Най-честите грешки при употребата на маска за лице

Заради своят моментален положителен ефект върху кожата, маската за лице, независимо от нейното предназначение (хидратация, почистване, тонизиране, лифтинг и т.н.) с право е наричана чудодейно средство за разкрасяване. За да достигнем до превъзходния резултат, обаче, трябва да внимаваме да не допускаме някои от следните грешки, съпътстващи употребата на продукта:

Най-честите грешки при употреба на маска за лице

Неспазване на указаното време

Особено важно е времето посочено на опаковката на маската да се съблюдава точно. По-краткото въздействие на продукта няма да донесе оптимален ефект, а по-продължителният му престой върху лицето би могъл да дехидратира кожата.

Несъобразяване с типа на кожата

Като всяко друго козметично средство, което използваме, маската също трябва да съответства на типа на кожата ни. В противен случай рискуваме не само да не постигнем желаният ефект, но и да навредим на лицето си.

Прекалено честа употреба

Колкото и съблазнени да се чувстваме от удивителните резултати, настъпващи след разкрасителния ритуал, не бива да прибягваме към него ежедневно, тъй като това би погубило „вълшебството” му. Напълно достатъчни за кожата ни са 1-2 третирания седмично.

Нанасяне на маската върху непочистена кожа

За да може кожата да усвои полезните вещества, съдържащи се в продукта тя трябва да бъде предварително почистена от грима и замърсяванията с почистващ продукт за измиване на лицето. За максимален резултат дори е препоръчително да ексфолираме мъртвите клетки и да отворим порите чрез парна баня.

Поставяне на маската върху деликатните зони на лицето

С някои малки изключения, повечето маски не са подходящи за свръхделикатния околоочен контур и устните. Но за да подарим на лицето си усещане за цялостна грижа, можем да поставим върху клепачите си резенчета свежа краставица, козметични тампони, напоени с билкова отвара или пък пакетчета чай.

Разнасяне на маската с пръсти

За предпочитане е маската да не се нанася с пръсти, тъй като чрез тях върху лицето, както и в опаковката на продукта, могат да попаднат зловредни бактерии. Най-удачна в случая е употребата на четчица или шпатула, които задължително трябва да стерилизираме след процедурата.

Създаване на ненужно напрежение за кожата

При употребата на стягащи маски не е удачно да говорим или да извършваме каквито и да било гримаси, тъй като те образуват пукнатини в нанесения върху лицето слой от продукта, а и подлагат кожата на излишно напрежение.

Подхождане към домашните маски с невнимание

Приготвянето на домашна маска за лице е чудесно хрумване. Но трябва да бъдем изключително внимателни при подбора на съставките, иначе ентусиазмът ни може да се превърне в истинско разочарование. Все пак, не всеки плод или зеленчук, който се нрави на вкусовите ни рецептори би се харесал и на нежната ни кожа. Някои натурални продукти биха могли да предизвикат алергии (медът например).

Незадоволително почистване на кожата след употребата на маската

Старателното почистване на лицето е необходимо не само преди нанасянето на маската, но и след него, за да не станат причина за неволни възпаления.

Пренебрегване на последващата грижа

Нанасянето на самата маска не е нито начало, нито завършек на разкрасителния ритуал. След употребата е редно кожата да получи ежедневната си дажба тоник и крем за лице.

 

Прочетете още статии
Чистота и хигиена. Въпрос на дезинфекция

Чистота и хигиена. Въпрос на дезинфекция

Наличието на патогенни микроорганизми в дома ни представлява риск за здравето ни. Почистването и дезинфекцирането е с цел прекъсване веригата на инфекции.

Кога изчезва детския атопичен дерматит?

Кога изчезва детския атопичен дерматит?

В повечето случаи се наблюдава спонтанно затихване на болестта, но не е изключена и повторната ѝ поява на по-късен етап от живота.

Специализирана грижа за атопична кожа

Специализирана грижа за атопична кожа

Въпреки че за атопичния дерматит все още не е открито лечение, с подходящия терапевтичен план и промени в начина на живот, заболяването може да бъде поставено под контрол.

Зодии и козметика

Зодии и козметика

Открийте кои са най-подходящите за Вас козметични средства според Вашия астрологичен знак.