Най-опасните храни за детските зъби

Здравето на детските зъби зависи най-вече от онова, което малучганът яде и пие. Най-големият им враг са киселините - идващи директно от храните или напитките, или произведени от бактериите в устната кухина, които се хранят със захар. Именно тези киселини разяждат защитния емайл на зъбите и образуват кариеси.

Вижте кои са най-опасните храни за детските зъби и се опитайте да ограничите присъствието им в детското меню.

Захарни изделия

Бонбони, шоколад, сладкиши, бисквити, вафли. Захарта е най-големият враг на детските зъби, защото помага на бактериите в устната кухина да полепват под формата на плака по зъбите и така да разрушават емайла им.

Най-вредните храни за детските зъбиЦитрусови плодове.

Въпреки че са полезни за здравето, цитрусовите плодове съдържат киселини, които разграждат емайла, а с времето това се отразява на здравината на зъбите. Със сока си някои от плодовете пък могат да оцветят зъбната повърхност.

Сушени плодове

Стафиди, сини сливи, кайсии. Въпреки че в пресен вариант плодовете са полезни за детския организъм, изсушени се превръщат във враг за зъбите. Причината е, че естествените захари в състава им стават в пъти по-концентрирани при изсушаване. Освен това съдържат водонеразтворими фибри, които привличат и задържат захарта около и по зъба, нанасяйки непоправими щети.

Пакетирани преработени изделия 

Снаксове, царевични пръчици, пелети, солети, чипс. Освен че нямат особена хранителна стойност за детския организъм, те са пълни с въглехидрати, които ускоряват развитието на бактериите в устата и кариесите се образуват по-бързо.

Плодови сокове.

Голяма част от плодовите сокове, особено фабрично произведените, съдържат голямо количество захар, киселини и оцветители. А попаднали в устата, тези вещества автоматично се заемат с разрушаването на емайла. Затова е препоръчително детето да консумира предимно вода и соковете също да се разреждат с вода, за да се ограничи количеството захар.

Желираните и дъвчащи бонбони.Най-вредните храни за детските зъби

Въпреки че са любимо лакомство на децата, те са особено опасни за зъбите им, защото често остават в междузъбните пространства, а слюнката не е достатъчна да ги премахне. Захарта се задържа по зъбната повърхност и служи за храна на бактериите причиняващи кариес. 

Нишестени изделия 

Макаронени изделия, хляб, картофи. Нишестето може да се окаже един от най-големите врагове за детските зъби в началния етап от развитието им. С попадането му в устата и смесването му със слюнката то се превръща в захар и полепва по емайла или в междузъбните пространства.

Газирани напитки.

Количеството добавени захари в тях е толкова високо, че се равнява на едно огромно шоколадово блокче. В комбинация с киселинните съставки те размекват зъбния емайл и стимулират образуването на кариеси. Спомнете си множеството реклами за най-популярната газирана напитка и ефекта, който оказва върху всякакви твърди повърхности. Същото може да се случи и със зъбите.

Въпреки че първите зъбки на детето са млечни, кариесите могат да бъдат също толкова неприятни и болзенени, колкото и при постоянните. И тъй като не можете да го лишите напълно от хранителните изкушения, то го научете да спазва някои основни правила - да изплаква устата след консумация на сокове и мляко, за да избегне киселинната атака, да мие зъбките след всяко хапване на опасна за зъбите храна и да не се страхува от посещенията при зъболекаря, защото той се грижи да не го боли.

 

Прочетете още статии
Чистота и хигиена. Въпрос на дезинфекция

Чистота и хигиена. Въпрос на дезинфекция

Наличието на патогенни микроорганизми в дома ни представлява риск за здравето ни. Почистването и дезинфекцирането е с цел прекъсване веригата на инфекции.

Кога изчезва детския атопичен дерматит?

Кога изчезва детския атопичен дерматит?

В повечето случаи се наблюдава спонтанно затихване на болестта, но не е изключена и повторната ѝ поява на по-късен етап от живота.

Специализирана грижа за атопична кожа

Специализирана грижа за атопична кожа

Въпреки че за атопичния дерматит все още не е открито лечение, с подходящия терапевтичен план и промени в начина на живот, заболяването може да бъде поставено под контрол.

Зодии и козметика

Зодии и козметика

Открийте кои са най-подходящите за Вас козметични средства според Вашия астрологичен знак.