Най-важното за къпането на бебето

Появата на новороденото поставя началото на низ от прекрасни непознати изживявания за цялото семейство. На малкия човек предстои да опознае света, а на вас, родителите – да влезете в своята най-вълнуваща житейска роля, тази на отдавна пораснали и същевременно порастващи, деца. Пътят на трима ви ще бъде осеян с ежедневни предизвикателства. За едно от тях – първото къпане, ще ви разкажем в настоящата статия.

Най-важното за къпането на бебето

По кое време на денонощието ще извършвате къпането зависи единствено от вашите предпочитания, но и от тези на бебето, разбира се. Навярно ще забележите, че вечерната баня го успокоява и предразполага към по-дълбок сън.

Новороденото не се поти, нито се цапа, така както по-големите деца. Ето защо цялостното ежедневно къпане не винаги е необходимо. За сметка на това, обаче дупето на бебето трябва да се почиства редовно, за да се ограничи появата на обриви и кожни раздразнения.

Подберете за нежното създание не по-малко нежни козметични средства.

Къпане в бебешко корито

Този метод е особено подходящ, когато не разполагате с удобна мивка, под чиято струя да изкъпете мъника или пък банята ви не се отоплява.

 • Изберете най-топлото (поне 25 С) и удобно за провеждане на освежаващия ритуал, помещение в дома си.
 • Имайте предвид, че е възможно вие също да се понамокрите по време на процедурата, така че най-добре предпазете дрехите си с помощта на гумирана престилка.
 • Налейте вода в коритцето, но не го пълнете догоре – не е нужно цялото телце на бебчето да е потопено. Според някои педиатри идеалното ниво на течността е между 5 и 8 см.
 • Набавете си и допълнителен съд, от който да загребвате чиста вода за финалното изплакване.
 • Проверете температурата на водата с помощта на термометър. Тя трябва да бъде около 37 С. Бихте могли да я тествате и без специални пособия като просто топнете лакътя си в коритцето. Ако температурата се „понрави” на тази чувствителна част от ръката ви, то значи е подходяща и за вашето мъниче.
 • Можете да направите ваничката по-комфортна като поставите на дъното ѝ хавлиена кърпа или друга мека подложка.
 • Уверете се, че всички необходими за къпането принадлежности (измивни средства, хавлия за подсушаване) се намират на една ръка разстояние. Пригответе също така чисти дрешки, пеленка, крем против подсичане за след това.
 • Почистете старателно дупето на бебето преди да го потопите във водата, така че да не я замърсите.
 • Поставете специална лепенка върху остатъка от пъпната връв, за да го предпазите от намокряне и последващо инфектиране.
 • Придържайте бебчето с едната си ръка, осигурявайки опора за главичката, врата и гърба му, а другата използвайте за обливане с вода и сапунисване. Докато добиете повечко увереност е най-добре да си осигурите помощта на още чифт ръце – тези на отзивчивия татко, например.
 • Потопете стъпалата на своя малчуган в коритцето като следите за реакцията му. Ако не последва разтревожен плач, бавно и нежно намокрете и останалата част от тялото му.
 • Сапунисайте скалпа и телцето на бебето, обръщайки специално внимание на кожните гънки.
 • Направете финално обливане с чиста вода като пазите ушичките и носа на детето от попадането на вода, а очичките – от стичащата се пяна.

Завийте мъника с хавлиена кърпа и го поставете да легне върху подходяща за масаж и преобличане повърхност, след което го подсушете добре, използвайки нежни попивателни движения. Масажирайте нежно със специално бебешко олио.

Облечете бебето с подходящи за сезона, дрешки, като не забравяте да намажете зоната, оставаща под пеленката, с крем против подсичане.

Къпане под течаща вода

Този метод може да ви се стори дори по-удобен от първия. За него са валидни повечето от горепосочените стъпки, но има и някои особености, на които е добре да обърнете внимание.

 • Бъдете бдителни, защото температурата на водата може рязко да се промени.
 • Не правете струята твърде силна, за да не раздразни нежната кожа на бебчето.
 • Старайте се да не задържате течащата вода дълго време върху един и същ участък от тялото, тъй като мъникът може да почувства хлад.
„Сухо” къпане

Някои специалисти препоръчват да се избягва къпането във ваничка или под течаща вода, докато остатъкът от пъпната връв не падне. Ако решите да се вслушате в съвета им можете да почиствате бебето, обтривайки го с навлажнена кърпа или гъба за баня. За целта ще ви е необходим съд с топла вода, в който да потапяте кърпата/ гъбата и непромокаема подложка, върху която да поставите бебето в легнало положение. 

 

Прочетете още статии
Дезинфекциращият антибактериален гел Чисто е одобрен и включен в Регистъра за биоциди на МЗ

Дезинфекциращият антибактериален гел Чисто е одобрен и включен в Регистъра за биоциди на МЗ

Становище на Арома във връзка с публикации на резултатите от теста на дезинфектанти на Асоциация „Активни потребители“

Безопасност при работа с дезинфектанти

Безопасност при работа с дезинфектанти

При работа с дезинфектанти задължително е да се използват ръкавици, а персоналът, отговорен за хигиенизирането, трябва да бъде снабден с лични предпазни средства като работно облекло, маски и по възможност очила. След работа личните предпазни средства се отстраняват внимателно, а тези, предназначени за еднократна употреба се изхвърлят безопасно.

Хигиена в офиса

Хигиена в офиса

На работното място (бюра, маси, дръжки на врати и прозорци, осветителни ключове, бутони на асансьори и банкомати, вендинг-машини и др.) и използваните предметите (телефони, клавиатури на различни устройства, монитори, ключове и др.), както и повърхности в санитарни помощения (седалки на тоалетни чинии, мивки, кранове и др.) трябва неколкократно (3-4 пъти на ден) да бъдат избърсвани с дезинфектант.

Хигиена в дома

Хигиена в дома

В домакинството е достатъчно да се извършва дезинфекция веднъж дневно, най-вече след влизане отвън. Подовите настилки могат да бъде забърсвани с моп или кърпа, напоени в разтвор на почистващ препарат след всяко влизане в дома.