Най-честите причини за подуване на лицето, заради зъб

Българите се нареждат на последно място, сред европейците, по критерия стоматологично здраве. Това съвсем не е случайно, предвид смущаващата статистика на БЗС, че едва 1/3 от хората в страната мият зъбите си ежедневно. Често отлагаме посещението при зъболекаря до момента, в който появилата се болка стане нетърпима. Така рискуваме не само да изгубим заболелия зъб, а и да провокираме много по-сериозни усложнения на жизненоважни органи като например сърцето и бъбреците. 

Най-честите причини за подуване на лицето, заради зъб

  • Лошата орална хигиена е основната причина за появата на болезнен оток в областта на венците, бузите или дори гърлото. Той представлява инфекция, предизвикана от нелекувани навреме кариес или възпаление на венците. Бактериите, отговорни за възникването на кариеса започват да се разпространяват извън него и обхващат меките тъкани, а понякога и челюстта. В резултат се появяват подуване, зачервяване, болка. Възможно е в засегнатия участък да се формира и торбичка, пълна с гной. Често състоянието се обостря дотолкова, че настъпват симптоми като отпадналост, висока температура, треска, гадене и повръщане. А в случай, че подуването се разпространи към гърлото може да се затрудни и дишането, поради блокирането на дихателните пътища.
  • За да се предпазим от тези неприятни последини от основна важност е поддържането на отлична устна хигиена , както и общото здравословно състояние на човека, тъй като силната имунна система не допуска инфекции. При наличието на възпалително огнище извън устната кухина, болестотворните микроорганизми лесно могат да достигнат до нея посредством кръвта и лимфата и да причинят оток в уязвимите участъци - проблемните венци, коронки, мостове, както и развалени зъби. Тази двупосочна зависимост между денталното здраве и здравето на останалите органи и системи в тялото изисква да сме много по-отговорни и грижливи към себе си. Хората, чийто организъм е с трайно отслабени защитни сили, поради автоимунни заболявания, диабет или химиотерапия трябва да обръщат особено внимание на зъбите и венците си за да предотвратят навреме инфекциите, причиняващи подуване.
  • Възможно е появата на оток да е свързана и с наскоро извършена стоматологична манипулация - вадене на зъб, поставяне на имплант или друг вид чуждо за организма, тяло. Като в този случай виновник за подуването най-често е травмата нанесена на съответната тъкан, но също така не е изключено и последващо замърсяване с болестотворни бактерии.
  • Не на последно място, разбира се, е нужно да внимаваме и с продуктите, които консумираме. Прекалено сладките, кисели, горещи или студени храни увеличават риска от кариес, а съответно и от оток в резултат на разпространилите се от него бактерии. Прекалено твърдите храни, пък могат да предизвикат подуване на венците по чисто механичен път.

Независимо каква е причината, предизвикала отока е необходимо да бъде потърсена незабавно помощта на специалист, за да се спре по-нататъшното разпространение на инфекцията. Без значение дали сте имали злочестия късмет да се подуете или сте сред щастливците, които не са изпитвали това неприятно усещане, знайте, че редовните профилактични прегледи, както и отличната орална хигиена са единственото спасение от спешните посещения при стоматолога.

Задължително е да мием зъбите и езика си с паста за зъби и четка сутрин и вечер, а по възможност и след всяко хранене. Не бива да пренебрегваме и чистотата на междузъбните пространства, където се задържат и започват да гният, най-много остатъци от храна. Конецът за зъби, както и водата за уста са незаменими помощници за хигиенизиране на тези труднодостъпни места.

Прочетете още статии
Чистота и хигиена. Въпрос на дезинфекция

Чистота и хигиена. Въпрос на дезинфекция

Наличието на патогенни микроорганизми в дома ни представлява риск за здравето ни. Почистването и дезинфекцирането е с цел прекъсване веригата на инфекции.

Кога изчезва детския атопичен дерматит?

Кога изчезва детския атопичен дерматит?

В повечето случаи се наблюдава спонтанно затихване на болестта, но не е изключена и повторната ѝ поява на по-късен етап от живота.

Специализирана грижа за атопична кожа

Специализирана грижа за атопична кожа

Въпреки че за атопичния дерматит все още не е открито лечение, с подходящия терапевтичен план и промени в начина на живот, заболяването може да бъде поставено под контрол.

Зодии и козметика

Зодии и козметика

Открийте кои са най-подходящите за Вас козметични средства според Вашия астрологичен знак.