Най-честите грешки при масаж на лицето

За масажа могат да се кажат стотици добри думи и никоя от тях няма да бъде счетена за хипербола. Достъпен, резултатен и приятно отпускащ, масажът е в състояние да направи истински чудеса с лицето - да повдигне контура му, да премахне подпухналостта, да тонизира и изглади кожата...Но всичко това е възможно само при условие, че се изпълнява безпогрешно. А къде бихме могли да сбъркате, ли? Нека видим.

Най-честите грешки при масаж на лицето

Подготовка – диагностика и почистване на кожата

• Преди да пристъпите към процедурата е редно да прецените дали текущото състояние на кожата Ви я позволява. Най-добре е да отложите намеренията си при наличието на видими възпаления, ранички, екземи, херпеси или слънчево изгаряне. Не е препоръчително да масажирате лицето си и непосредствено след дълбоко почистване (пилинг, микродермабразио) или епилация. В подобни случаи, дори и най-лекият допир би могъл да предизвика дискомфорт, както и обостряне на съществуващите симптоми.

• Вече отхвърлили възможните контраиндикации, следва да преминете към втората подготвителна, но отново задължителна, стъпка – почистването на лицето. Пренебрегването на тази прелюдия, обезсмисля напълно масажа, тъй като нечистотиите, запушващи порите ще попречат на разгръщането на неговия потенциал (подпомагане на клетъчното дишане и хранене; изхвърляне на метаболитните продукти; по-добро усвояване на полезните съставки на козметиката). Наред с това, в комбинация с механичното дразнене на кожата, замърсителите биха могли да причинят сериозни възпаления.

Похвати, натиск и темпо
  • За да изберете най-подходящите техники за масаж е необходимо да вземете предвид възрастта на своята кожа. Ако тя е все още свежа и млада, използването на похвати с лифтинг ефект, например, не би ѝ било от полза, но пък може да предизвика подпухване на лицето. Добре е също да знаете, че ако младата кожа е способна да понесе по-енергичен масаж, то след 30-годишна възраст е препоръчително да се придържате към по-бавното темпо.
  • Помнете, че освен разкрасителна, масажът е и релаксираща процедура, която не бива да причинява болка, а единствено приятни усещания. Ето защо е важно да използвате умерен натиск и никога да не започвате или завършвате процедурата с динамични методи като размачкване, потупване и пощипване, а единствено с леки поглаждания.
Времетраене

Имайте предвид, че „колкото повече”, не винаги означава „толкова по-добре”. Обикновено около 15 минути са достатъчни за извличането на максимална полза от масажа, но в определени случаи, като например наличие на ниско кръвно налягане, е необходимо той да бъде сведен до 10 минути, за да не предизвика световъртеж.

Посока на масажните движения

Особено важно е масажните движения да се извършват в посока отдолу нагоре и от центъра към периферията по т.нар. масажни линии (условни линии, по които се упражнява минимално разтягане на прилежащите мускули).

  • Първата масажна линия започва от върха на брадичката, минава по ръба на долната челюст и завършва при меката част на ухото.
  • Втората линия води началото си от крайчетата на устните и завършва отново при меката част на ухото, непосредствено над първата линия.
  • Третата масажна линия тръгва от основата на носа, минава под яблъчната кост и достига слепоочието.
  • Посоката на четвъртата линия е от средата на челото към слепоочията.
  • При масаж на зоната около очите, движенията се извършват в посока от носа към края на веждата (като се минава над горния клепач), след което - от края на веждата към носа, но този път по долния клепач.

Хаотичните движения могат да доведат до нежелано увисване на кожата, да задълбочат съществуващите бръчки и дори да формират нови.

Козметика

Тъй като целта на продукта, използван при козметичния масаж е не само редуциране на фрикцията, а и подхранване на кожата, е важно да го изберете грижливо. Отличен избор е обичайният Ви нощен крем, които има свойството да попива по-бавно, поради богатата си текстура. Можете да опитате и комбинацията от крем с добавена капчица зехтин, за потискане на необходимостта от многократно нанасяне на продукта. Не е препоръчителна употребата на масажно олио, лосион или масло, предназначени за тяло, поради тяхното несъответствие с деликатността на кожата в областта на лицето.

А сега, вече усвоили тънкостите на масажа, не губете повече време и подарете на кожата си няколко минути ефективна грижа, съчетана с истинско блаженство!

 

 

Прочетете още статии
Безопасност при работа с дезинфектанти

Безопасност при работа с дезинфектанти

При работа с дезинфектанти задължително е да се използват ръкавици, а персоналът, отговорен за хигиенизирането, трябва да бъде снабден с лични предпазни средства като работно облекло, маски и по възможност очила. След работа личните предпазни средства се отстраняват внимателно, а тези, предназначени за еднократна употреба се изхвърлят безопасно.

Хигиена в офиса

Хигиена в офиса

На работното място (бюра, маси, дръжки на врати и прозорци, осветителни ключове, бутони на асансьори и банкомати, вендинг-машини и др.) и използваните предметите (телефони, клавиатури на различни устройства, монитори, ключове и др.), както и повърхности в санитарни помощения (седалки на тоалетни чинии, мивки, кранове и др.) трябва неколкократно (3-4 пъти на ден) да бъдат избърсвани с дезинфектант.

Хигиена в дома

Хигиена в дома

В домакинството е достатъчно да се извършва дезинфекция веднъж дневно, най-вече след влизане отвън. Подовите настилки могат да бъде забърсвани с моп или кърпа, напоени в разтвор на почистващ препарат след всяко влизане в дома.

Пандемия и превенция

Пандемия и превенция

Намираме се в извънредно положение във връзка с пандемията от COVID-19. Предприети са мерки за ограничаване разпространението на новият коронавирус (SARS-CoV-2). Тези мерки, обаче, не могат да гарантират успех, ако цялото общество не участва активно.