Най-важните покупки в очакване на бебето

Независимо дали започва веднага след узнаването на благата вест или на по-късен етап от бременността, пазаруването за първородното дете винаги е съпроводено с огромно вълнение. И тъй като колебанията какво точно да се купи също не са малко, създадохме настоящия списък за улеснение на всички бъдещи майки.

Най-важните покупки в очакване на бебето

Облекло

Имайте предвид, че бебчо:
• има чувствителна кожа и затова е важно дрешките му да са от естествени, „дишащи” материи.
• расте изключително бързо и поради това е по-практично да се избират тоалети с по-голям размер.
• няма да ви съдейства докато го обличате, ето защо е препоръчително дрешките да са с удобно закопчаване.

Пелени

• Съществуват множество разновидности, в това число и еко пелени за еднократна или многократна употреба.
• Не се презапасявайте с пелени от най-малкия размер, тъй като те се ползват най-кратко. Бебето расте много бързо.

Козметика и тоалетни принадлежности

крем против подсичане
Предотвратява възпаляването на кожата в зоната под пеленката, предизвиквано от прекомерната влага и досега с пикочната киселина. Подпомага възстановяването при вече появило се раздразнение.

измивно средство за коса и тяло
Кожата на новородените е изключително деликатна, ето защо е важно да се изберат продукти със също толкова деликатни почистващи съставки. Не е необходимо да се ползва отделен шампоан за косата, най-практични са почистващите продукти за коса и тяло едновременно.

масажно олио
Кожата на новороденото е суха и има нужда от подхранване след всяка баня. Бебетата имат нужда от ласките, които получават посредством масажа. Той им дава чувство за сигурност и обич.Масажното олио подхранва и предпазва кожата от изсушаване.

• мокри кърпички
Изключително удобни, за почистване при „полеви условия”, както и в ежедневието при смяна на пелените.

• ножичка със заоблени върхове
Поради слабата си координация, новороденото често драска лицето си с нокти. Специалната ножичка изключва риска от неволно убождане на мъника .

• клечки за уши с ограничител
Подходящи, както за почистване на ушичките (не е желателно да почиствате ушния канал), така и на нослето на бебето.

За банята

• хавлия

• корито

• термометър за вана - с помощта му можете да контролирате температурата на Водата.

За детската стая

кошарка и матрак
Тъй като мъникът ще прекарва по-голямата част от денонощието в легълцето си е важно то да бъде не само удобно, но и направено от безопасни материали. Не е зле да планирате и протектор за матрака, който ще ви спести прането на целия матрак при евентуално изпускане на памперса или повръщане.

завивки и спално бельо – разбира се задължително 100% памучни.

стаен термометър
Вашето току-що родено бебе е особено чувствително към горещина и студ, така че е добре да поддържате в стаята му температура от около 21-23 градуса.

бебефон
С помощта на този полезен за живота в големи жилища уред ще можете да чувате по-шумните емоции на своето малко съкровище, дори и да сте далече, улисани в домакинска работа.

За хранене

• шишета
Необходими са, ако планирате да давате на детето си вода (според Световната здравна организация изключително кърмените бебета нямат нужда от нея) или да се върнете на работа скоро след раждането, поради което ще храните рожбата си с адаптирани млека.

• стерилизатор
Стерилизиращите уреди, таблетки и течности улесняват значително почистването на шишетата, макар че много майки продължават да използват стария метод за изваряване в тенджера с вода.

За път и разходка

столче за кола
Осигурява безопасността на мъника при пътуване със семейния автомобил. 

• количка/слинг/кенгуру/ергономичнараница
Добре е да обмислите закупуването на едно от тези пособия, за да се наслаждавате на по-продължителни разходки на чист въздух със своето малко бебе.

Домашна аптечка

етилов спирт 70 % и антибактериална пудра
За обработка на остатъка от пъпната връв.

термометър

физиологичен разтвор и аспиратор за нос
За почистване на носните секрети.

Други

• препарат за пране
С оглед чувствителността на бебешката кожа е желателна употребата на специален перилен препарат без вредни съставки и силен аромат, а в началото дори и само ръчно пране с бебешки сапун.

• подложка за преповиване
Осигурява стабилна, водонепропусклива и приятно мека основа за смяна на пелените.

За вас

крем за зърна
Облекчава дискомфорта по време на кърмене, причинен от прекомерната чувствителност на зърната. Предотвратява образуването на рагади и възстановява целостта на кожата при вече появили се такива.

крем против стрии
Поддържа еластичността на кожата в изпълнения със стрес, бурни хормонални промени и колебания в теглото следродилен период.

• помпа за кърма
Изключително полезна за облекчаване на напрегнатите гърди в първите дни след раждането, за стимулиране на лактогенезата и за подсигуряване на кърма, когато нямате възможност да нахраните сами детето.

• сутиен за кърмачки

• превръзки

интимна пяна
Подпомага по-бързото възстановяване на микрофлорния баланс и клетките на лигавицата и предотвратява риска от инфекции.

• подплънки за кърмачки
Абсорбират неволно изтичащата кърма, предпазвайки дрехите от намокряне.

Макар и осигуряващи повече комфорт, голяма част от препоръчаните покупки съвсем не са задължителни. Единственото нещо, от което бебето ви истински се нуждае е вашата безусловна и всеотдайна любов! 

 

Прочетете още статии
Дезинфекциращият антибактериален гел Чисто е одобрен и включен в Регистъра за биоциди на МЗ

Дезинфекциращият антибактериален гел Чисто е одобрен и включен в Регистъра за биоциди на МЗ

Становище на Арома във връзка с публикации на резултатите от теста на дезинфектанти на Асоциация „Активни потребители“

Безопасност при работа с дезинфектанти

Безопасност при работа с дезинфектанти

При работа с дезинфектанти задължително е да се използват ръкавици, а персоналът, отговорен за хигиенизирането, трябва да бъде снабден с лични предпазни средства като работно облекло, маски и по възможност очила. След работа личните предпазни средства се отстраняват внимателно, а тези, предназначени за еднократна употреба се изхвърлят безопасно.

Хигиена в офиса

Хигиена в офиса

На работното място (бюра, маси, дръжки на врати и прозорци, осветителни ключове, бутони на асансьори и банкомати, вендинг-машини и др.) и използваните предметите (телефони, клавиатури на различни устройства, монитори, ключове и др.), както и повърхности в санитарни помощения (седалки на тоалетни чинии, мивки, кранове и др.) трябва неколкократно (3-4 пъти на ден) да бъдат избърсвани с дезинфектант.

Хигиена в дома

Хигиена в дома

В домакинството е достатъчно да се извършва дезинфекция веднъж дневно, най-вече след влизане отвън. Подовите настилки могат да бъде забърсвани с моп или кърпа, напоени в разтвор на почистващ препарат след всяко влизане в дома.