имуноглуболини), провокиращи отделянето на определени химикали в кръвта, така че те да блокират действието на алергените.

Алергичните реакции могат да бъдат разнородни и предизвикани от множество фактори. Затова е важно да наблюдавате децата и да забележите в кои моменти проявяват симптоми на алергия. Препоръчва се поетапно елиминиране на възможните причинители докато се открие кой точно въздейства на организма. В повечето случаи е добре паралелно с това да се направят и алергологични тестове за клинично потвърждение.

И въпреки че причина за алергия в неукрепналия организъм може да бъде почти всеки фактор от околната среда, най-честите алергии при децата се причиняват от няколко основни групи дразнители. Ето кои са те.

Респираторни алергии

В това число влизат астма, алергия към полени, алергични ринити, алергия към домашна прах, алергия към акари и всякакви други фактори от околната среда, които причиняват сериозни затруднения с дишането, суха хъркаща кашлица с отхрачване, бърза умора и обща отпадналост, зачервяване и сълзене на очите. Някои са сезонни, но други могат да се проявяват постоянно и дори да се влошават.

Алергия към домашни любимци

Без значение дали е с дълъг или с къс косъм, домашният любимец може да провокира алергични симптоми. Причината не е в самата животинка, а в микроскопичните косъмчета, мъртви кожни клетки, слюнката и урината, които отделят. Ако детето киха, насълзяват му се очите или изпитва затруднения с дишането след контакт с домашния любимец е добре да се направи тест.

Алергия към кърмата

Детските алергии

Причината не е в самата кърма, а в храните, които майката консумира по време на кърмене. Някои от тях съдържат алергени (най-често протеини), които се пренасят чрез млякото в детския организъм и предизвикват алергични реакции. Такива са цитрусите, ядките, яйцата, морските дарове, соята, някои видове риба, пшеницата.

Хранителни алергии

Същите тези храни могат да причинят пряка алергична реакция при детето на по-късен етап, когато започне да се храни самостоятелно. Имунната система реагира защитно спрямо определен протеин в състава им и провокира външни симптоми – силно задушаване, обриви, изтръпване на езика, устните или гърлото, подуване, болки в корема, течащ нос, кихавици. Също така не се препоръчва даването на мед на деца до 1 година, защото храносмилателната им система е недоразвита и може да предизвика ботулизъм (вид токсична инфекция).

Алергия към белтъка на кравето мляко

Въпреки че млякото е първата храна, което бебето опитва, имунната система на някои деца проявява необичайна защитна реакция към към протеините на кравете мляко, използвани в производството на стандартните адаптирани формули, сирената и други хранителни продукти. По тази причина се препоръчва бебетата да бъдат хранени по възможност само с кърма.

Много важен етап в борбата с алергиите при децата е облекчаването на симптомите. Освен контролиране на средата, в която се намират, в случаите на външни прояви като обриви, например, е добре да се въоръжите с подходящи козметични средства, чийто формули съдържат противовъзпалителни и успокояващи съставки и ефективно намаляват алергичните прояви.

Прочетете още статии
Дезинфекциращият антибактериален гел Чисто е одобрен и включен в Регистъра за биоциди на МЗ

Дезинфекциращият антибактериален гел Чисто е одобрен и включен в Регистъра за биоциди на МЗ

Становище на Арома във връзка с публикации на резултатите от теста на дезинфектанти на Асоциация „Активни потребители“

Безопасност при работа с дезинфектанти

Безопасност при работа с дезинфектанти

При работа с дезинфектанти задължително е да се използват ръкавици, а персоналът, отговорен за хигиенизирането, трябва да бъде снабден с лични предпазни средства като работно облекло, маски и по възможност очила. След работа личните предпазни средства се отстраняват внимателно, а тези, предназначени за еднократна употреба се изхвърлят безопасно.

Хигиена в офиса

Хигиена в офиса

На работното място (бюра, маси, дръжки на врати и прозорци, осветителни ключове, бутони на асансьори и банкомати, вендинг-машини и др.) и използваните предметите (телефони, клавиатури на различни устройства, монитори, ключове и др.), както и повърхности в санитарни помощения (седалки на тоалетни чинии, мивки, кранове и др.) трябва неколкократно (3-4 пъти на ден) да бъдат избърсвани с дезинфектант.

Хигиена в дома

Хигиена в дома

В домакинството е достатъчно да се извършва дезинфекция веднъж дневно, най-вече след влизане отвън. Подовите настилки могат да бъде забърсвани с моп или кърпа, напоени в разтвор на почистващ препарат след всяко влизане в дома.