Най-честите грешки при употребата на маска за лице

Заради своят моментален положителен ефект върху кожата, маската за лице, независимо от нейното предназначение (хидратация, почистване, тонизиране, лифтинг и т.н.) с право е наричана чудодейно средство за разкрасяване. За да достигнем до превъзходния резултат, обаче, трябва да внимаваме да не допускаме някои от следните грешки, съпътстващи употребата на продукта:

Най-честите грешки при употреба на маска за лице

Неспазване на указаното време

Особено важно е времето посочено на опаковката на маската да се съблюдава точно. По-краткото въздействие на продукта няма да донесе оптимален ефект, а по-продължителният му престой върху лицето би могъл да дехидратира кожата.

Несъобразяване с типа на кожата

Като всяко друго козметично средство, което използваме, маската също трябва да съответства на типа на кожата ни. В противен случай рискуваме не само да не постигнем желаният ефект, но и да навредим на лицето си.

Прекалено честа употреба

Колкото и съблазнени да се чувстваме от удивителните резултати, настъпващи след разкрасителния ритуал, не бива да прибягваме към него ежедневно, тъй като това би погубило „вълшебството” му. Напълно достатъчни за кожата ни са 1-2 третирания седмично.

Нанасяне на маската върху непочистена кожа

За да може кожата да усвои полезните вещества, съдържащи се в продукта тя трябва да бъде предварително почистена от грима и замърсяванията с почистващ продукт за измиване на лицето. За максимален резултат дори е препоръчително да ексфолираме мъртвите клетки и да отворим порите чрез парна баня.

Поставяне на маската върху деликатните зони на лицето

С някои малки изключения, повечето маски не са подходящи за свръхделикатния околоочен контур и устните. Но за да подарим на лицето си усещане за цялостна грижа, можем да поставим върху клепачите си резенчета свежа краставица, козметични тампони, напоени с билкова отвара или пък пакетчета чай.

Разнасяне на маската с пръсти

За предпочитане е маската да не се нанася с пръсти, тъй като чрез тях върху лицето, както и в опаковката на продукта, могат да попаднат зловредни бактерии. Най-удачна в случая е употребата на четчица или шпатула, които задължително трябва да стерилизираме след процедурата.

Създаване на ненужно напрежение за кожата

При употребата на стягащи маски не е удачно да говорим или да извършваме каквито и да било гримаси, тъй като те образуват пукнатини в нанесения върху лицето слой от продукта, а и подлагат кожата на излишно напрежение.

Подхождане към домашните маски с невнимание

Приготвянето на домашна маска за лице е чудесно хрумване. Но трябва да бъдем изключително внимателни при подбора на съставките, иначе ентусиазмът ни може да се превърне в истинско разочарование. Все пак, не всеки плод или зеленчук, който се нрави на вкусовите ни рецептори би се харесал и на нежната ни кожа. Някои натурални продукти биха могли да предизвикат алергии (медът например).

Незадоволително почистване на кожата след употребата на маската

Старателното почистване на лицето е необходимо не само преди нанасянето на маската, но и след него, за да не станат причина за неволни възпаления.

Пренебрегване на последващата грижа

Нанасянето на самата маска не е нито начало, нито завършек на разкрасителния ритуал. След употребата е редно кожата да получи ежедневната си дажба тоник и крем за лице.

 

Прочетете още статии
Безопасност при работа с дезинфектанти

Безопасност при работа с дезинфектанти

При работа с дезинфектанти задължително е да се използват ръкавици, а персоналът, отговорен за хигиенизирането, трябва да бъде снабден с лични предпазни средства като работно облекло, маски и по възможност очила. След работа личните предпазни средства се отстраняват внимателно, а тези, предназначени за еднократна употреба се изхвърлят безопасно.

Хигиена в офиса

Хигиена в офиса

На работното място (бюра, маси, дръжки на врати и прозорци, осветителни ключове, бутони на асансьори и банкомати, вендинг-машини и др.) и използваните предметите (телефони, клавиатури на различни устройства, монитори, ключове и др.), както и повърхности в санитарни помощения (седалки на тоалетни чинии, мивки, кранове и др.) трябва неколкократно (3-4 пъти на ден) да бъдат избърсвани с дезинфектант.

Хигиена в дома

Хигиена в дома

В домакинството е достатъчно да се извършва дезинфекция веднъж дневно, най-вече след влизане отвън. Подовите настилки могат да бъде забърсвани с моп или кърпа, напоени в разтвор на почистващ препарат след всяко влизане в дома.

Пандемия и превенция

Пандемия и превенция

Намираме се в извънредно положение във връзка с пандемията от COVID-19. Предприети са мерки за ограничаване разпространението на новият коронавирус (SARS-CoV-2). Тези мерки, обаче, не могат да гарантират успех, ако цялото общество не участва активно.