Най-честите кожни проблеми при децата и бебетата

Детската кожа е толкова пухкава, мека и румена, че предразполага само за нежни милувки и закачливо щипкане. Но в същото време е в пъти по-деликатна и уязвима от тази на възрастните и често страда от кожни проблеми, които помрачават безгрижното и комфортно ежедневие на мъниците. Вижте кои са те и какви мерки да вземете, за да върнете усмивката на детското лице.

Най-честите кожни проблеми при децата
Обрив от пелени

Колкото и практичен да е, памперсът е най-честата причина за поява на обрив по бебешкото дупе и слабини. Ако е прекомерно стегнат, не е сменен навреме или дразни кожата, се появява зачервен и болезнен обрив, който може да ви държи будни цяла нощ.

Решението: Почистете зоната с топла вода, нанесете специализиран крем за обрив под пелени, чиято формула съдържа цинков оксид за по-бързо възстановяване, и оставете кожата „да диша“ максимално дълго време. Нанасяйте крема периодично и сменяйте памперса по-често.


Обрив при претопляне

При повишаване на телесната температура, все още неразвитите потни жлези изостават в действието и задържат влагата в кожата. Така по врата, в свивките, под мишниците и по дупето изникват малки червени пъпчици, първо пълни с безцветна течност, а след това хващат коричка.

Решението: Наблюдавайте температурата на детето. При изпотяване е добре да го преоблечете с памучни и прохладни дрешки, които не дразнят кожата. А ако са се появили зачервявания, намажете ги със заздравяващ крем.


Изсушаване на кожата

Среща се при повечето бебчета, особено при преносените. Няколко дни след раждането кожата им придобива сух и лющещ се вид, но бъдете спокойни – това е само на повърхността. Отдолу тя е здрава, мека и влажна.

Решението: Ежедневно нанасяйте специализирана хидратираща формула на лице и тяло. Съдържаща богати овлажняващи и подхранващи съставки, тя осигурява трайна хидратация на нежната кожа и я поддържа мека и гладка.


Млечни корички (крусти, бебешки кел)

Прекомерната мастна секреция на скалпа при децата в първата годинка често води до образуване на жълтеникави, люспести, мазни и твърди корички. Друга причина за тях са нарушена бактериална среда или нерегулирани още хормони.

Решението: Коричките могат да бъдат отстранени, но това трябва да стане много внимателно. Ефективен начин за премахването им е да нанесете бебешко олио по скалпа на бебето с помощта на памучен тампон. Оставете олиото да размекне коричките в продължение на половин час и внимателно разрешете косата с гребенче. Коричките ще се отделят лесно от скалпа и ще останат по гребена. След това измийте косата на бебето с нежен шампоан.


Бебешко акне

Точно така! Освен тийнейджърите, от акне страдат и бебетата. Хубавото е, че при най-малките то се изчиства от самосебе си само за няколко дни.

Решението? Изчакайте да отшуми естествено. Не е препоръчително да се нанасят никакви средства, за да не задушават кожата.


Атопичен дерматит

Често срещано кожно заболяване при децата, изразяващо се с реакция на кожата към дразнители от околната среда и в голяма част от случаите – наследена. Класическата проява е зачервени, груби участъци кожа по бузите, в сгъвките на лактите и коленете. Придружава се от силен сърбеж и може да доведе до вторични увреждания на кожата.

Решението: Много е важно да се възстанови хидро-липидния баланс на кожата и да се успокои сърбежа. Използвайте медицинска козметика за облекчаване на състоянието и възвръщане комфорта на кожата.

Оказва се, че всеки кожен проблем при децата има своето козметично решение. И дори да ви се струва, че несесерът на рожбата ви е по-пълен и по-тежък от вашия, постарайте се в него да има всичко, от което кожата на мъника се нуждае. Защото много често тайната на детската усмивка и вашето спокойствие се крие в 24-часовия комфорт, който само специализираните формули могат да осигурят.

Прочетете още статии
Чистота и хигиена. Въпрос на дезинфекция

Чистота и хигиена. Въпрос на дезинфекция

Наличието на патогенни микроорганизми в дома ни представлява риск за здравето ни. Почистването и дезинфекцирането е с цел прекъсване веригата на инфекции.

Кога изчезва детския атопичен дерматит?

Кога изчезва детския атопичен дерматит?

В повечето случаи се наблюдава спонтанно затихване на болестта, но не е изключена и повторната ѝ поява на по-късен етап от живота.

Специализирана грижа за атопична кожа

Специализирана грижа за атопична кожа

Въпреки че за атопичния дерматит все още не е открито лечение, с подходящия терапевтичен план и промени в начина на живот, заболяването може да бъде поставено под контрол.

Зодии и козметика

Зодии и козметика

Открийте кои са най-подходящите за Вас козметични средства според Вашия астрологичен знак.